Në Kumanovë është shpallur epidemi e kollës së madhe

Qendra për Shëndet Publik e Kumanovës ka shpallur epidemi të kollës së madhe në nivel të Kumanovës, njoftuan sot zyrtarë nga institucioni publik shëndetësor. Epidemiologia Edita Ramizi tha se nga 26 të raportuar në nivel të Qendrës, 23 janë të sëmurë në Kumanovë, transmeton Portalb.mk.

“Duke marrë parasysh rritjen e numrit të pacientëve me lidhje epidemiologjike “kollë e mirë”, mendojmë se duhet të shpallet epidemi e kollës së mirë në territorin e qytetit të Kumanovës me gjithsej 23 pacientë, pesë prej të cilëve janë persona të hospitalizuar. Mosha e pacientëve varion nga 4 muaj deri në 60 vjeç. Numri më i madh është nga 1 deri në 4 vjeç, më pas është nën një vit, ajo nga pesë deri në 9 vjeç, pjesa tjetër përfaqësohet nga një rast”, tha Ramizi. 

Ajo shtoi se vlen ende thirrja për vaksinimin e fëmijëve për t’i mbrojtur nga kjo sëmundje mbetet.

Të gjitha rastet sipas saj, janë konfirmuar laboratorikisht, nga të cilët numri më i madh janë konfirmuar në laboratorin mikrobiologjik në Qendrën e Shëndetit Publik Kumanovë.

Sa i përket statusit të vaksinimit të pacientëve, tetë persona janë të vaksinuar plotësisht, tre janë të vaksinuar sipas moshës, pesë persona janë të pavaksinuar plotësisht, gjashtë janë të pavaksinuar, statusi i vaksinimit të personit 60 vjeçar nuk dihet.

Kujtojmë se shenjat e para të kollës së keqe janë të ngjashme me ftohjen, si rrjedhje hundësh dhe dhimbje fyti. Rreth një javë më pas, personi mund të ketë sulme të kollës që janë aq të rënda sa që lëshojnë një tingull të lartë midis kollitjeve ndërsa përpiqen të marrin frymë.