“Pikërisht këtu do të theksoja se tani politikanët, shpresoj, do ta kuptojnë pse unë kam qenë mbështetës i fortë i futjes së padisë kushtetuese për dy vjet e gjysmë. Nëse do ta kishim këtë, një padi kushtetuese, atëherë qytetarët do të mund t’i drejtoheshin Gjykatës Kushtetuese për çdo kërkesë të tyre, për çdo liri dhe të drejtë që u garantohet me Kushtetutë. Shpresoj se tani do ta kuptojnë pa më kritikuar pse kam kërkuar ndryshim të Kushtetutës, gjegjësisht zgjerim të autoritetit të saj”, theksoi Dobrilla Kacarska.

Keq-menaxhimi institucional me procesin e ndërrimit të dokumenteve personale bëri që qindra mijëra shtetas të RMV-së të revoltohen, të diskriminohen dhe të mbeten nëpër labirinte administrative të panevojshme. Edhe pse autoritetet qeveritare në vitin 2018 deklaruan se ndërrimi i dokumenteve nuk do të jetë kosto shtesë në kurriz të qytetarëve në fakt qytetarët jo vetëm që u detyruan ti paguajnë dokumentet e reja por edhe me çmime më të larta. Në mars të vitit të kaluar, letërnjoftimi prej 190 denarë është shtrenjtuar 310 denarë. Pasaporta për personat mbi 27 vjeç nga 1.500 në 2.000 denarë, ndërkaq patenta e shoferit prej 280 në 410 denarë.

“Sa i përket shpenzimeve, ajo që mund të themi për momentin është se jo të gjitha dokumentet e udhëtimit do të ndërrohen brenda një dite, dokumentet e udhëtimit do të ndërrohen pasi tu skadon afati. Kjo do të thotë se ato shpenzime në lidhje me dokumentet e udhëtimit do të jenë në drejtim të shpenzimeve të rregullta për sigurimin e dokumenteve të udhëtimit që i kanë qytetarët e Republikës së Maqedonisë. Për të gjitha kostot e tjera aktualisht po bëhet një analizë, ekziston mundësia që ato të paketohen në mënyra që qytetarët e R. Maqedonia nuk do të ndjejë asnjë kosto shtesë”, tha zëdhënësi i atëhershëm i qeverisë Mile Boshnjakovski, më 14 qershor 2018.

Problemin në kurriz të qytetarëve e bënë edhe më të madh fakti se MPB vazhdoi të lëshojë dokumente me emrin e vjetër të shtetit edhe pas ratifikimit të Marrëveshjes së Prespës. Për dy vite me radhë, 2019 deri më 2021, MPB i ka pajisur qytetarët me dokumente me emrin e vjetër të shtetit edhe pse Marrëveshja e Prespës thekson se dokumentet duhet të rinovohen në përputhje me emrin e ri dhe kushtet e specifikuara në nenin 1, paragrafi 3 i Marrëveshjes, jo më vonë se pesë vjet pas hyrjes në fuqi. Duke pasur parasysh se Marrëveshja ka hyrë në fuqi në shkurt 2019, dokumentet duhet të ndryshojnë në shkurt të vitit 2024.

Patentë shoferi dhe pasaportë
Patentë shoferi dhe pasaportë. Foto: Meta.mk

Me kalimin e kohës në vend të rregullohet kaosi po thellohet edhe më shumë. Më 12 shkurt krejt papritur Qeveria gjithashtu njoftoi se nuk do lejohet lëvizja brenda vendit me patentë shoferi me emrin e vjetër të shtetit. Më pas ky vendim u ndryshua dhe u tha se afati për ndryshimin e patentave të shoferit është zgjatur deri në fundit të këtij viti duke shtuar se se ndërrimi i librezës së trafikut dhe patentë shoferëve do të jetë falas për qytetarët. Ndaj këtij vendimi reaguan nga Komisioni për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Diskriminimi (KPMD) dhe ju bën thirrje institucioneve që të marrin masa për të siguruar trajtim të barabartë të të gjithë qytetarëve në procedurat për ndryshimin e dokumenteve të vlefshme me emrin e ri të shtetit. KPMD konsideron se qytetarët që kanë ndryshuar dokumente të vlefshme me emrin e ri të shtetit dhe kanë paguar për to po trajtohen në mënyrë të pabarabartë.

VMRO-DPMNE ngriti padi penale ndaj ish ministrit Oliver Spasovski

Opozita maqedonase parashtroi padi penale në Prokurorinë Publike kundër ish ministrit të Brendshëm Oliver Spasovski për kaosin e krijuar me dokumentet personale. Sipas VMRO-DPMNE-së, Spasovski është përgjegjësi kryesor pasi për një periudhë të gjatë vite ka lejuar pajisjen e qytetarëve me dokumente edhe pse e ka ditur se nuk do të jenë të vlefshëm pas 12 shkurtit.

“VMRO-DPMNE-ja parashtroi padi penale në Prokurorinë Publike ndaj personit Oliver Spasovski, i cili si ish ministër i Punëve të Brendshme është personalisht dhe në mënyrë direkte përgjegjës për kaosin me dokumentet personale. Oliver Spasovski në një periudhë prej 2 vite e gjysmë ka dhënë dokumente personale të cilat e ka ditur se vlefshmëria e tyre nuk do të jetë I bazuar në afatin e vendosur në dokumente, por vlefshmëria e tyre do të ndërpritet në 12 shkurt të vitit 2024. Përkatësisht nga 12 shkurti i vitit 2019 deri kah mesi I vitit 2021 me vetëdije me dhënien e dokumenteve të tilla ka dëmtuar dhjetëra mijëra qytetarë. Me këtë sjellje 2 vite e gjysmë ka shkaktuar huti në opinion”, tha Igor Janushev, VMRO-DPMNE.