RMV, kaosi me dokumentet personale, do të dorëzohen ndryshime ligjore për patentë shoferët

Ligji për ndryshimin dhe plotësimin e ligjit për dokumentet e udhëtimit dhe ligjit për sigurinë në komunikacionin rrugor është përgatitur nga ministri i Punëve të Brendshme, Pançe Toshkovski, të cilët urgjentisht do t’i dorëzohen Qeverisë, si e vetmja zgjidhje për krizën aktuale në të cilën Qytetarët e Republikës së Maqedonisë janë nga 13 shkurti 2024, do të mbeten të bllokuar në vend, thotë ministri Toshkovski në paraqitjen e djeshme i ftuar në televizionin Kanal 5, transmeton Portalb.mk.

“Ka një zgjidhje për problemin dhe është shumë e thjeshtë. Nëse ka vullnet politik brenda një dite do të zgjidhin shqetësimet e njerëzve. Kemi një Projektligj për ndryshimin e Ligjit për Dokumentet e Udhëtimit të Qytetarëve, ja ky është gati, është gati dhe ja tjetri. Madje këtë e kam nënshkruar. Projektligji për ndryshimin e ligjit për sigurinë në trafikun rrugor. Ka zgjidhje për një ditë, vetëm duhet të kenë vullnet politik. Dhe mos lejoni që publiku të mashtrohet duke menduar se kemi thyer një marrëveshje. Sipas logjikës së tyre, në mënyrë ligjore kontrata tashmë është shkelur. Por ne nuk e prishim kontratën në ndryshimet e propozuara. Këtu themi “në kuadër të kushteve teknikisht funksionale dhe të mundshme objektive që duhet ta harmonizojmë sipas asaj që është e mundur dhe reale”, thotë ministri Pançe Toshkovski.

Ajo që propozon Toshkovski dhe për të cilën kërkon vullnet politik nga të gjitha subjektet politike në Qeveri, ai thotë se është në përputhje me të gjitha aktet ndërkombëtare që garantojnë të drejtat themelore të njeriut, ndërsa Strasburgu tashmë ka marrë disa vendime lidhur me shkeljen e të drejtave themelore të njeriut nga ana e shtetit. Për të cilën do të duhet të paguajë një kërkesë dëmi.

“Me ndalimin e daljes së qytetarëve të Maqedonisë dhe shndërrimin e tyre në një territor prej 26 mijë kilometrash katrorë, ne shkelim Konventën Evropiane për të Drejtat e Njeriut, një pakt ndërkombëtar, Deklaratën Universale për të Drejtat e Njeriut, po shkelim Kushtetutën tonë, po shkelim aktgjykimet nga Strasburgu. Kemi një rast ndaj Maqedonisë ku sipas protokollit numër 4, neni 2, është shkelur e drejta për lirinë e daljes nga vendi, liria e lëvizjes. Tashmë ka gjykime të tilla përfundimtare. Ne po shkelim një të drejtë themelore të njeriut. Ky shtet do të duhet të paguajë shuma të mëdha parash për çdo qytetar të që pengohet të largohet nga vendi dhe ka letërnjoftim të vlefshëm me afat”, shton Toshkovski.

LSDM nga ana tjetër njoftoi se do të dorëzojë ndryshime ligjore për vazhdimin e vlefshmërisë së lejeve të vozitjes, trafikut dhe polisave të sigurimit. Grupi parlamentar i LSDM-së do të paraqesë propozim për ndryshime ligjore me të cilat do të vazhdohet vlefshmëria e patentë shoferëve, lejeve të komunikacionit, policave të sigurimit dhe librezave të shoferëve. Me ndryshimet në ligj, qytetarët mund të vazhdojnë t’i përdorin ato në territorin e shtetit.

“Ndërkohë, qytetarët nuk duhet të dënohen, askush nuk duhet të dënohet për pjesëmarrje në trafik.
Kjo është një zgjidhje e përshtatshme, lejet e drejtimit janë për përdorim të brendshëm dhe duhet të mbeten të vlefshme. Për këto vendime ligjore presim mbështetje nga të gjitha grupet parlamentare në Kuvendin e Maqedonisë.
Në vend që të përhapet paniku te qytetarët dhe të krijohet kaos shtesë me sjelljet e papërgjegjshme të ministrave të DPMNE-së në Qeverinë teknike, të gjitha partitë politike duhet ta mbështesin këtë propozim”, thanë nga LSDM.

Siç informoi ai, aktualisht shteti ka vetëm 5.000 formularë në gjuhën maqedonase dhe 10.000 në shqip për printimin e pasaportave, dhe arsye për këtë është qasja joserioze dhe joprofesionale e lidershipit të kaluar.

“Situata është alarmante, por ka zgjidhje. Nëse nuk ka vullnet politik, do të hyjmë vetëm në humnerën e çmendurisë. Qytetarët e Republikës së Maqedonisë janë futur në kurth në vendin e tyre, me çka shkelen të gjitha të drejtat dhe veprat njerëzore dhe ndërkombëtare për shkak të servilizmit, përuljes dhe mosbesnikërisë ndaj vendit të tyre nga zyrtarë të lartë të kësaj pushteti. Kanë qenë kaq joserioze dhe joprofesionale sa nuk kemi formularë, nuk kemi pasaporta për të printuar. Tani kemi 5000 maqedonase dhe 10000 shqiptare dhe ata janë për disa situata urgjente siç janë personat me probleme shëndetësore që do të duhet të largohen urgjentisht”, shton Toshkovski.

Sipas Ligjit për dokumentet e udhëtimit i cili është i vlefshëm nga data 13.02.2024 ose nga e hëna deri të martën ora 00:00, dokumentet e udhëtimit me emrin e vjetër nuk do të jenë të vlefshme. Sipas ligjit për siguri në komunikacion, nga data 13.02.2024 patentë shoferët me emrin e vjetër nuk do të jenë më të vlefshme, as për përdorim të brendshëm dhe as për përdorim të jashtëm. Qytetarët e RMV-së që kanë shtetësi të dyfishtë do të mund të udhëtojnë dhe të hyjnë dhe dalin nga Republika e Maqedonisë.

Qytetarët që kanë letërnjoftim me emrin e vjetër nuk do të ndalohen nga zyrtarët policorë dhe do të lejohen të dalin nga kufijtë e Republikës së Maqedonisë drejt atyre vendeve me të cilat kemi marrëveshje bilaterale, thotë ministri Toshkovski.

Sot, 12 shkurt, skadon periudha tranzitore e Marrëveshjes së Prespës.

Të gjithë shtetasit e Maqedonisë së Veriut duhet të kenë ndryshuar dokumentet personale deri më sot. Ndryshimi i dokumenteve buron nga Marrëveshja e Prespës, e nënshkruar ndërmjet Maqedonisë së Veriut dhe Greqisë më 17 qershor 2018, e cila u dha fund mospajtimeve të kamotshme mes dy shteteve.

Neni 10 i Marrëveshjes së Prespës rregullon pjesën për përdorim ndërkombëtar të dokumenteve dhe për përdorim të brendshëm të tyre, por, që mund të përdoren edhe jashtë vendit siç janë: letërnjoftimi, pasaporta dhe patentë shoferi. Marrëveshja thekson dokumentet duhet të rinovohen në përputhje me emrin e ri dhe kushtet e specifikuara në nenin 1, paragrafi 3 i Marrëveshjes, jo më vonë se pesë vjet pas hyrjes në fuqi. Duke pasur parasysh se Marrëveshja ka hyrë në fuqi në shkurt 2019, dokumentet duhet të ndryshojnë në shkurt të vitit 2024.

Në mars të vitit të kaluar, letërnjoftimi prej 190 denarë është shtrenjtuar 310 denarë. Pasaporta për personat mbi 27-vjeç nga 1.500 në 2.000 denarë, ndërkaq patenta e shoferit prej 280 në 410 denarë.