Importet e padëshiruara – Dezinformimi anti-BE i Kremlinit në Maqedoninë e Veriut

Shumica e dezinformatave kundër BE-së në Maqedoninë e Veriut vijnë nga jashtë – si nga Rusia ashtu edhe nga Perëndimi dhe më pas mbërrijnë në vend përmes internetit ose, më saktë, përmes rrjeteve sociale. Disa prej tyre janë përshtatur më pas në kontekstin lokal dhe një pjesë e vogël e dezinformatave që shtyjnë narrativat e Kremlinit janë të brendshme.Serbia është një transmetues i rëndësishëm i dezinformatave në vend, por me kalimin e kohës ato vijnë nga kudo. Gjëja më e rëndësishme është që ata janë këtu dhe ne duhet të merremi me ta, shkruan Vërtetmatësi.

Sasia më e madhe e dezinformatave përmes të cilave sulmohet BE-ja i referohet luftës në Ukrainë. Përballemi me pretendimet se elitat perëndimore e kanë përgatitur këtë luftë për një kohë të gjatë, por tani po “përgatiten të shijojnë përshkallëzimin përfundimtar” të luftës “vëllau kundër vëllait” midis “fiseve të përçara (…) sllave”. . Por duket se kjo nuk është e vetmja luftë që dëshiron Perëndimi. Sipas këtij postimi “Perëndimi është i dëshpëruar për një luftë midis Izraelit dhe Gazës, ashtu siç është i dëshpëruar për një luftë midis Rusisë dhe Ukrainës”. Pse? Epo, për shkak të votimit në Këshillin e Sigurimit të OKB-së për një rezolutë të propozuar nga Rusia, e cila po përpiqet të luajë një paqebërës të rremë në konfliktin Izrael-Gaza, duke kultivuar në të njëjtën kohë marrëdhënie miqësore me një organizatë terroriste si Hamasi, ngritja e çështjeve të ndryshme dhe ngatërrimi i tyre është një teknikë e preferuar e manipulimit të Kremlinit dhe ky është një shembull kryesor. Votimi kundër një rezolute të miratuar nga një shtet agresor nuk do të thotë se BE-ja “do luftë”. Ajo është akuzuar gjithashtu për “planifikim” të luftës, pasi dikush së fundmi zbuloi se vendet e BE-së dhe Kanadaja kishin trajnuar trupat ukrainase që nga pushtimi i parë në vitin 2014. As që e kishte menduar që informacioni për këtë trajnim ishte publik që në ditën e parë. Dhe tani ato përdoren 9 vjet më vonë si një argument se BE qëndron pas agresionit rus kundër Ukrainës.

“Sjellja e kolonialistëve evropianë sot nuk ndryshon nga mënyra se si vepruan në të kaluarën,” pretendon postimi, dhe arsyeja për këtë është transferimi i artit ukrainas dhe objekteve të tjera kulturore në vendet evropiane gjatë luftës për t’i mbrojtur ata nga rusët. bombat. Njoftimi pranon se kjo është bërë sipas ligjit ukrainas, por kjo nuk është e rëndësishme për Kremlinin, sepse nuk e njeh qeverinë ukrainase gjithsesi.

 

Shpërndarja e dezinformatave të konfirmuara/verifikuara në lidhje me BE, BE/NATO dhe shtetet anëtare të BE-së në Maqedoninë e Veriut në vitin 2023 (%)

 

   
 EU (të përmendur drejtpërdrejt) 10,4% 
 NATO/BE 6,3% 
   
Ukrainë/Rusi (të përmendura shtete anëtare të BE/BE) 33,3% 
Francë 22,9% 
Vende të tjera të BE-së (të përmendura një herë) 12,5% 
Gjermani 8,3% 
Bullgari – Maqedonia e Veriut 6,3% 
 TOTALI 100 

Burimi i të dhënave: Vërtetmatës.mk 

 

Shpërndarja e narrativave pro-Kremlinit në lidhje me BE, BE/NATO dhe shtetet anëtare të BE-së që rrjedhin nga dezinformatat e kontrolluara me fakte në Maqedoninë e Veriut në 2023 (%)  
   
BE(dhe NATO) është agresori dhe e përdori Ukrainën 27,9% 
Франција е колонијална држава и е многу нестабилна   16,2% 
BE shkatërron vlerat/familjet tradicionale dhe kujdeset vetëm për çështjet LGBT/transgjinore 16,2% 
BE-ja po shkatërron bujqësinë tradicionale dhe po i detyron qytetarët të hanë GMO dhe ushqime të çuditshme 13,2% 
Vendet e tjera anëtare të BE-së janë rrëmujë me demokracinë në rënie, ekonominë, hipokrizinë, etj. 8,8% 
Teori konspirative kundër BE-së dhe shteteve anëtare të saj 7,4% 
Ekonomia gjermane është në kolaps, vendi po heq dorë/po del nga BE/Euro 5,9% 
Maqedonasit dhe bullgarët nuk janë miq, por armiq 4,4% 
TOTALI  100% 

Burimi i të dhënave: Vërtetmatës.mk 

GJERMANIA DHE FRANCA – SHTYLLAT E BE-së TË SULMUARA MË SHUMË

Gjermania përdoret shpesh si sheshi lojës në Kremlin për propagandë dhe manipulime. Kështu, vendi akuzohet për “luftën e tretë kundër Rusisë brenda një shekulli”, por çuditërisht, disa muaj më vonë u akuzua edhe për “ngritje të flamurit të bardhë” me shtimin se “Kiev po fillon negociatat me Putinin”. Ky postim i kriptuar por viral me pretendimin e tij shpërthyes është shpërndarë disa muaj më parë dhe asgjë e tillë nuk ka ndodhur. Gjermania është akuzuar gjithashtu se ka ndaluar qytetarët e saj të përdorin dru zjarri, e më pas disa muaj më vonë është akuzuar edhe për kthimin e markës gjermane dhe daljen nga Bashkimi Evropian. Gjashtë muaj më vonë, asgjë nga këto nuk ka ndodhur, natyrisht.

Gjermania dhe Franca konsiderohen si baza e unitetit evropian. Pra, sa herë që ka sulme ndaj Gjermanisë, Franca nuk është larg. Ky postim keqinterpreton protestat e Parisit 2018 për çështjen e politikës së pensioneve sikur të ishin protesta të korrikut 2023. Një tjetër foto, në fakt një imazh nga një serial nga Netflix, është shpërndarë gjithashtu si foto nga protesta e korrikut 2023. Vendi akuzohet në mënyrë të rreme se “detyron 14 vende afrikane të paguajnë një taksë koloniale me vlerë 500 miliardë dollarë çdo vit” (nuk ka një taksë të tillë, ndërsa shifra 500 miliardë dollarë është aq e ekzagjeruar sa është qesharake) dhe më pas shton se “Putin, nga ana tjetër, fali borxhet e disa vendeve afrikane me vlerë mbi 20 miliardë dollarë”. Natyrisht, në njoftim nuk përmendet se shumë prej këtyre borxheve janë të vjetra prej dekadash dhe gati të pamundura për t’u arkëtuar. Shtoni faktin se Rusia ka nevojë për miq në këtë kohë sanksionesh, si dhe tregje të reja afrikane për mercenarët e Wagnerit për të grabitur burimet natyrore në të gjithë kontinentin duke mbështetur diktatorët, dhe gjërat bëhen më të qarta. Franca gjithashtu u akuzua në mënyrë të rreme për mbylljen e rrjeteve sociale, por askush nuk raportoi për këtë “skandal masiv”, sepse, natyrisht, nuk ndodhi.

Asnjë vend i BE-së nuk duket të lihet jashtë kur bëhet fjalë për propagandën e Kremlinit. Tendat e paqena dhe të zhdukur prej kohësh të 150 emigrantëve në Bruksel janë keqinterpretuar si një mënyrë jetese në Union, duke përdorur faktin se Brukseli është shtëpia e shumicës së institucioneve të BE-së. Irlanda është akuzuar për ndalimin e qytetarëve të saj që të lexojnë dhe ndjekin mediat jo-“mainstream” (nuk është e vërtetë, sigurisht). Ministrja e Mjedisit e Spanjës Teresa Ribera akuzohet se ka përdorur një aeroplan privat për të marrë pjesë në një konferencë për klimën (nuk është e vërtetë), ndërsa Suedia akuzohet se është “vendi numër 1 për sa i përket krimit në Evropë” (nuk është e vërtetë – Bjellorusia është numri 1). Dhe kështu me radhë.

 

MOSMARRËVESHJA E MAQEDONISË SË VERIUT ME BULLGARINË

Një rol luajtën edhe dezinformatat kundër Bullgarisë. Shumica prej tyre janë me origjinë vendase, por propaganda e Kremlinit ka luajtur rolin e saj në nxitjen e mosmarrëveshjes maqedono-bullgare mbi interpretimin e pjesëve të përbashkëta të historisë dhe kulturës, si dhe të drejtave të pakicës së vogël bullgare në Maqedoninë e Veriutt. Sa herë që nxehen mosmarrëveshjet, edhe profileve diplomatike të Kremlinit në mediat sociale u kërkohet të nxisin përçarje dhe të zgjerojnë mosmarrëveshjen duke vënë të dy palët kundër njëra-tjetrës duke u anuar me njërën prej tyre (kryesisht Maqedoninë e Veriut) do të zemërojnë palën bullgare duke theksuar rolin e Maqedonisë së Veriut gjatë Luftës së Dytë Botërore, duke kujtuar se Bullgaria ishte aleate e nazistëve, ose do të lavdërojnë ndonjë revolucionar të shekullit të 19-të në luftën kundër osmanëve, të cilin të dyja palët e respektojnë dhe e konsiderojnë si të tyren, por duke e përmendur vetëm në konteksti i çlirimit të Maqedonisë së atëhershme.

Por dezinformatat që po përhapet në Maqedoninë e Veriut ka vulën e Kremlinit dhe përdor teknika të njohura dezinformimi, si p.sh. shtrembërimi i kontekstit, për të tërhequr ujin në mullirin e vet duke zgjeruar mosmarrëveshjen. Jemi dëshmitarë të raportimeve për vrasjen e një shtetasi maqedonas në Bullgari (nuk është e vërtetë, bëhet fjalë për vdekje natyrale), një këngëtar bullgar është arrestuar në Maqedoninë e Veriut (nuk është e vërtetë – është satirë, por askush nuk e përmendi) dhe dezinformata se Bullgaria do të fajësojë maqedonasit për kërcënimet e rreme për bomba në shkolla në pranverën e kaluar (nuk është e vërtetë).

Për sa kohë që Maqedonia e Veriut është jashtë BE-së, ajo rrezikon të jetë shënjestër e dezinformatave të Kremlinit kryesisht përmes dezinformatave të importuara, por edhe përmes disa dezinformatave të brendshme. Kremlini ka dëshmuar se është i gatshëm të përdorë në avantazh krizat e brendshme në vend apo mosmarrëveshjet që ka vendi me fqinjët e tij. Por Kremlini po e përdor gjithashtu luftën në Ukrainë në avantazhin e tij në të njëjtën mënyrë si në Evropë. Dezinformatat qarkullojnë lirshëm dhe prekin qytetarët në mbarë kontinentin dhe këtu është problemi, sepse kapacitetet e shoqërisë maqedonase për t’u përballur me to nuk janë në atë nivel, si në shumë vende të tjera. Maqedonia e Veriut është ende një nga vendet më të varfra dhe më të vogla në Evropë me një numër mangësish kur bëhet fjalë për demokracinë dhe sundimin e ligjit

Shënim: Ndërsa është një rregull i njohur midis analistëve të dezinformimit që të mos përsërisin gënjeshtrat për të cilat shkruani për të mos i përhapur ato më tej, ky artikull citon/perifrazon një përzgjedhje të dezinformatave anti-BE për të dhënë pasqyrën e plotë të përmbajtjes dhe kontekstit të propagandës në Maqedoninë e Veriut. Prandaj, ju lutemi kini parasysh këtë dhe nëse dyshoni në pretendimet e autorit se diçka nuk është e vërtetë, pothuajse të gjitha linqet çojnë në kontrolle të fakteve të publikuara në vitin 2023 (në maqedonisht) të cilat mund t’i hapni për informacione të mëtejshme.