RMV, produktet ushqimore me “çmim të garantuar” do të jenë të vlefshme deri në fund të vitit

“Çmimi i garantuar” i disa produkteve ushqimore do të jetë i vlefshëm deri në fund të vitit dhe prodhuesit, distributorët dhe tregtarët do të mund të shesin produkte bujqësore dhe ushqimore me çmime promocionale, transmeton Portalb.mk.

Me propozim të Ministrisë së Ekonomisë, në mbledhjen e sotme, Qeveria ka miratuar Vendim për ndërprerjen e vlefshmërisë së Vendimit për ndalimin e tregtisë së mallrave të caktuara, përkatësisht ndalimin e shitësve me pakicë që të ofrojnë shitje speciale (aksion) dhe shitje promocionale (promocion) gjatë vendosjes në tregtinë e produkteve bujqësore dhe ushqimore.

Gjithashtu, Qeveria ka miratuar Vendim për ndryshimin dhe plotësimin e Vendimit për kushte të veçanta për tregtimin e mallrave individuale, duke përcaktuar fazat më të larta për produktet individuale me pakicë, si dhe detyrimin e tregtarëve për të blerë lloje dhe sasi të caktuara të mallrave individuale nga konsumatorët, sipas të cilit afati i vlefshmërisë së këtij vendimi zgjatet nga data 30 nëntor deri më 31 dhjetor, pra deri në fund të vitit.

Siç sqaroi ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi në konferencën e sotme për media, këto dy vendime merren pas konsultimit me sektorin e biznesit dhe në bazë të analizave të institucioneve kompetente.

“Pas një diskutimi të gjerë dhe konstruktiv si me tregtarët me pakicë dhe me shumicë, si dhe me kompanitë e prodhimit të produkteve ushqimore dhe përfaqësues të Odës së Ekonomisë, në mënyrë që të mos ketë konfuzion tek përfaqësuesit e sektorit të tregtisë, vendimi për ndalimin e aksioneve dhe promovimeve u shfuqizua plotësisht sot. Meqenëse disa shitës me pakicë e interpretuan vendimin e mëparshëm si pamundësi për të pasur aksione dhe promocione, tani me sqarimin e fundit, gjegjësisht ndryshimin dhe plotësimin e Vendimit, si prodhuesit, ashtu edhe distributorët dhe tregtarët do të kenë mundësinë të vendosin të gjitha produktet bujqësore dhe ushqimore në aksion dhe promovim”, tha ministri Bekteshi.

Lidhur me vendimin e dytë, ministri sqaroi se të dhënat në terren tregojnë se masa për uljen e çmimeve të produkteve ushqimore bazë të shënuar me “çmim të garantuar” ka hapësirë ​​të vlejë deri në fund të vitit.

“Lidhur me Vendimin e dytë, në përputhje me të gjitha analizat dhe diskutimet me Inspektoratin Shtetëror të Tregut, me Departamentin e Tregtisë në Ministrinë e Ekonomisë, dhe duke pasur parasysh se është përgatitur teksti përfundimtar i Ligjit për praktikat e padrejta tregtare, i cili duhet të dorëzohet në Kuvend brenda një kohe të shkurtër dhe presim që të votohet nga deputetët, vendosëm që masa për uljen e çmimeve të një pjese të produkteve ushqimore bazë, si dhe shenjën “çmimi i garantuar”, në vend të datës 30 nëntor, do të jetë i vlefshëm deri në fund të vitit. Kjo do të thotë që konsumatorët do të mbrohen sërish nga rritjet e mundshme të çmimeve”, tha ministri Bekteshi.

Sipas Vendimit për çmimet e reduktuara 10% që u aplikuan më 1 gusht 2023 në tregtinë me pakicë, si dhe në pije joalkoolike dhe alkoolike, do të vlejnë deri më 31 dhjetor 2023.

Bëhet fjalë për produktet e mëposhtme:

 1. 1) oriz i bardhë, në paketim nga 900 g deri në 1 kg;
 2. 2) miell gruri tip 400 dhe tip 500;
 3. 3) bukë e bardhë dhe gjysmë e bardhë, bukë, e tipit industrial 450 g (e plotë dhe në copa), me përjashtim të bukës së sapopjekur në markete;
 4. 4) produkte të tjera buke;
 5. 5) Biskota “Petit Beurre” dhe biskota të thjeshta nga 300 deri në 500 g;
 6. 6) vafera, me mbushje kremi kakao (të thjeshta, të palyera) nga 300 deri në 500 g;
 7. 7) makarona (makarona dhe shpageta nga gruri i zakonshëm) pa dhe me vezë 500 g;
 8. 8) viçi pa kocka, nga kofsha ose nga ndonjë pjesë tjetër;
 9. 9) mish derri pa kocka, nga kofshët ose nga ndonjë pjesë tjetër;
 10. 10) mish derri dhe viçi i grirë;
 11. 11) pulë e freskët ose e ngrirë (e plotë);
 12. 12) biftek pule i freskët ose i ngrirë;
 13. 13) sallam (viçi, derri dhe viçi) pa aditivë dhe pa paketim në feta;
 14. 14) sallam speciale e pulës (pa pako me feta);
 15. 15) patetë nga pula (pa aditivë) në pako 95 dhe 100 g;
 16. 16) qumështi i përhershëm i lopës (përveç qumështit organik dhe qumështit me aditivë) me përmbajtje yndyre 2,8%, 3,2% dhe 3,5%, në paketim 1 litër;
 17. 17) jogurt i thjeshtë i qumështit të lopës (pa aditivë) me përmbajtje yndyre nga 2,8% deri në 3,2%, në paketime 1 l dhe 1,5 l;
 18. 18) kos i lopës (zakonisht, pa aditivë) me përmbajtje yndyre 2,8% dhe 3,2%, në një paketë prej 300 deri në 500 g;
 19. 19) ajkë ​​qumështi i lopës me përmbajtje yndyre 12% deri në 20%, në paketim 180 ose 200 g;
 20. 20) djathë i bardhë tradicional i lopës dhe djathë i bardhë i përzier (pa aditivë);
 21. 21) djathë tradicional i lopës dhe djathë i përzier (pa aditivë);
 22. 22) vezë të freskëta të pulës;
 23. 23) birrë e lehtë në një paketë prej 0,33 l në një kanaçe, 0,5 l në një shishe qelqi dhe 1,5 l në
 24. shishe plastike dhe birrë lager;
 25. 24) pijet (lëngjet) të gazuara dhe jo të gazuara, me përjashtim të pijeve energjike dhe
 26. 25) ujë burimi natyror mineral, i gazuar dhe jo i gazuar.

Kujtojmë se me Vendimin paraprak të Qeverisë, shitësve me pakicë u ndalohej të ofronin shitje aksionale (aksion) dhe shitje promocionale (promocion) gjatë shitjes së produkteve bujqësore dhe ushqimore.

Në të njëjtën kohë, u vendos që çmimet në tregtinë me pakicë, të cilat janë ulur për shkak të skadimit të afatit të produkteve bujqësore dhe ushqimore, të mos konsiderohen si shitje promocionale (promocion).

LEXO: Bekteshi: Do të ndalohet shitja promocionale në markete, pritet ngrirje e çmimeve

Më 1 korrik përfundoi masa për marzhet e ngrira për produktet ushqimore bazë – bukë, sheqer, vezë dhe produkte të qumështit. Me këtë lëvizje, shteti ia lë në dorë prodhuesve dhe tregtarëve që t’i përcaktojnë vetë çmimet sipas kushteve të tregut. Të gjitha të rezervuara për vlerësimet e rritjes ose rënies së çmimeve.