Spitalet e Koresë së Jugut në alarm të kuq, teksa mjekët i rrisin protestat

Departamentet e urgjencës në të gjitha, përveç një prej spitaleve më të mëdhenj të Koresë së Jugut, ishin në alarm të kuq të enjten pasi mjekët praktikantë u zotuan të qëndrojnë jashtë punës në shenjë proteste ndaj planeve të qeverisë për të rritur pranimet në shkollat mjekësore, raporton KlanKosova.

Protestat e pothuajse dy të tretave të mjekëve të rinj të vendit, të cilat filluan këtë javë, i kanë detyruar spitalet të largojnë pacientët dhe të anulojnë procedurat, duke rritur frikën për ndërprerje të mëtejshme në sistemin mjekësor nëse mosmarrëveshja zvarritet.

​ Deri më tani, më shumë se 8,400 mjekë i janë bashkuar largimit, tha Ministria e Shëndetësisë, ekuivalente me rreth 64% të të gjithë mjekëve rezidentë dhe praktikantë në Korenë e Jugut.

Qeveria ka kërcënuar se do të arrestojë mjekët që udhëhiqnin largimin. Mjekët po protestojnë kundër një plani të qeverisë për të rritur numrin e studentëve të pranuar në shkollën e mjekësisë në një përpjekje për të forcuar sistemin e kujdesit shëndetësor të një prej shoqërive në botë që plaket më shpejt.

Mjekët thonë se problemi i vërtetë është paga dhe kushtet e punës.