Katër të arrestuar nga banda e të miturve, të cilët prej muajsh sulmojnë, grabisin dhe rrahin bashkëmoshatarë dhe fëmijë

Pas 4 denoncimeve të prindërve të nxënësve të shkollës fillore “Goce Dellçev”, e cila gjendet pranë stacionit policor “Beko” në qendër të Shkupit, dhe pas raportimeve të disa bashkëmoshatarëve të tyre, por edhe të adoleshentëve për sulme fizike dhe grabitje, policia arrestoi disa nga banda e të miturve që prej muajsh sulmonin dhe grabitnin kryesisht fëmijët, transmeton Portalb.mk.

Njërit prej sulmuesve të mitur iu gjet një thikë dhe një boks. Policia njoftoi se këta të mitur kanë kryer disa vepra penale në territorin e Qendrës. Ata dyshohet se kanë sulmuar të mitur në oborrin e shkollës “Goce Dellçev”, pastaj të mitur të tjerë, por edhe dy kalimtarë 20-vjeçarë në Qendrën Tregtare të qytetit.

Katër dhunuesit e arrestuar do të merren nga prokurori për të mitur, tha MPB, pasi ndaj tyre policia ka bërë kallëzimet përkatëse pas dokumentimit të dhunës.

Mbrëmjen e së shtunës, kjo bandë, ku përndryshe përfshin 12 të mitur, ka ardhur për të katërtën herë në 10 ditë për të ngacmuar fëmijët që vinin në oborr për të ndenjur e për të luajtur. Meqenëse prindërit raportuan tre sulmet paraprake dhe as patrulla e policisë nuk i mbrojti fëmijët e tyre, as banditët i kapën, ata u vetëorganizuan dhe erdhën t’i ruanin ndërsa ata luanin sport, uleshin dhe i shoqëronin.

Banda e të miturve me fëmijë agresivë erdhi por u përplas me prindërit. Ata kishin ikur, por policia kapi katër prej tyre. Kanë qenë këta prindër – dëshmitarë okularë të cilët dje kanë kontaktuar Sdk.mk dhe kanë thënë se policia është në pritje të sulmuesve të mitur.

Kryetari i Komunës së Qendrës, Goran Gerasimovski, thotë se banditët e mitur për një kohë të gjatë kanë kryer krime në Debar Maalo dhe në vende të tjera në qendër të Shkupit, për çka ka paralajmëruar se do të kërkojë patrulla shtesë policore.

“Ka patrulla policore, janë të dukshme, por më së shumti janë në Debar Maalo. Me ngrohjen e kohës, për hir të rritjes së sigurisë së fëmijëve dhe qytetarëve në përgjithësi, do të kërkojmë patrulla shtesë policore në territorin e Komunës Qendër. Askush nuk më tha se tre herë ata banditë të mitur erdhën në oborrin e shkollës për të ngacmuar fëmijët, por sot në mëngjes më njoftuan se policia i ka kapur katër prej tyre dhe se tani po dalin në dritë më shumë ngjarje që kanë kryer në Qendër”, thotë Gerasimovski.

Ministria e Brendshme ka statistika shqetësuese se sa është rritur numri i ngjarjeve të dhunshme ndër vite.

Në vitin 2021 ka 27 për gjithë vitin, ndërsa në vitin 2023 janë regjistruar 102 sjellje të dhunshme mes të miturve, shumica prej tyre në Shkup.

Në vitin 2021 janë regjistruar 27 incidente të sjelljes së dhunshme mes nxënësve, ndërsa nuk janë regjistruar incidente më të rënda. Sipas zonës, numri më i madh i ngjarjeve është regjistruar në rajonin e SPB Tetovë – 11. Më së shumti dhunë është bërë në shkollat ​​fillore – 15, dhe 12 në shkollat ​​e mesme. Për sa i përket periudhës kohore, sulmet kryhen më së shumti gjatë pushimeve të gjata, në sallat e shkollës apo në oborr, ndërsa sipas llojit, thuajse në të gjitha rastet janë sulme fizike ndërmjet individëve. Nga ana e Ministrisë ndaj shkelësve janë marrë masa për të cilat ndaj një personi është ngritur kallëzim penal për veprën penale “lëndim i rëndë trupor”, janë paraqitur 14 kërkesa për fillimin e procedimit për kundërvajtje ndaj 26 personave për 14 vepra të kryera, kryesisht për “neglizhencë të kujdesit ndaj fëmijës” – shtatë, “sulm fizik” – pesë vepra dhe “pjesëmarrje në përleshje” – dy vepra, dhe tre kallëzime janë dorëzuar në Prokurorinë Publike.

Në vitin 2023 janë regjistruar 102 incidente të sjelljes së dhunshme ndërmjet nxënësve, nga të cilët numri më i madh janë regjistruar në zonën e Shkupit – 40. Ministria ka marrë masat e duhura ndaj kundërvajtësve dhe janë ngritur dhjetë kallëzime penale për veprat penale “dhunë”, “dhunë ndaj fëmijës”, “ngacmim në kryerje të detyrës”, “lëndim i rëndë trupor” dhe “kanosje me armë të rrezikshme gjatë zënkës”, si dhe pesë kallëzime janë dorëzuar në Prokurorinë Publike Themelore. . Po ashtu, kundër 102 personave janë parashtruar 60 kërkesa për inicimin e procedurës për kundërvajtje nga Ligji për kundërvajtje, kryesisht për “sulm fizik” dhe “pjesëmarrje në zënkë” dhe ndaj prindërve për moskujdesje lidhur me të njëjtat vepra penale.