RMV, ministria kundër qeverisë, shkollat do t’i kompensojnë ditët e zgjedhjeve, të cilat janë ditë jopune

Ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri nuk tregon pse shkollat ​​kanë marrë njoftim nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës (MASH) se ditët kur mbahen zgjedhjet do të kompensohen me organizimin e mësimit në ditët në vijim: 18 maj (e shtunë) me orë mësimi për ditën 24 prill dhe 1 qershor (e shtunë) me mësime për ditën 8 maj. Raundi i parë i zgjedhjeve presidenciale është caktuar për më 24 prill, ndërsa raundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale dhe parlamentare më 8 maj, transmeton Portalb.mk.

Ministria e Arsimit njoftoi shkollat ​​në Shkup se më 15 qershor do të punojnë në ditën e 30 nëntorit të vitit të kaluar, kur humbën mësimin për shkak të Këshillit Ministror të OSBE-së.

Ky njoftim i dërguar shkollave më 18 prill është në kundërshtim me vendimin e Qeverisë së datës 16 prill, i cili i shpalli ditët e zgjedhjeve, 24 prill dhe 8 maj, si ditë jopune për të gjithë qytetarët, për shkak të mbarëvajtjes së procesit zgjedhor dhe si njoftuan, nuk do të punohen tjetër ditë.

Kryetari i Sindikatës për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (SAShK) Jakim Nedelkov ka bërë të ditur se Shaqirit i kanë dërguar një përgjigje, në të cilën kërkojnë që menjëherë ta tërheqë vendimin për punë.

Deri në publikimin e tekstit, nga zyra e ministrit nuk na janë përgjigjur pyetjes se përse është dërguar një njoftim i tillë dhe nëse do ta tërheqë vendimin.

“Kundërshtimi bazohet në disa argumente. Ky është diskriminim sepse vetëm të punësuarit në arsimin fillor do të duhet të punojnë ditë jo pune. Kjo ditë nuk do të punohet në asnjë aktivitet tjetër nga sektori publik, as në arsimin e mesëm dhe as të lartë. Përvojat tregojnë se puna të shtunave është joefektive dhe joproduktive, me një numër të reduktuar të nxënësve të pranishëm. Puna të shtunave do të shkaktonte shpenzime shtesë, si për objektin ashtu edhe për punëtorët”, thuhet në letrën e SASHK-ut drejtuar MASH-it.

Ministria dje ka dërguar njoftim për media se sot (e premte) në ora 11:00 në komunën e Kumanovës, ministri i Arsimit dhe Shkencës Jeton Shaqiri do të inspektojë aktivitetet e vazhdueshme për ndërtimin e objektit të ri të shkollës së mesme komunale “Sami Frashëri”.

Sot në mëngjes në ora 8 ka mbërritur një njoftim i ri nga Ministria e Arsimit, se për shkak të angazhimeve urgjente, ministri Shaqiri nuk do ta bëjë sot vizitën e paralajmëruar në komunën e Kumanovës.
Ministria e Arsimit njoftoi dje se në datat 23 prill dhe 7 maj nxënësit do të kenë shkurtim të mësimit në ato shkolla ku do të zhvillohet procesi zgjedhor.

“Data 23 prill dhe 7 maj, pra ditët para votimit, do të funksionojnë për të gjitha shkollat. Njëkohësisht, në shkollat ​​ku do të zhvillohet procesi zgjedhor mësimi do të mbahet nga ora 07:00 deri në orën 11:00, me orë të shkurtuara për të gjitha klasat. Në pjesën tjetër të shkollave ku nuk votohet, mësimi zhvillohet normalisht dhe sipas orarit të planifikuar ditor”, thotë Ministria e Arsimit.

Ministria shton se edhe pse votimi në raundin e parë dhe të dytë zgjedhor është planifikuar në ditë pune, nxënësit nuk do të humbasin mësimet dhe një pjesë të materialit mësimor.

Për herë të parë këtë vit, nxënësit do të kenë pushim pranveror nga data 29 prill (e hënë) deri më 6 maj (e diel), megjithatë, Pashkët janë më 5 maj, ndërsa e nesërmja është gjithmonë ditë jo pune, kështu që 6 maji është ditë jopune. Zgjedhjet parlamentare do të mbahen më 8 maj dhe me vendim të Qeverisë nga 16 prilli, ajo ditë e mërkurë do të jetë ditë jopune për të gjithë qytetarët. Që do të thotë se nxënësit do të shkojnë në shkollë më 7 maj dhe do të pushojnë një ditë.

Në ditët e zgjedhjeve, 24 prill dhe 8 maj, të cilat qeveria i shpalli si ditë jopune, Inspektorati i Punës nuk mund të gjobisë apo mbyllë objektet. Këto dy ditë jo pune nuk janë të përcaktuara me Ligjin për festat por me vendim të Qeverisë, kështu që inspektorët nuk mund të veprojnë. Kjo do të thotë se firmat apo kompanitë private mund të punojnë nëse duan, nuk kanë nevojë të japin mëditje festash për punonjësit dhe nuk mund të fitojnë gjobë, por edhe të punësuarit mund të mos vijnë sepse janë të mbrojtur nga vendimi i qeverisë.