Një video 7 vjet e vjetër po shpërndahet sikur të jetë nga stuhia aktuale në Serbi

Materiali video i shpërndarë në postim nuk e ka origjinën nga fatkeqësitë aktuale të motit në Serbi. Kjo video ka vite që është në internet, është publikuar për herë të parë shtatë vite më parë – më 24 maj 2016, në kanalin privat të një përdoruesi në YouTube të titulluar “Tornado Serbia 2016 “, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Rrethinat e Beogradit sonte!

Brenda postimit shpërndahet materiali video ku shihet një qiell me re dhe në sfond dëgjohen njerëzit që bërtasin në serbisht se po afrohet një tornado dhe se të gjithë në shtëpi duhet të strehohen në bodrum. Në qiell shihet një formë e pazakontë, për të cilën videografja mendon se është një tornado.

Videoja në postimin që po shqyrtojmë është shpërndarë gjatë periudhës (19 korrik 2023) kur në Serbi, Kroaci, Bosnje dhe Slloveni ndodhi një stuhi e madhe që shkaktoi dëme materiale dhe viktima njerëzore.

Por video materiali i shpërndarë në postim nuk e ka origjinën nga fatkeqësitë aktuale të motit në Serbi. Kjo video ka vite që është në internet, është publikuar për herë të parë shtatë vite më parë – më 24 maj 2016, në kanalin YouTube të një përdoruesi privat me titullin “Tornado Serbia 2016”.

Duke kërkuar fjalët kyçe nga data 24 deri më 26 maj 2016, mund të gjeni raporte mediatike për një stuhi që goditi Jagodinën, në rajonin Pomeranian të Serbisë, më 24 maj 2016.

Shi i rrëmbyeshëm me erë të fortë, bubullima dhe breshër ka goditur pasditen e së martës Jagodinën, Quprinë dhe Paraqinin. Siç tha për agjencinë Beta qendra e radarit Beshnaja, breshër me madhësi qershie ra pranë Batinacit afër Quprisë, si dhe në Milloshevë afër Jagodinës, raportoi në atë kohë N1.

Siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve të Istinomer, edhe atëherë në rrjetet sociale u shfaqën foto të një gjoja “tornado”, por ekspertët e qendrës së radarit shpjeguan se nuk ishte një tornado.

Nuk është një tornado, por një “vorbullë” që shfaqet në sipërfaqe të sheshta kur ndodhin ndryshime në presion. Ky fenomen nuk është i zakonshëm në Pomerani dhe ndodh në fusha, kryesisht në Vojvodinë, sipas ekspertëve N1.

Për stuhinë që goditi rajonin e Pomeranisë në Serbi më 24 maj 2016 dhe gjoja “tornado” në Jagodinë, në atë kohë kishte raportime në RTVB92Mondo dhe media të tjera.

Uebsajti meteorologjik Vremeradar shpjegon se “një “vorbullë” është një version dukshëm më i dobët i një tornadoje mbi ujë” dhe se “një “stuhi” është e njëjtë me një “vorbullë”, por ndodh mbi tokë”.

Një “vorbullë” është një kolonë rrotulluese ajri mbi sipërfaqen e ujit, e cila shoqërohet nga një gyp i dukshëm midis bazës së resë dhe sipërfaqes së ujit. Formohet si pjesë e reve me zhvillim vertikal – kumulus dhe kumulonimbus, dhe ajo që i dallon “vorbullat” nga “tornadot” është se ato shfaqen mbi sipërfaqen e ujit dhe formohen nga retë më pak të zhvilluara, pra janë dukshëm më të dobëta në intensitet, më të vogla në madhësi dhe me kohëzgjatje më të shkurtër se “tornadot”, thekson Vremedar.

Për të gjitha faktet e mësipërme, besojmë se konteksti mungon në postimin që po shqyrtojmë. Videoja është autentike, por nuk është e korrikut 2023, por e majit 2016.