Vërtetmatësi reagoi ndaj fushatës më të fundit dezinformuese kundër portalit dhe redaksisë

Ajo që nuk mund të vërehet në këtë fushatë dezinformuese, si në ato të mëparshmet, në fakt, është ndonjë argument nga ana e sulmuesve, për gabim të mundshëm, anashkalim apo të pavërtetë të shprehur nga redaksia e Vërtetmatësit, e cila do të justifikonte sulmet dhe kërcënime. Në mesin e manipulimeve dhe të pavërtetave të shumta të sulmuesve, thjesht nuk ka një gjë të tillë, shkruan Vërtetmatësi.

Po e transmetojnë në tërësi reagimin më poshtë:

Të nderuar lexues,

Redaksia e Vërtetmatësit, si dhe botuesi i saj, Fondacioni Metamorfosis në Shkupi janë sërish shënjestër e një fushate dezinformuese në rrjetet sociale, e cila, si edhe më parë, përmban të pavërteta, fyerje, shpifje, por edhe gjuhë urrejtjeje e madje edhe më keq, thirrje të maskuara keq për dhunë ndaj gazetarëve nga redaksia e Vërtetmatësit dhe punonjësve të Fondacionit, të shpërndara në komentet nën postimet e pronarëve të profileve. Si autorët e tyre ashtu edhe pronarët e profileve janë përgjegjës për ndarjen e këtyre përmbajtjeve dhe mos heqjen e tyre.

MANIPULIME DHE DIZINFORMATA TASHMË TË PARA

Dhe në këtë fushatë, arsyeja e gënjeshtrave dhe sulmeve janë kontrollet tona të fakteve në postimet në rrjetin social më të përdorur në vend – Facebook, në pronësi të gjigantit të rrjetit social amerikan – Meta. Përballemi edhe një herë me pretendime të pavërteta për gjoja censurë dhe madje shkelje të lirisë së garantuar me Kushtetutë të mendimit të lirë dhe shprehjes, si dhe me gënjeshtra për gjoja fshirjen e përmbajtjeve nga Vërtetmatësi. Asnjë nga këto, natyrisht, nuk është e vërtetë.

Edhe sikur të donte redaksia e Vërtetmatësit, nuk mundet, nuk ka mundësi teknike të fshijë asgjë nga Facebook-u dhe as nga ndonjë rrjet tjetër social në Meta. Për më tepër, Vërtetmatësi dhe Fondacioni Metamorphosis kanë një vendim gjykate për këtë temë, në favor të tyre, i cili thotë qartë dhe pa mëdyshje se nuk ka asgjë në punën e redaksisë që mund të barazohet me censurë apo shkelje të lirisë së shprehjes dhe opinionin e përdoruesve të rrjeteve sociale.

Të njejtën gjë që bën Vërtëtmatësi në Maqedoninë e Veriut në partneritet me kompaninë Meta, e bëjnë më shumë se 100 redaksi të tjera të verifikimit të fakteve në mbarë botën. Dhe asnjëri prej tyre nuk është dënuar për çfarëdo forme të censurës apo shkeljes së të drejtës së lirisë së mendimit dhe shprehjes.

Për më tepër, Vërtetmatësi, si dhe organizata të tjera të verifikimit të fakteve në mbarë botën që bashkëpunojnë me Meta-n, janë të certifikuara globalisht përmes Rrjetit Ndërkombëtar të Kontrollit të Fakteve, dhe verifikuesit evropianë të fakteve janë gjithashtu të certifikuara në nivel evropian përmes Rrjetit Evropian, i cili ka rregulla dhe kritere edhe më të rrepta, duke qenë se duhet të plotësojë kritere shtesë që rrjedhin nga rregulloret e Bashkimit Evropian. Me fjalë të tjera, Meta kushtëzohet të mbrojë platformat e saj sociale nga dezinformatat dhe për këtë qëllim kontrakton me kontrollues faktesh të pavarura dhe të certifikuara, siç është Vërtetmatësi në vendin tonë.

ASNJË FJALË SE ÇFARË KEMI GABUAR

Ajo që nuk mund të vërehet në këtë fushatë dezinformuese, si në ato të mëparshmet, në fakt, është çfarëdo argumenti nga ana e sulmuesve për një gabim të mundshëm, anashkalim apo të pavërtetë të shprehur nga redaksia e Vërtetmatësit, e cila do të justifikonte sulmet dhe kërcënime ndaj nesh. Thjesht nuk ka një gjë të tillë mes manipulimeve dhe të pavërtetave të shumta të sulmuesve. Në këtë rast, ne po flasim për dezinformata që përmbajnë pretendime të ngjashme me të cilat jemi përballur në të kaluarën për temën e epidemive dhe vaksinave dhe që i kemi shqyrtuar më parë, jo vetëm ne në Vërtetmatës, por edhe nga kolegë kontrollues të fakteve në mbarë botën. Gjërat bëhen edhe më të qarta nëse keni parasysh rregullat e Metës për dezinformatat për vaksinat, të cilat janë jashtëzakonisht strikte dhe kërkojnë që përdoruesit e mediave sociale të Meta-s të jenë të sakta dhe të qarta.

VËRTETMATËSI ËSHTË NË ANËN E LEXUESVE

Por edhe nëse shpërndahet dezinformata, e cila më pas shqyrtohet nga redaksia e Vërtetmatësit, rregullat e Metës lejojnë që vlerësimi të hiqet nëse dezinformata vërtetohet. Vërtetmatësi ju del gjithmonë në krahë të gjithë përdoruesve që specifikojnë vërtetësinë e përmbajtjeve e shpërndara dhe në këtë rast hiqet vlerësimi i caktuar.

MANIPULIME DHE DIZINFORMATA DERI NË QIELL

Sipas rregullave të Meta-s, redaktorët e Vërtetmatësit nuk janë të detyruar t’u përgjigjen mesazheve që përmbajnë gënjeshtra, sulme, fyerje dhe adresime të papërshtatshme, por pavarësisht kësaj, këtë herë vendosëm të reagojmë për t’u përballur me manipulimet e paraqitura në këto sulme.

E tillë është, për shembull, ajo për ekspozimin gjoja profesional dhe gazetaresk të donatorëve dhe projekteve të Vërtetmatësit dhe Fondacionit Metamorphosis, megjithëse ato janë publikuar nga vetë redaksia në përputhje me praktikat tona të transparencës dhe llogaridhënies (të cilat, tani po abuzohen).

Pastaj, të tilla janë edhe manipulimet ku kërkohet nga përdoruesit ee mediave sociale që të dokumentojnë kontrollet tona të fakteve, t’i ruajnë ato dhe t’i dërgojnë në një vend për ekspozimin dhe padi të supozuara (për çfarë?), edhe pse të gjitha mund të gjenden në faqe në çdo kohë dhe të plota.

Redaksia, ashtu siç nuk fshin përmbajtje nga Facebook-u, nuk fshin përmbajtje as nga portali i saj.

Më tej, flitet për gjoja dënime dhe ndalime që i cakton Vërtetmatësi, gjë që gjithashtu nuk është e vërtetë, sepse redaksia nuk ka as mundësi eknike dhe as mundësi (as dëshirë) të tjera për një gjë të tillë.

Dhe të mos flasim për ndarjen e paautorizuar dhe të paligjshme të fotove të punonjësve tanë nga portali i organizatës, ndërkohë që në rastin konkret bëhet edhe me foto historike që përfshijnë ish-kolegët (si në çdo organizatë), të cilët prej kohësh kanë pushuar së qeni pjesë e ekipit të Vërtetmatësit ose Fondacionit Metamorfozis dhe të cilët, për shkak të procedurave të tilla manipuluese dhe dezinformuese, mund të përballen me probleme të natyrave të ndryshme. Të mos flasim për atë që ndodhi që kolegë që u njohën nga fotot në vendbanimin apo lagjen e tyre dhe për këtë shkak patën sulme verbale apo ngacmime të tjera.

VAZHDOJMË PËRPARA

Redaktorët e Vërtetmatësit do të vazhdojnë të përmbushin detyrimet e rëna dakord me kompaninë Meta, sepse besojmë se është një mënyrë serioze për t’u përballur me dezinformatat.

A duhet të rikujtojmë opinionin publik për dezinformatat kundër vaksinave, të cilat u shumuan si kërpudhat pas shiut menjëherë pas rekomandimit të Komisionit për trajtimin e sëmundjeve infektive për shpalljen e epidemisë në Shkup.

Ashtu si më parë, edhe në të ardhmen do të punojmë për projekte të tjera për trajtimin e dezinformatave, të cilat janë në përputhje me metodologjinë tonë, por edhe me kodet e rrjetit ndërkombëtar dhe europian të verifikimit të fakteve, i cili, nga ana tjetër, ka të qartë mbështetjen e Bashkimit Evropian. Jemi të vetëdijshëm se fushata të tilla dezinformuese të mbushura me sulme, manipulime, kërcënime dhe gjuhë urrejtjeje do të vazhdojnë, sidomos tani në periudhën parazgjedhore. Por ne jemi të gatshëm ta mbrojmë punën tonë në hapësirat e gjykatave maqedonase nëse jemi të detyruar ta bëjmë këtë. Nuk do të jetë hera jonë e parë. As i fundit.