Teatri Shqiptar i Shkupit fitues i tre çmimeve në Festivalin Mbarëkombëtar “Moisiu”

Mbrëmë u mbyll Festivali Mbarëkombëtar për këtë vit. Tirana për tetë net me radhë pati rastin të shoh shfaqjet e fundit të punuara në teatrot shqiptare të të gjitha trevave. Çmimet u ndanë nga juria e angazhuar nga tri teatrot. Vendi pritës kishte një anëtar, ndërsa Kosova dhe Maqedonia nga dy. Vitin e ardhëm ky festival do të mbahet në Prishtinë, njofton Portalb.mk.

Juria e Festivalit
Juria e Festivalit

Teatri i Shkupit u prezantua me shfaqjen ‘’ Nyjat’’  të regjisorit Kushtrim Bekteshi , me autor Refet Abazin, pikërisht ky tekst u zgjodh dhe më i miri . Kësaj shfaqjeje iu nda edhe çmimi ‘’aktori më i mirë në rol kryesor ‘’  të cilin e fitoi  Adem Karaga, ndërsa Fisnik Zeqirit iu nda çmimi ‘’aktori më i mirë në rol dytësor’’.

Drama “Nyjat” nga Refet Abazi projekton një fotografi komplekse dhe të trishtë të kohës që po jetojmë, duke trajtuar ‘nyjat’ në fatet e shumë personazheve, të cilët në vorbullën e kohës kanë humbur harmoninë shpirtërore dhe kontaktin me vetveten dhe të vërtetën. Në gjithë strukturën e dramës si lajtmotiv ndjehet lufta e pa kompromis në mes të mirës dhe të keqes, dritës dhe errësirës, luftë që manifestohet në dy rrafshe: në rrafshin individual të secilit personazh, edhe në një rrafsh pothuajse metafizik mes Zotit dhe djallit – apo më saktë mes Ustait dhe Predikuesit dhe gjithë asaj që këta dy personazhe përfaqësojnë. Trileri i shfaqjes KËTU.

Adem Karaga është shpërblyer për rolin e Ustait, ndërsa Fisnik Zeqiri për rolin e Predikuesit.

Nga data 20 deri më 27 nëntor ishin gjithsej  tetë mbrëmje që sollën pesëmbëdhjetë trupa e shfaqje nga vende të ndryshme , në tre lokacione.

Juria vlerësuese ishte në përbërje nga : aktorja Yllka Mujo e caktuar nga teatri Kombëtar i Tiranës , Teatri Shqiptar i Shkupit ka angazhuar aktorin Dritëro Ame dhe gazetaren e publicisten Diana Toska, ndërsa Teatri Kombëtar i Kosovës, aktorët Armond Morina dhe Shengyl Ismailin. Në kuadër të këtij festivali janë ndarë dhe çmime të tjera të cilat janë siç vijon:

Afishe e shfaqjes e punuar nga Betim Zeqiri
Afishe e shfaqjes e punuar nga Betim Zeqiri

Fituesit e Festivalit të Teatrit Shqiptar, “MOISIU” Tiranë 2023

Çmimi i karrierës

Regjisori: Gëzim Kame

Aktorja e re më e mirë- Flaka Latifi – “1984”

Kostumografia më e mirë

Iliriana Loxha Basha “MASË PËR MASË” dhe  “VOJCEKU”

Kompozitori më i mirë

Lino Cannavacciuolo – “VIZITA”

Aktori i dytë më i mirë

Fisnik Zeqiri – “NYJAT”

Aktorja e dytë më e mirë

Afishe e festivalit
Afishe e festivalit

Armela Demaj –  “MBRETI LIR”

Skenografia më e mirë – Divni Gushta – “VIZITA’’

Aktorja më e mirë e festivalit

Edona Reshitaj- “GADJO”

Aktori më i mirë i festivalit

Adem Karaga – “NYJAT”

Çmimi i dramës shqipe – Refet Abazi – “NYJAT”

Regjia më e mirë – Igor Mindiski –  “1984”

Shfaqja më e mirë – “VIZITA”- Teatri ‘’ Migjeni’’ – Shkodër