Browsing Tag

Selim Ibraimi

Përpjekje për një narrativë të re ruse

Në dy shekujt e fundit Ballkani Perëndimor ka qenë rajoni më i trazuar në Evropë. Kanë qenë disa faktorë që kanë kontribuar që Ballkani të jetë një pikë e nxehtë. Faktorët e brendshëm ishin vetë kombet e rajonit me synimet shekullore për…
Lexo më shumë

Dinamikat e çrregullimit të ri gjeopolitik

Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian po bëjnë përpjekje të mëdha që Ballkani Perëndimor deri në 2030-ën të bëhet pjesë e unionit, dhe Ukraina të ruajnë integritetin territorial. Nisma e vitit të kaluar me 6 bilion euro për të ofruar…
Lexo më shumë

Misioni i Agjencisë Evropiane të Mjedisit

Në kuadër të Bashkimit Evropian (BE) funksionojnë disa agjenci që kanë peshë në formulimin e politikave të unionit. Një prej tyre është Agjencia Evropiane e Mjedisit (AEM), që ka për qëllim të ndihmojë shtetet anëtare të BE-së që të marrin…
Lexo më shumë

Një diplomaci e re në veprim

Politika e parandalimit ose ndryshe e quajtur si (Deterrence policy), përdoret shpesh në politikën ndërkombëtare dhe në raportet në mes shteteve. E gjithë kjo bëhet për të dekurajuar qeveritë të ndërmarrin veprimeve dhe aktivitete që janë…
Lexo më shumë

Rritja e nacionalizmit teknologjik

Përgjatë shekullit të XX, kalimi nga gjeopolitika klasike në gjeopolitikën kritike vlerësohej se ishte ontologjike dhe epistemologjike. Në marrëdhëniet ndërkombëtare, gjeopolitika kritike filloi të zhvillohej më shumë aty kah fundi i…
Lexo më shumë