Sot mbahet Samiti i BE-së, liderët në dilemë si do të vazhdojnë më tej me Ukrainën, Moldavinë dhe Bosnjën

Ndërsa liderët e BE-së përballen me thirrje të ashpër këtë javë nëse do të lëvizin me hapat e ardhshëm për Ukrainën dhe Moldavinë ose rrezikojnë një vonesë deri pas zgjedhjeve të BE-së, përparimi në Bosnjë dhe Hercegovinë pritet t’i ndërlikojë më tej gjërat.

Sipas një letre ftese të dërguar nga Presidenti i Këshillit Evropian Charles Michel, me titull “Nëse duam paqe, patjetër të përgatitemi për luftë”, thotë se “duhet të jemi të gatshëm për mbrojtjen dhe të kalojmë në një mënyrë “luftë ekonomike”. Është koha për të marrë përgjegjësinë për sigurinë tonë. Ne nuk mund të mbështetemi më tek të tjerët ose të jemi në mëshirën e cikleve zgjedhore në SHBA apo gjetkë”.

Kjo luftë kërkon udhëheqje të fortë, thotë ai, – për të mbledhur njerëzit, bizneset dhe qeveritë tona drejt një fryme të re sigurie dhe mbrojtjeje në të gjithë kontinentin tonë.

Kur krerët e BE-së të takohen në Bruksel sot (21 mars), Komisioni Evropian pritet të japë një raport me shkrim mbi Bosnje dhe Hercegovinën dhe të japë vlerësime gojore për Ukrainën dhe Moldavinë.

Ata fillimisht nuk pritej të hynin në detaje dhe vetëm të bënin një pasqyrë të përparimit të bërë deri në atë pikë, sipas projekt-konkluzioneve të samitit të hershëm të parë nga Euractiv.

Sipas draft-konkluzioneve të fundit, liderët e BE-së pritet të “vendosin për hapjen e negociatave të anëtarësimit me Bosnje dhe Hercegovinën”, sipas draft-konkluzioneve të fundit, të datës 19 mars, të parë nga Euractiv.

“Pas paraqitjes së projekt-kornizave negociuese për Ukrainën dhe Republikën e Moldavisë, Këshilli Evropian fton Këshillin të çojë përpara punën”, shton teksti.

Megjithatë, sipas diplomatëve dhe zyrtarëve të BE-së, të cilët kanë folur me Euractiv gjatë ditëve të fundit, një diskutim më i gjatë midis krerëve të BE të enjten (21 mars) mund të jetë në plan.

Ukrainë dhe Moldavi

Pasi udhëheqësit e BE-së morën vendimin historik për të hapur bisedimet e pranimit në BE me Ukrainën dhe Moldavinë, hapat e ardhshëm teknikë pësuan një vonesë të lehtë.

Tre muaj pas vitit, Komisioni Evropian prezantoi kornizat e negociatave, dokumentet afërsisht 20 faqesh dhe 35 kapitujt e negociatave që duhet të miratohen nga shtetet anëtare përpara se të fillojnë bisedimet zyrtare.

Dokumentet ndjekin të njëjtin model si ato të negociuara nga Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut dhe janë më shumë një pasqyrë teknike në vend që të përfshijnë elementë politikë të diskutueshëm.

Të dy vendet shpresuan gjithashtu se një konferencë ndërqeveritare (IGC), që shënon hapjen zyrtare të bisedimeve me të dy vendet, mund të mbahej në mars.

Megjithatë, të dy vendimet kërkojnë unanimitet, gjë që diplomatët e BE mendojnë se do të jetë e vështirë të arrihet mes krerëve të BE-së të enjten.

Bosnja dhe Hercegovina

Pyetja do të jetë se si do të zbresë rekomandimi i Komisionit Evropian për hapjen e negociatave me Bosnjë dhe Hercegovinën me liderët evropianë këtë javë.

“Ka ende njëfarë pasigurie në dhomë dhe ajo pjesë e tekstit është ende nën kllapa,” tha një diplomat i dytë i BE-së.

Vendi është një hap prapa Ukrainës dhe Moldavisë, pasi hapja e bisedimeve të pranimit në BE është e kushtëzuar me përfundimin e një numri reformash nga vendi.

Komisioni Evropian rekomandoi javën e kaluar që Bosnja dhe Hercegovina të fillonte bisedimet e pranimit, me Presidenten e Komisionit Ursula von der Leyen duke thënë se vendi kishte bërë “hapa mbresëlënës”.

Për vëzhguesit afatgjatë, megjithatë, hapi ishte një surprizë pasi raporti i fundit i zgjerimit të vendit të BE-së vuri në dukje përparim të kufizuar, veçanërisht në reformat zgjedhore.

Gjatë javës së kaluar, disa diplomatë dhe zyrtarë të BE-së kanë shprehur shqetësim lidhur me ndryshimin e bllokut nga qasja e tij ‘bazuar në merita’ ndaj zgjerimit.

Ndërsa gjysma e vendeve anëtare të BE-së e mbështesin hapin, disa vende, duke përfshirë Francën, Holandën dhe Danimarkën, kanë shprehur rezerva për nivelin e përmbushjes së arritur nga Sarajeva.