Petrovska: Kemi kapacitete të pranojmë për mjekim ushtarë të plagosur nga Ukraina

Ministrja e Mbrojtjes Sllavjanka Petrovska nuk e përjashton mundësinë e vënies në dispozicion të objekteve shtetërore për trajtimin e ushtarëve të plagosur nga Ukraina. Duke iu referuar përvojës me trajnimin e kryer në fund të vitit të kaluar, kur rreth 120 pjesëtarë të ushtrisë ukrainase u trajnuan në qendrën stërvitore Krivolak, Petrovska thotë se Maqedonia e Veriut ka kapacitete dhe Ministria e Mbrojtjes mund ta mbështesë këtë ide, transmeton Portalb.mk.

“Brenda Ministrisë së Mbrojtjes ka objekte që mund të vihen në dispozicion. Në këtë iniciativë do të përfshihen disa institucione, por si MM jemi të gatshëm që t’u përgjigjemi pozitivisht kërkesave të tilla”, tha Petrovska.

Ministri i Mbrojtjes, duke komentuar deklaratën e fundit të presidentit francez Emmanuel Macron, kujtoi se vendi mbështet Ukrainën dhe luftën e saj, por se nuk ka dërgim ushtarësh në tokën ukrainase.

“Nuk është diskutuar fare, në takimin e fundit ministror në Bruksel nuk është diskutuar fare për dërgimin e trupave. Mirëpo, mbështetje në forma të tjera – po”, tha ministrja.

Presidenti ukrainas Zelensky diskutoi idenë e hapjes së një qendre pritjeje për rehabilitimin e ushtarëve ukrainas në Ballkan në një takim me Presidentin Pendarovski.

Nga zyra e presidentit Pendarovski njoftuan se ideja është e pranueshme, por detajet do të jenë përgjegjësi e qeverive të vendeve që do të marrin pjesë në program.

Në pyetjen nëse është marrë një kërkesë zyrtare dhe nëse kjo çështje është diskutuar në një seancë të Këshillit të Sigurisë Kombëtare, se cilat do të jenë implikimet për sigurinë kombëtare, zyra e presidentit informoi se ishte një propozim fillestar i kryeministrit të Kroacisë. dhe presidenti i Malit të Zi, duke pasur parasysh se këto dy vende tashmë kanë përvojë dhe kapacitete për rehabilitim nga veprimet ushtarake të viteve 1990.

Rikujtojmë se deri më tani Ministria e Mbrojtjes ka konfirmuar se Ukrainës i janë dhuruar tanke, pajisje ushtarake, si dhe 12 helikopterë Mi-24.