Pendarovski me rastin e 8 Marsit: Pozita dhe roli i gruas tregues i qartë i shkallës së demokracisë në një shoqëri

“Statusi, pozita dhe roli i gruas është një tregues i qartë i shkallës së demokracisë në një shoqëri. Nëse duam të jetojmë në një shoqëri vërtet demokratike, duhet të kemi parasysh nevojat e të gjithë qytetarëve në krijimin, zbatimin dhe zbatimin e politikave. Kjo nënkupton një mjedis të shëndetshëm në të cilin gratë do të përfshihen dhe nuk do të përjashtohen nga proceset politike dhe garantimi i buxhetit në mënyrë që politikat gjinore të mos jenë fjalë boshe, por të zbatohen realisht në praktikë”, tha presidenti Steo Pendarovski në mesazhin e dërguar me rastin e 8 Marsit – Ditës Ndërkombëtare të Gruas, transmeton Portalb.mk.

“Gjatë rrugës, ne duhet të vazhdojmë të luftojmë edhe më fort për të trajtuar barrierat me të cilat përballen gratë kur hyjnë në jetën publike. Të inkurajojë gratë sipërmarrëse, gratë në politikë dhe gratë në poste drejtuese. Të sigurojnë vlerësim të barabartë të punës së tyre dhe paga të barabarta midis burrave dhe grave”, tha Pendarovski.

Ai shtoi se duhet të ndalojmë shtypjen dhe dhunën gjinore, të cilat përpos fizike, shprehen edhe më shumë përmes injorimit dhe margjinalizimit sistematik të pozitës shoqërore të gruas. Që çdo grua, sipas tij, të ndihet e mbrojtur dhe e sigurt në familje, në vendin e punës dhe në shoqëri, nuk duhet të ketë precedentë në përmbushjen e drejtësisë për gratë viktima të dhunës me bazë gjinore.

Vetëm në këtë mënyrë, shton Pendarovski, do të mundësojmë forcimin politik dhe ekonomik të statusit të gruas, drejtësinë sociale dhe realizimin e të drejtave dhe lirive të garantuara me kushtetutë.

“Sa më shumë të investojmë në barazinë gjinore, aq më shumë do t’u mundësojmë brezave të ardhshëm të trashëgojnë një shoqëri në të cilën stereotipat, diskriminimi dhe barrierat sistematike janë reduktuar. Lufta për barazi nuk duhet të jetë një thënie boshe, por vërtetë e zbatueshme në të gjitha marrëdhëniet shoqërore dhe ndërpersonale. Gruaja, zëri dhe të drejtat e saj duhet të respektohen“, përfundoi Pendarovski.

Kujtojmë se Pendarovski, dje, në prag të 8 Marsit, në Konferencën rajonale për gjini dhe siguri, njoftoi se për herë të parë në historinë tonë, si Komandant të Përgjithshëm, ka emëruar grua adjutante.

Gjithashtu, informoi se në Repartin e qenëve zyrarë në Ministrinë e Brendshme u promovua drejtuesja e parë femër e një qeni zyrtar të trajnuar për zbulimin e armëve të zjarrit dhe municionit.