Para protestës të së enjtes, fjalë të rënda të peshkopit Jakov për organizatat joqeveritare

“Agresori paraqitet si viktimë”, “Organizatat joqeveritare paguhen nën petkun e luftës për të drejtat e njeriut për të prangosur shoqërinë tonë në një lloj totalitarizmi”, “diktatura në kurriz të ushtrimit të së drejtës”. Në konferencën e sotme për media, peshkopi Jakov Stobiski drejtoi fjalë të ashpra dhe terminologji të rrezikshme me zëvendësimin e tezave në lidhje me protestën e organizuar nga Kisha Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit për të enjten, transmeton Portalb.mk.

Edhe pse bëri thirrje për protestë paqësore të enjten dhe u përmbajt nga abuzimi i protestës për qëllime të tjera, për gjuhë urrejtjeje dhe brohoritje, peshkopi Jakov nuk mungoi të thoshte se kisha ishte cak i persekutimit dhe linçimit dhe duke ndryshuar tezat agresori donte të paraqitej viktimë. Ai akuzoi gjithashtu se organizatat joqeveritare, të paguara nën petkun e luftës për të drejtat e njeriut, duan ta prangosin shoqërinë tonë në një lloj “totalitarizmi”.

“Ky tubim nuk është i drejtuar kundër askujt, por është i drejtuar ekskluzivisht kundër përmbajtjes së këtyre ligjeve të propozuara. E kemi shpjeguar në disa raste dhe në vetë njoftim shprehimisht shprehim protestën tonë ndaj kontekstit të ri që i jepet termit gjini, kundër komponentit gjinor që përfaqësohet në projektligjin për barazinë gjinore”, tha peshkopi i Stobit, Jakovi.

Ai u bëri thirrje besimtarëve që të marrin pjesë në protestë, duke shtuar se kisha ka një sistem vlerash që është absolutisht i kundërt me atë që ofrohet në dy ligjet e propozuara – Ligji për Barazinë Gjinore dhe Ligji për Gjendjen Civile që do të shqyrtohen para deputetë në Kuvendin e RMV-së.

“Ne si kishë distancohemi paraprakisht nga çdo keqpërdorim i kësaj proteste për qëllimet tona”, tha ai, duke shtuar se ajo ishte e drejtuar ekskluzivisht kundër dy ligjeve dhe shtoi se nuk mbështet gjuhën e urrejtjes dhe thirrjet për protesta paqësore.

Peshkopi tha se zbatimi i këtyre ligjeve do të kontribuojë në një kërcënim serioz për të drejtat e shumicës, 99 përqind të vendit.

“Është një diktaturë në kurriz të ushtrimit të së drejtës”, tha ai.

Peshkopi Jakov nuk mungoi të shtojë se shoqëria dhe komunitetet fetare ishin ndër më tolerantët ndaj komunitetit LGBTI, duke shtuar se të njëjtit persona u shfaqën në parada. Ai shtoi se paradat po keqpërdoren për të dërguar mesazhe urrejtjeje ndaj komuniteteve fetare.

Konferenca e sotme për shtyp e Jakov vjen pasi Kisha Ortodokse Maqedonase – Kryepeshkopata e Ohrit së fundi u bëri thirrje besimtarëve të saj që të marrin pjesë në protestën e paralajmëruar të enjten.

Komisioni për Parandalimin dhe Mbrojtjen nga Diskriminimi konstatoi se ishte peshkopi Jakov ai që ka bërë diskriminim në bazë të orientimit seksual dhe identitetit gjinor në fushën e informimit publik dhe mediave.

Siç informojnë nga Koalicioni Margini, peshkopi Jakov Stobiski tani duhet të kërkojë falje publike në afat prej 30 ditësh, në të kundërtën Komisioni do të paraqesë kërkesë për inicimin e procedurës për kundërvajtje pranë gjykatës kompetente për kundërvajtje.

Ky mendim i Komisionit kundër diskriminimit vjen pas daljeve publike të Jakovit në periudhën e kaluar, duke përfshirë daljen e tij në emisionin “Detektor” në televizionin Sitel dhe në forumin publik në Strumicë, ku Jakov Stobiski ka shprehur mendime, pikëpamje dhe ide që janë poshtëruese, fyese dhe degraduese ndaj personave transgjinorë dhe që nxisin diskriminimin dhe urrejtjen ndaj personave LGBTI.

Në shpjegim thuhet se është marrë parasysh “fakti se Jakov Stobiski është prift, i cili mund të ndikojë në opinion me pikëpamjet dhe autoritetin e tij, prandaj ai ka përgjegjësi shtesë që të mos nxisë diskriminimin dhe të mos të cenojë dinjitetin e dikujt me deklaratat dhe pikëpamjet e tij”.

Ndryshe, drejtori i Agjencisë së Inteligjencës, Erold Musliu, paralajmëroi pak ditë më parë se vendi do të jetë cak i propagandës dezinformative për ndryshimet kushtetuese, çështjen kishtare dhe zgjedhjet e vitit 2024. Ai shtoi se në vend aktualisht po zhvillohet një operacion klasik i kontrollit refleksiv përmes një fushate dezinformuese lidhur me procesin e pranimit të Kishës Ortodokse Maqedonase në Kryedioqezën e Ohrit.