Në Tokio protestohet kundër shkarkimit të ujit të kontaminuar në det

Të martën, një grup aktivistësh organizuan një protestë në Tokio, duke i bërë thirrje Japonisë të braktisë planin e saj për të shkarkuar ujë të kontaminuar nga një termocentral bërthamor i dëmtuar nga cunami i vitit 2011, transmeton REL.

Uji, i cili është trajtuar, por vazhdon të jetë radioaktiv, është planifikuar të shkarkohet këtë verë në Oqeanin Paqësor.

“Mos hidhni ujë të kontaminuar në det”, protestuesit brohorisnin jashtë selisë së Tokyo Electric Power Company Holding në Tokio (Kompania Elektrike e Tokios – TEPCO), duke mbajtur pankarta me kërkesat si “mos e bombardoni Paqësorin” dhe “Ndaloni ndotjen e detit”.

Ndërmarrja që operon uzinën e shkatërruar në fatkeqësinë e vitit 2011 në Fukushima pothuajse ka përfunduar ndërtimin e tubacioneve të nevojshme për shkarkimin e sasive masive të ujit.

“Edhe pas trajtimit, ka ende rrezatim në ujë”, tha një aktivist në protestë.

Në mars të vitit 2011, një tërmet dhe cunami dëmtuan sistemet e ftohjes së termocentralit bërthamor Fukushima Daiichi, duke rezultuar në lëshimin e ujit shumë radioaktiv nga tre reaktorë që rrjedhin në bodrumet e ndërtesës.

Ky ujë i ndotur aktualisht po mblidhet, trajtohet dhe ruhet në depozita që zënë një pjesë të madhe të uzinës.

Qeveria dhe TEPCO thonë se tanket duhet të hiqen për të krijuar vend për çaktivizimin e uzinës dhe për të minimizuar rrezikun e rrjedhjeve në rast të një fatkeqësie tjetër.

Plani për shkarkimin e ujit ka hasur në protesta të ashpra nga komunitetet lokale të peshkimit.

Vendet fqinje, duke përfshirë Korenë e Jugut, Kinën dhe vendet ishullore të Paqësorit, kanë shprehur gjithashtu pakënaqësi.

Zyrtarët japonezë janë zotuar se uji do të filtrohet shumë nën nivelet e lejuara ndërkombëtarisht, duke e bërë atë të padëmshëm.