Infeksionet urinare gjatë verës: si dhe pse shfaqet cistitis?

Infeksionet urinare apo cystitis mund të shfaqet në çdo kohë të vitit. Por, faktet thonë se infeksione të tilla janë një dukuri e shpeshtë gjatë stinës së verës, shkruan Panacea.

Cilat janë simptomat e infeksionit urinar?

Simptomat e infeksionit urinar manifestohen individualisht, domethënë mund të ndryshojnë nga personi në person. Megjithatë, simptomat më të zakonshme përfshijnë:

  • Dhimbje ose parehati në pjesën e poshtme të barkut. Kjo është një nga simptomat më të zakonshme të infeksionit në traktin urinar. Një ndjenjë presioni, dhimbjeje ose shqetësimi mund të shfaqet në zonën publike ose në fund të barkut.
  • Rritja e urgjencës dhe frekuencës së urines. Ju mund të ndjeni një nevojë të vazhdueshme për të urinuar, duke zbrazur shpesh vetëm një sasi të vogël të urinës. Është gjithashtu e zakonshme që të keni një nevojë të papritur për të urinuar.
  • Dhimbje ose djegie gjatë urinimit. Kjo njihet si dizuria dhe mund të jetë mjaft e pakëndshme.
  • Urinë e turbullt ose me erë të keqe. Urina e infektuar mund të duket e turbullt dhe të ketë një erë të fortë ose të keqe. Dhe në raste më të rënda, mund të përmbajë edhe shenja gjaku.
  • Urinim jo i plotë. Mund të ndiheni sikur nuk mund ta zbrazni plotësisht fshikëzën gjatë urinimit. Kjo mund të shoqërohet me inflamacion të fshikëzës dhe mund të shkaktojë parehati të vazhdueshme.
  • Lodhje e përgjithshme. Disa njerëz mund të përjetojnë lodhje, dobësi ose siklet të trupit për shkak të infeksionit urinar.

Pse shfaqet infeksioni urinar në verë?

DEHIDRATIMI. Gjatë muajve të verës, njerëzit shpesh nuk marrin lëngje mjaftueshëm, gjë që mund të çojë në dehidrim. Mungesa e lëngjeve adekuate mund ta bëjë urinën më të përqendruar dhe të lehtësojë rritjen e baktereve në traktin urinar, duke rritur rrezikun e infeksionit.

RROBA BANJE TË LAGURA. Kalimi i kohës me rroba banje të lagura ose të brendshme të lagura për periudha të gjata kohore mund të krijojë një mjedis të ngrohtë dhe të lagësht të favorshëm për rritjen e baktereve. Kjo mund të jetë veçanërisht e zakonshme gjatë verës, kur njerëzit kënaqen me notin ose qëndrojnë për periudha të gjata në pishina, plazhe ose vende të tjera me ujë.

Mund të ndjeni nevojë të vazhdueshme për të urinuar, duke zbrazur shpesh vetëm një sasi të vogël të urinës. Është gjithashtu e zakonshme që të keni një nevojë të papritur për të urinuar. Mund të jetë prezentë edhe dhimbja ose parehatia në pjesën e poshtme të barkut. Kjo njihet si dizuria dhe mund të jetë mjaft e pakëndshme.

PËRDORIMI I TUALETEVE PUBLIKE. Gjatë pushimeve verore, njerëzit mund të përdorin më shumë tualete publike, të cilat mund të kenë kushte të këqija higjienike. Përdorimi i tualeteve të papastra mund të rrisë rrezikun e ekspozimit ndaj baktereve dhe rrjedhimisht mundësinë e zhvillimit të një infeksioni urinar.

AKTIVITETE NË NATYRË. Gjatë verës, shumë njerëz marrin pjesë në aktivitete në natyrë, të tilla si kamping, shëtitje ose kalimi i kohës në natyrë. Këto aktivitete mund të nënkuptojnë mungesën e qasjes në kushte adekuate për ruajtjen e higjienës së mirë personale, duke rritur mundësinë e infeksionit të traktit urinar.

Dhimbja apo parehatia në pjesën e poshtme të barkut janë simptomat më të shpeshta të infeksioneve urinare

Si trajtohet infeksioni i traktit urinar?

Rekomandohet ekzaminimi i urinës- urino-kultura. Nëse përcaktohet prania e baktereve, mund të iniciohet trajtimi me antibiotikë nëse është e nevojshme. Përdoren antibiotikë me veprim të shkurtër që eliminohen shpejt nga urina.

Disa rekomandime që do t’ju ndihmojnë të shmangni shfaqjen e infeksionit urinar:

  • Mbani higjienë të mirë personale
  • Pini mjaftueshëm ujë/lëngje
  • Ndërroni rrobat e banjës të lagura
  • Përdorimi i banjove të pastra mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të infeksionit, edhe gjatë verës.