Browsing Tag

Ali Pajaziti

GLOBISH (I)

“Çlirimi i mendjes është edhe çlirim i gjuhës.” Robert McCrum Këtyre ditëve jemi duke redaktuar një tezë masteri lidhur me anglishten si lingua franca të marrëdhënieve ndërkombëtare të sotme, moderne. Dhe, gjatë përpjekjes për të…
Lexo më shumë

“Less Family”, 2070 dhe post-tradicionalja

Familja është mjedisi ku ne vijmë në këtë botë dhe gatuhemi përgjatë gjithë jetës. Është vatër ku ne gjejmë ngrohtësinë, afërsinë, intimitetin, rehatinë, paqën, dashurinë e pafundme, ku ne jemi vetja, ku s’ka artificialitet, ku gjithçka…
Lexo më shumë

 MBULESA DHE PUBLIKJA (II)

Duke marrë parasysh trajtimin që i bën mbulesës, nga këndvështrimi i sociologjisë kritike, Göle akuzohet nga islamistët dhe lindoristët se, me syrin e modernistes apo orientalistes, po e paraqet mbulesën si privim (mahrûm/iyet), po e…
Lexo më shumë

MBULESA DHE PUBLIKJA (I)

Besimtarja dhe veshja apo dukja e saj, mbulesa dhe sfera publike janë çështje shumë aktuale në shoqërinë post-moderne, në atë të shekullit XXI, nga vendet me shumicë muslimane deri ato europiane e perëndimore në përgjithësi ku tanimë kemi…
Lexo më shumë

Segmentim antropologjik: Gulja (2)

Më pas, grupi i pjesëmatrrësve në ritualin e therjes e ndanin veç mishin e darkës së gules, zakonisht pjesa më e mirë apo më cilësorja. Rituali vazhdonte me rripat që do futeshin në kosh thuprash apo arkë ku do rrinin 3-4 javë, në kripë të…
Lexo më shumë

Segmentim antropologjik: Gulja (1)

“Fuqia e tubimeve, kuvend(im)eve qëndron në faktin se na frymëzojnë (...) të jemi më shpresëdhënës, më të gëzuar, më të zhytur në mendime, me një fjalë, na bëjnë më të gjallë.” Alice Waters Antropologjia sociale është studim i…
Lexo më shumë

Bjeshkataria si shhelmatisje (II)

Hikingu është një udhëtim më i shkurtër, më i lehtë, vajtje-ardhje, që zakonisht zgjat disa orë ose një ditë. Ata që bëjnë hiking zakonisht ndjekin rutat e markuara apo të shënuara, ndërsa ithtarët e trekking-ut nuk i kanë për zemre…
Lexo më shumë

Bjeshkataria si shhelmatisje (I)

“Në çdo ecje në natyrë ne fitojmë më shumë se sa që kërkojmë!” John Muir Në fillim një sqarim i vogël lidhur me titullin: Shhelmatisja nënkupton detoksifikimin, eliminimin e helmit apo marazeve, brengave të përditshmërisë ose jetës.…
Lexo më shumë