RMV, maturantët druhen nga dhënia e provimeve në salla, në këtë mënyrë nuk do të ketë kopjime

Viti shkollor për maturantët përfundon të premten. Kjo është periudha kur përgatiten të festojnë me bashkëmoshatarët dhe pedagogët e tyre, duke rrumbullakuar arsimin e mesëm, por edhe periudha kur përgatiten për provimet e ardhshme që janë pjesë e maturës shtetërore, transmeton Portalb.mk.

Risia e këtij viti është se për herë të parë pas shumë vitesh, provimi i maturës do të mbahet në salla dhe palestra, në vend të klasave si vitin e kaluar, në mënyrë që të mos ketë kopjime dhe rezultatet të jenë më objektive.

Me Tatjana Laljek, mësuese e gjuhës maqedonase në gjimnazin “Nikola Karev” në Shkup, Meta.mk bisedoi se si po shkojnë përgatitjet për provimet e ardhshme dhe çfarë vështirësie kanë maturantët.

“Eseja mbart më së shumti pikë. Unë i përgatis nxënësit, u jap tema nga maturantët e mëparshëm, u jap udhëzime se si të qëndrojnë në temë, të mos ikin prej saj. I udhëzoj të mos hapin celularin, sepse një kopjim/vjedhje do të njihej lehtësisht dhe do të merrnin 0 pikë. U tregoj atyre se duhet të shkruajnë shkrim cirilik të shkruar me dorë, se duhet të përdorin vetëm një stilolaps blu. Më së shumti i tremben faktit që do ta japin provimin në salla, është stresues për ta”, thotë profesoresha Laljek.

Maqedonishtja jepet me 1 qershor, pas 7 ditësh Matematikë ose Anglisht

Profesoresha Laljek punon dhe do të punojë me nxënësit deri në ditën para provimit. Ai thotë se interesim për klasat përgatitore tregojnë ata nxënës që duan të regjistrohen në fakultetet shtetërore, për dallim nga ata që planifikojnë të regjistrohen në universitete private, sepse atje provimi i maturës shtetërore nuk është kusht për regjistrim.

“Përsa i përket materialit, theksit, elementët e theksit janë të vështirë për ta sepse nuk i përdorin në të folurën e përditshme. Po punojmë me ushtrime. Ata nuk përdorin shkronja të mëdha për drejtshkrim dhe këtu mendoj se janë të ndikuar nga gjuha angleze”, thotë profesoresha.

Laljek shton se edhe shkurtesat janë problem edhe për nxënësit, pra nuk e dinë p.sh. që shkurtesa e “zotëri” është “z.”. Edhe turqizmat edhe arkaizmat, por edhe dialektet janë problem për nxënësit, por ato i praktikojnë gjatë orëve përgatitore. Për veprat letrare profesoresha thotë se fëmijët nuk kanë ndonjë problem më serioz.

Andej Manolev, drejtori i kësaj shkolle të mesme thotë se tashmë janë duke u bërë përgatitje për provimin e maturës.

“Për herë të parë nxënësit do t’i nënshtrohen provimeve në sallat e shkollës. Këtë vit kemi 272 maturantë nga 8 paralele. Të premten mbarojnë mësimet, mbaruan detyrat e projektit, përgatiten për diplomim. Më 1 qershor ata i nënshtrohen testit të gjuhës maqedonase, ndërsa shtatë ditë më vonë i nënshtrohen testit të matematikës ose të gjuhës angleze. Më 14 qershor do të fillojnë me pjesën përgatitore për provimet online”, thotë Manolev.

Testet e maturës tashmë janë të shtypura dhe të paketuara

Biljana Mihajlovska, drejtoreshë e Qendrës Shtetërore të Provimeve (QShP) thotë për Meta.mk se testet e maturës tashmë janë të shtypura, të paketuara dhe të gatshme për shpërndarje nëpër shkolla.

“Të gjithë punonjësit e QShP, si dhe të gjithë bashkëpunëtorët, duhej të nënshkruanin deklaratën e fshehtësisë, pra se nuk do ta ndajnë materialin e provimit me askënd nga jashtë. Në lidhje me materialin kemi bërë një takim për maturantët me përfaqësuesit e nxënësve të shkollave të mesme, kanë ardhur tek ne, i kemi sqaruar me detaje se nuk lejohet të postojmë pyetje që do të jenë për maturën shtetërore. Nuk na lejohet ta bëjmë këtë sipas ligjit”, thotë Mihajlovska.

Dy javë më parë, në shkollën e mesme të mjekësisë “Pançe Karagjozov”, u mbajt matura provë shtetërore, në një hapësirë ​​të madhe, me 600 maturantë. Zyrtarët nga QShP e vlerësuan provën si të suksesshme. Ka shkolla të tjera që kanë simuluar provimin në sallë, për të parë nëse procesi do të funksiononte organizativisht dhe teknikisht.

Këtë vit në provimin e maturës do t’i nënshtrohen 14.834 nxënës. Gjuha amtare do të merret më 1 qershor dhe më 8 qershor merret një nga lëndët e zgjedhura – matematika, gjuha angleze, gjuha franceze, gjuha gjermane, gjuha ruse, filozofia, estetika. Gjuhë dhe letërsi maqedonase 10.088 kandidatë, Gjuhë dhe letërsi shqipe 4.189 kandidatë, gjuhë dhe letërsi turke 315 kandidatë. Për provimin e dytë ekstern, më të shumtët janë ata që zgjodhën të studiojnë anglisht – 13.198, kurse matematikën 1.356 nxënës.

Vitin e kaluar, rreth 3000 maturantë u kapën duke kopjuar në provimin e anglishtes. Esetë e përshkruara u vlerësuan me 0 pikë. Prandaj, nga ky vit do të jepen në salla.

Drejtoresha Mihajlovska tha  për Meta.mk se vendimi për dhënien e provimit në hapësira të mëdha në vend të klasave është marrë që testuesi të mos jetë aty dhe gjatë kësaj kohe nxënësit të bëjnë selfie.