Pendarovski nuk e nënshkroi Dekretin për shpalljen e Ligjit për lojërat e fatit dhe lojërat argëtuese

Presidenti Stevo Pendarovski vendosi të mos e nënshkruajë Dekretin për shpalljen e Ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për lojërat e fatit dhe lojërat argëtuese, të cilin Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut e miratoi në seancën e mbajtur më 7 shkurt 2024, transmeton Portalb.mk.

Vendimi është marrë në bazë të analizës së detajuar të tekstit të Ligjit dhe procedurës në të cilën është miratuar ky ligj, si dhe pas konsultimeve me Delegacionin e Bashkimit Evropian në Republikën e Maqedonisë së Veriut, si partneri ynë më i rëndësishëm në vend në procesin e negociatave.

Presidenti Pendarovski konsideron se ndryshimet dhe plotësimet në ligj janë miratuar me përdorimin e pavend të procedurës së përshpejtuar për harmonizimin e legjislacionit tonë me ligjin e Bashkimit Evropian, e njohur gjerësisht si “procedura me flamurin evropian”, në një situatë të mungesës së një “aki” thelbësore (e drejta e detyrueshme e BE-së) në fushat e mbuluara nga ky Akt dhe fakti që Akti nuk specifikon as një “aki të BE-së” të kufizuar që mund të jetë relevant.

“Presidenti Pendarovski, duke pasur parasysh rëndësinë e rregullimit gjithëpërfshirës të kësaj fushe, por edhe shqetësimet legjitime dhe të justifikuara të qytetarëve për ndikimin e mundshëm të dëmshëm të lojërave të fatit dhe argëtimit te të rinjtë, veçanërisht në zhvillimin e tyre psikologjik, thërret Kuvendin pa vonesë që të Rinisni debatin dhe procedurën për këtë çështje, por në një procedurë të rregullt legjislative me një debat të gjerë dhe gjithëpërfshirës me të gjithë aktorët, siç i ka hije një demokracie të pjekur parlamentare”, thonë nga presidenca e RMV-së.

Për vendimin, presidenti Pendarovski e informoi kryetarin e Kuvendit, Jovan Mitreski.

Sipas propozim-ligjit për ndryshimin dhe plotësimin e Ligjit për lojërat e fatit dhe lojërat argëtuese, i miratuar me 7 shkurt, lokalet afariste në të cilat organizohen lojërat e fatit në një bastore dhe në klubin e automateve, lotaria në ambiente të mbyllura dhe lojërat elektronike të fatit duhet të vendosen në një distancë prej jo më pak se 500 metra nga shkollat ​​fillore dhe të mesme.