Javë dinamike në Bruksel, sot do të diskutohet për pakon e zgjerimit, nesër mbahet Samiti BE-Ballkani Perëndimor

Kjo është mjaft dinamike në Bruksel. Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të BE-së (KÇP) do të takohet në Bruksel sot, më 12 dhjetor. Takimi do të fokusohet kryesisht në përgatitjet për Këshillin Evropian të dhjetorit. KÇP do të miratojë gjithashtu konkluzione mbi vlerësimin e dialogut vjetor të BE-së për sundimin e ligjit, zgjerimin dhe menaxhimin e ndryshimeve demografike në Evropë. Nesër, më 13 dhjetor do të zhvillohet Samiti i BE-së dhe Ballkanit Perëndimor. Ndërsa më 14 dhe 15 dhjetor ministrat do të përgatiten për takimin e Këshillit Evropian,  njofton Portalb.

Pikat në agjendën e Këshillit Evropian më 14-15 dhjetor përfshijnë:

  • Ndër të tjera Këshilli Evropian do të trajtojë luftën e agresionit të Rusisë kundër Ukrainës në të gjitha dimensionet e saj dhe mbështetjen e vazhdueshme të Bashkimit për Ukrainën dhe popullin e saj.
  • Këshilli Evropian do t’i rikthehet situatës në Lindjen e Mesme.
  • Këshilli Evropian do të ftohet të trajtojë procesin e zgjerimit, stabilizimit dhe asocimit dhe hapat e mëtejshëm që do të ndërmerren në këtë drejtim.
  • Pas diskutimit në Këshillin Evropian në tetor, Këshilli Evropian do të ndjekë rishikimin e propozuar të Kornizës Financiare Shumëvjeçare 2021-2027 me objektivin e arritjes së një marrëveshjeje.
  • Këshilli Evropian do të vlerësojë progresin në zbatimin e konkluzioneve të tij të mëparshme për sigurinë dhe mbrojtjen dhe do të japë udhëzime shtesë.
  • Në dritën e ngjarjeve, Këshilli Evropian do të trajtojë çështje specifike të politikës së jashtme.

Negociatat për rishikimin afatmesëm të kuadrit financiar shumëvjeçar të BE-së janë tani në fazën e tyre përfundimtare dhe qëllimi është arritja e një marrëveshjeje mbi paketën në Këshillin Evropian të dhjetorit.  Këshilli Evropian do të marrë vendimin e tij për rishikimin afatmesëm të kuadrit financiar në mënyrë unanime.

Përveç tjerash, ministrat do të bëjnë një bilanc të negociatave për marrëveshjen e asociimit me Andorrën dhe San Marinon.

Këshilli do të diskutojë gjithashtu një kërkesë të Spanjës për të ndryshuar Rregulloren e gjuhëve, duke përfshirë katalanishten, baskishten dhe galishten në regjimin gjuhësor të BE-së.

Presidenca spanjolle dhe ajo e ardhshme belge do të paraqesin udhërrëfyesin për Semestrin Evropian 2024.

Presidenca do të përditësojë gjithashtu ministrat për vazhdimin e Konferencës për të Ardhmen e Evropës dhe do të paraqesë një raport progresi mbi punën e kryer nën presidencën spanjolle për të ardhmen e Evropës.

Nga ana tjetër, në fund të samitit midis BE-së dhe vendeve të Ballkanit Perëndimor do të duhet të miratohet draft-deklaratë deri te e cila ka pasur qasje Radio Evropa e Lirë. Madje, në draft-deklaratën thuhet se harmonizimi me politikat e BE-së është shenjë e qartë për orientimin strategjik të partnerëve, tani më shumë se kurdoherë, në kontekst të luftës agresive ruse kundër Ukrainës dhe sfidat e tjera të sigurisë.

“Vizioni i përbashkët për ardhshëm përfshin vlera të përbashkëta dhe përgjegjësi të përbashkët. Derisa e thellojmë bashkëpunimin tonë me partnerët, ju bëjmë thirrje që të bëjnë progres të shpejtë dhe të qëndrueshlm ndaj harmonizimit të plotë me politikat e përbashkëta të jashtme dhe të sigurisë të BE-së, duke përfshirë edhe masat restriktive të BE-së, si dhe të veprojnë në pajtueshmëri me të”, thuhet në draft-deklaratën.