India drejt pragut të ‘mbijetesës’ prej nxehtësisë ekstreme

Kur nxehtësia ekstreme përfshiu kryeqytetin e Indisë këtë verë, Ramesh thotë se ndjehej i dobët, por nuk kishte mundësi tjetër përveçse të vazhdonte të mundohej nën diellin e fortë për t’u kujdesur për familjen e tij, raporton TopChannel.

“Nxehtësia po bëhet e padurueshme”, tha muratori 34-vjeçar për CNN. “Por ne nuk kemi zgjedhje, duhet të punojmë.”

Ramesh jeton me prindërit e tij, tre vëllezër, një kunatë dhe tre fëmijë, në periferi në perëndim të Delhit, një qytet ku nivelet e merkurit ngjiten rregullisht në nivele të rrezikshme.

Dhe ndërsa temperaturat shkuan 40 gradë Celsius këtë qershor, nxehtësia po sëmurte familjen e tij.

Ramesh, thotë se huazoi 35 dollarë, gati gjysmën e pagës së tij mujore nga të afërmit për të blerë një kondicioner të dorës së dytë për shtëpinë e tij.

“Bën zhurmë, ndonjëherë lëshon pluhur”, tha ai. Por ai nuk mund të bëjë pa të.

Deri në vitin 2050, India do të jetë ndër vendet e para ku temperaturat do të kalojnë kufijtë e mbijetesës, sipas ekspertëve të klimës. Dhe brenda këtij afati, kërkesa për kondicionerë (AC) në vend gjithashtu pritet të rritet nëntëfish, duke tejkaluar të gjitha pajisjet e tjera, sipas një raporti të fundit nga Agjensia Ndërkombëtare e Energjisë (IEA).

Ndërsa India do të bëhet më e nxehtë, më shumë indianë do të përdorin AC. Dhe sa më shumë të përdorin AC, aq më i nxehtë do të bëhet vendi.

India emeton gati 2.4 miliardë ton dioksid karboni (CO2) në vit bazuar në të dhënat e mbledhura nga Bashkimi Evropian – duke kontribuar rreth 7% të emetimeve globale. Për krahasim, Shtetet e Bashkuara shkaktojnë 13% të emetimeve të CO2, pavarësisht se kanë një të katërtën e popullsisë së Indisë.

Kjo ngre një pyetje që shkencëtarët e klimës e kanë bërë shpesh: a duhet të përballojnë njerëzit në botën në zhvillim koston e reduktimit të emetimeve, pavarësisht se janë ndër ata që janë më pak përgjegjës për rritjen e gazeve serrë?

Në bisedimet për klimën COP28 në Dubai që përfunduan së fundmi, India nuk ishte në listën e vendeve që nënshkruan një zotim për të ulur emetimet e tyre nga sistemet e ftohjes. Duke iu drejtuar seancës hapëse të samitit, kryeministri Narendra Modi tha se të gjitha vendeve në zhvillim duhet t’u jepet “një pjesë e drejtë në buxhetin global të karbonit”.

Megjithatë, India, një nga ekonomitë me rritjen më të shpejtë në botë, është në vijën e parë të krizës klimatike. Dhe e gjen veten në një pozitë të vështirë. Si mund të balancojë zhvillimin e tij duke siguruar mbrojtjen e mjedisit?

Një pjesë e madhe e popullsisë së Indisë mbeten të varura nga AC për mirëqenien e tyre fizike dhe mendore. Dhe rajonet më tropikale jugore të vendit mbeten të nxehta gjatë gjithë vitit.

Gjatë pesë dekadave të fundit, vendi ka përjetuar më shumë se 700 ngjarje të valëve të të nxehtit që kanë marrë më shumë se 17,000 jetë, sipas një studimi të vitit 2021 të motit ekstrem në revistën Ëeather and Climate Extremes. Vetëm këtë qershor, temperaturat në disa pjesë të vendit u rritën në 47 gradë Celsius (116 Fahrenheit), duke vrarë të paktën 44 njerëz dhe duke sëmurë qindra nga sëmundjet e lidhura me nxehtësinë.

Dhe deri në vitin 2030, India mund të llogarisë 34 milionë nga 80 milionë të parashikuara humbje të vendeve të punës globale nga nxehtësia, sipas një raporti të Bankës Botërore në dhjetor 2022.

Kjo vë në rrezik miliona njerëz në një vend ku më shumë se 50% e fuqisë punëtore është e punësuar në bujqësi. Dhe ndërsa të ardhurat rriten në mënyrë të vazhdueshme, ndërsa popullsia urbane shpërthen, përdorimi i AC është rritur me një ritëm të jashtëzakonshëm.

Konsumi i energjisë elektrike në Indi nga ftohja që përfshin AC dhe frigoriferë u rrit 21% midis 2019 dhe 2022, sipas IEA. Deri në vitin 2050, kërkesa totale e energjisë elektrike e Indisë nga kondicionerët e banimit do të tejkalojë konsumin total të energjisë elektrike në të gjithë Afrikën sot, shtoi ai.

Por kjo kërkesë po përkeqëson edhe krizën globale të klimës.

Ashtu si frigoriferët, shumë kondicionerë sot përdorin një klasë të ftohësve të quajtur hidrofluorokarbure ose HFC, të cilët janë gazra të dëmshëm serë. Dhe akoma më problematike, kondicionerët priren të përdorin sasi të mëdha të energjisë elektrike, të prodhuar nga djegia e lëndëve djegëse fosile.

Forumi Ekonomik Botëror (WEF) vlerëson se, nëse nuk rigjenerohet në emetimet e gazrave serë të lidhura me ajrin mund të përbëjnë deri në një rritje prej 0.5 gradë Celsius në temperaturat globale deri në fund të shekullit.