Akuza të reja ndaj ish-zëvendës presidentes së Parlamentit Evropian, Eva Kaili

Akuza të reja janë paraqitur ndaj eurodeputetes greke Eva Kaili e cila u akuzua në hetimin për korrupsion të Parlamentit Evropian (PE) në Belgjikë, transmeton Anadolu.

Sipas faqes së lajmeve “Politico”, në një letër dërguar presidentes së PE-së, Roberta Metsola, Zyra e Prokurorisë Publike Evropiane, Kaili akuzohet për përfshirje në tri aktivitete ilegale gjatë periudhës 2014-2020.

Këto përfshijnë pretendimet se ndihmësit e Kailit kanë keqinformuar PE-në për vendndodhjen dhe aktivitetet e tyre, për shpenzimet që kanë marrë nga PE-ja për shëtitjet e rreme që kanë organizuar dhe se ka “marrë komision” nga një pjesë e pagave.

Po ashtu vihet në dukje se Kaili i ka borxh PE-së rreth 100 mijë euro.

Në kuadër të këtyre hetimeve po hetohet edhe deputetja greke Maria Spyraki, një prej ish ndihmësve të Kailit.

 Hetimi për korrupsion

Në kuadër të hetimit të zhvilluar nga autoritetet belge, në dhjetor 2022 u kryen kontrolle në shumë pika dhe u konfiskuan para në vlerë prej 1.5 milion euro.

Eurodeputetja greke, Eva Kaili të cilës i është ndërprerë detyra si zv.presidente e PE-së, ish-deputeti italian i PE-së, Pier Antonio Panzeri, partneri i Kailit, Francesco Giorgi, i cili punon si asistent në PE dhe drejtori i një organizate joqeveritare për çështjet e sundimit të ligjit, Niccolo Figa-Talamanca, ishin personat që u ndaluan nga policia.

Giorgi në deklaratën e tij ishte pretenduar se ka thënë se dy deputetët Andrea Cozzolino dhe Marc Tarabella kanë marrë para nga Panzeri. Cozzolino dhe Tarabella u arrestuan një javë më vonë pasi iu hoq imuniteti më 2 shkurt.

U pretendua se këta persona morën ryshfet nga një vend i Gjirit për të ndikuar në vendimet ekonomike dhe politike të PE-së. Katari, i cili u përmend në lajmet për këtë temë, i mohoi pretendimet.

Më pas të gjithë të arrestuarit, përfshirë edhe Kailin u liruan me kusht më 14 prill. Ndërkohë Kaili i mohon pretendimet kundër saj.