Video e fabrikuar: Një nënë beqare nuk ka marrë 200 milionë denarë përmes një aplikacioni në celular

Me ndihmën e mjeteve, me shumë gjasa me inteligjencë artificiale, është marrë zëri i prezantueses televizive Ljubica Janevska dhe është përshtatur në gjuhën bullgare. Gjithashtu në këtë video të sajuar është shtuar një skenar i tërë që ajo duhet të duket se po e lexon (edhe pse është thjesht redaktim dhe mashtrim), i cili është i sajuar dhe nuk ka qenë kurrë pjesë e lajmeve të Kanal 5, por është krijuar ekskluzivisht për të mashtruar publikun, shkruan Vërtetmatësi.

Jemi duke shqyrtuar një postim në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet video material i krijuar me editim dhe ndryshim të videos, në mënyrë që të prezantojë diçka që nuk është thënë fare, për të mashtruar qytetarët.

Në postim janë keqpërdorur pamjet e televizionit Kanal 5, gjegjësisht nga ditari i tyre, si dhe imazhi i prezantueses Ljubica Janevska. Me ndihmën e mjeteve, me shumë gjasa me inteligjencë artificiale, është marrë zëri i prezantueses televizive Ljubica Janevska dhe është përshtatur në gjuhën bullgare. Gjithashtu në këtë video të sajuar është shtuar një skenar i tërë që ajo duhet të duket se po e lexon (edhe pse është thjesht redaktim dhe mashtrim), i cili është i sajuar dhe nuk ka qenë kurrë pjesë e lajmeve të Kanal 5, por është krijuar ekskluzivisht për të mashtruar publikun

Një nënë beqare nga Manastiri u bë milionere falë aplikacionit celular të blogerit më të pasur në botë Mr.Beast. Dy ditë më parë ajo dhe fëmijët e saj po shikonin videon e re të zotit Beast. Prej tij, Biljana mësoi për Sweet Bonanza Paints (aplikacion) ku shanset për xhekpot janë rritur për 450 për qind dhe çdo lojtar i ri ka një fitim të garantuar prej 10 mijë denarë e sipër në tre ditët e para të lojës, dëgjohet në videon e njoftimit që e shqyrtojmë.

Kur shikon më nga afër videon, shihet se është bërë manipulim teknik, pra se video është përshtatur me skenarin. Bie në sy se në zonën e gojës së prezantueses janë bërë ndryshime grafike për ta bërë më të besueshme faktin që ajo është duke lexuar tekstin, i cili nuk ka qenë asnjëherë pjesë e lajmit, por është një reklamë e rrem.

Më pas ndahet një dëshmi e supozuar, nga nëna që u bë milionere, por gjithashtu redaktohet në të njëjtin parim, dhe përsëri është përshtatur në atë mënyrë që duket sikur gruaja po jep një deklaratë krejtësisht të ndryshme nga ajo që e jep në realitet. Sipas deklaratës së redaktuar, ajo ka shfrytëzuar shansin për fitim prej 200 milionë denarë vetëm sepse MrBeast e ka bërë aplikacionin dhe është njeri i njohur për punën e tij humanitare”.

Përndryshe, është një lloj aplikacioni për lojëra. Videoja është montuar shtesë për të krijuar iluzionin se prezantuesja e lajmeve Ljubica Janevska u ka thënë qytetarëve të shkarkojnë aplikacionin dhe të fitojnë para, edhe pse kjo është një gënjeshtër e plotë dhe nuk ka ndodhur kurrë.

Së fundmi në Maqedoni janë regjistruar mashtrime të shumta në rrjetin social Facebook. Qëllimi në këtë rast është të promovoni një video lojë e caktuar dhe të bëj më shumë njerëz ta shkarkojnë atë në pajisjet e tyre celulare. Por ka edhe raste kur llogaritë bankare të qytetarëve zbrazen me dezinformata dhe mashtrime.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.