NATO është një kundërshtar i vendosur i terrorizmit

Që nga fillimi i pushtimit ushtarak rus të Ukrainës, propaganda e Kremlinit është përpjekur vazhdimisht të shtrembërojë tezat, domethënë të imponojë një sërë justifikimesh për sulmet e saj. Në këtë njoftim, arsyetimi është se arsyeja ishte përfundimi i të gjitha luftërave, gjë që është krejtësisht e palogjikshme. Përveç kësaj, NATO është një aleancë mbrojtëse që ka në thelb të qëllimeve të saj kundërshtimin ndaj terrorizmit, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin shpërndahet video material në të cilin shihet një vajzë që mban tullumbace me ngjyrat e flamurit të Rusisë dhe shkruan:

Një botë pa NATO është një botë pa terrorizëm! Rusia po bën një luftë për t’i dhënë fund të gjitha luftërave!

Ndryshe nga sa u tha, NATO është një organizatë që lufton kundër terrorizmit, i cili është një kërcënim i drejtpërdrejtë për sigurinë e qytetarëve të të gjithë anëtarëve të NATO-s dhe për stabilitetin dhe prosperitetin ndërkombëtar.

Një problem global që nuk njeh kufij, kombësi apo fe, terrorizmi është një sfidë që bashkësia ndërkombëtare duhet të luftojë së bashku. NATO do të vazhdojë ta luftojë këtë kërcënim me vendosmëri dhe solidaritet të plotë. Puna e NATO-s në luftën kundër terrorizmit fokusohet në përmirësimin e ndërgjegjësimit për kërcënimin, zhvillimin e mundësive për përgatitje dhe reagim dhe përmirësimin e bashkëpunimit me vendet partnere dhe aktorë të tjerë ndërkombëtarësipas faqes së internetit të NATO-s.

NATO aktivizoi klauzolën e saj të mbrojtjes (neni 5) në përgjigje të sulmit terrorist të 11 shtatorit 2001 në Shtetet e Bashkuara. Politikat kundër terrorizmit të NATO-s fokusohen në ndërgjegjësimin, aftësinë dhe përfshirjen. Puna kundër terrorizmit e NATO-s fokusohet në mbrojtjen, parandalimin e krizave dhe sigurinë kolektive.

Në selinë e NATO-s është krijuar një njësi e inteligjencës për luftimin e terrorizmit. Koordinatori i Posaçëm Kundër Terrorizmit i Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s shërben si pika kryesore e koordinimit për punën kundër terrorizmit të NATO-s dhe siguron që përgjigja kundër terrorizmit e NATO-s të mbetet e fortë, efektive dhe koherente.

NATO gjithashtu këshillon dhe ndihmon forcat irakiane të sigurisë dhe është anëtare e koalicionit global për të mposhtur ISIS-in. NATO mbështet ndërtimin dhe zhvillimin e aftësive dhe teknologjive të reja për të luftuar kërcënimet terroriste dhe për të menaxhuar pasojat e sulmeve terroriste. Ajo gjithashtu bashkëpunon me partnerët dhe organizatat ndërkombëtare kundër terrorizmit.

Koncepti strategjik i Aleancës e njeh terrorizmin në të gjitha format dhe manifestimet e tij si kërcënimin më të drejtpërdrejtë asimetrik për sigurinë e qytetarëve të vendeve anëtare të NATO-s dhe për paqen dhe prosperitetin ndërkombëtar, shpjegon NATO. 

Prandaj NATO nuk është organizatë terroriste dhe as mungesa e NATO-s nuk do të krijonte një “botë pa terrorizëm”, siç thuhet rrejshëm në postimin që po shqyrtojmë. Përkundrazi, dëshmi për këtë është anëtarësimi i Maqedonisë së Veriut në NATO.

Asambleja Parlamentare e NATO-s në vitin 2023 përsëriti angazhimin për të vazhduar luftën për të mbrojtur rendin demokratik botëror dhe për të dënuar terrorizmin në të gjitha format e tij, si më parë. 

Propaganda për fundin e supozuar të të gjitha luftërave

Pjesa e dytë e postimit, ku thuhet se Rusia po bën një luftë për t’i dhënë fund të gjitha luftërave, është një narrativë propagandistike për të justifikuar një pushtim të paprovokuar ushtarak të shtetit sovran të Ukrainës.

Narrativa se NATO nxit luftë dhe synon të luftojë kundër Rusisë është pjesë e propagandës ruse, e cila synon ta portretizojë Ukrainën si një vasal të shteteve perëndimore. Është Rusia ajo që kreu një pushtim ushtarak të paprovokuar të Ukrainës, e cila ka një të drejtë krejtësisht legjitime për të mbrojtur veten dhe për të përdorur mjetet e disponueshme të ndihmës nga miqtë e saj. Nëse nuk e bën këtë, atëherë do të përballet me pretendime edhe më të mëdha territoriale nga Rusia.

NATO është një aleancë mbrojtëse me qëllimin kryesor mbrojtjen e anëtarëve të saj dhe politikat zyrtare të NATO-s janë që ajo të mos kërkojë konfrontim dhe të mos jetë kërcënim për Federatën Ruse. NATO nuk pushtoi Gjeorgjinë, nuk pushtoi Ukrainën, por Rusia e pushtoi. NATO-ja i është drejtuar vazhdimisht Rusisë gjatë 30 viteve të fundit.

Ne punuam së bashku për probleme si lufta kundër trafikut të drogës dhe kundër terrorizmit deri te misionet e shpëtimit në nëndetëse edhe gjatë periudhave kur NATO po zgjerohej. Por në vitin 2014, në përgjigje të veprimit agresiv të Rusisë kundër Ukrainës, NATO pezulloi bashkëpunimin praktik me Rusinë. Ne nuk kërkojmë konfrontim, por nuk mund të injorojmë se Rusia po shkel rregullat ndërkombëtare, duke minuar stabilitetin dhe sigurinë tonë, shkruan faqja e NATO-s.

Në faqen e NATO-s, disa mite të përhapura nga burime propagandistike të Kremlinit janë hedhur poshtë.

NATO nuk është në luftë me Rusinë dhe ne nuk kërkojmë konfrontim me Rusinë. Ajo që NATO po bën është të mbështesë Ukrainën në të drejtën e saj për vetëmbrojtje, siç thuhet në Kartën e Kombeve të Bashkuara. Gjatë muajve të fundit, ne kemi marrë masa thjesht mbrojtëse për të rritur praninë e trupave të NATO-s në pjesën lindore të Aleancës.

Kjo siguron që të mos ketë vend për keqkuptime në Moskë për gatishmërinë tonë për të mbrojtur dhe siguruar aleatët tanë. Detyra jonë kryesore është të mbajmë të sigurt 30 kombet tona. Ne kemi përgjegjësinë të sigurojmë që konflikti të mos përshkallëzohet dhe të mos përhapet përtej Ukrainës, sepse kjo do të ishte edhe më shkatërruese dhe akoma më e rrezikshme, shkruan në faqen e NATO-s.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.