Vetëm Ukraina mund të vendosë për kushtet e bisedimeve me Rusinë, tha Stoltenberg

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg tha se i takon Ukrainës të vendosë në se janë plotësuar, ose jo kushtet e duhura për të nisur bidesimet për paqe ndërsa përballet me agresionin rus, transmeton Zëri i Amerikës.

Deklarata e sotme e Stoltenberg në Norvegji nënvizon qëndrimin e pandryshuar të aleancës, pas disa komenteve të një kolegu të tij, gjatë kësaj jave.

“Vetëm ukrainasit mund të vendosin se kur janë plotësuar kushtet për bisedime dhe vetëm ata mund të vendosin se cila është një zgjidhje e pranueshme” tha Stoltenberg.

Deklaratat e tij vijnë pas komenteve të drejtorit të tij të kabinetit, Stian Jenssen, i cili tha të martën se Ukrainës mund t’i duhet të lëshojë territor për një marrëveshje paqeje më Rusinë. Më pas, Jenssen tha se ishte penduar për komentet e tij.

“Mesazhi i tij, që është edhe masazhi im kryesor dhe mesazhi kryesor i NATO-s, është se politika e aleancës mbetet e pa ndryshuar, ne mbështesim Ukrainën”, tha Stoltenberg.

Në takimin e nivelit të lartë muajin e kaluar, NATO-ja njoftoi se do të ftojë Ukrainën për anëtarësim në aleancë kur “të bien dakord vendet anëtare dhe të jenë plotësuar kushtet” dhe, se vendi ka të drejtën të zgjedhë rrugën e vet në mënyrë të pavarur nga Rusia.

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelenskiy tha se ndërsa rezultati i takimit të NATO-s ishte pozitiv, idealja do ishte nëse Kievi do të kishte marrë ftesë anëtarësimi.

Mijëra trupa ukrainase janë trajnuar nga partnerët perëndimorë të Kievit. Ukraina varet shumë edhe nga furnizimi me armatime nga perëndimi, ndërsa lufton me forcat ruse, që prej shkurtit të vitit 2022.