RMV, 22.395 persona të vaksinuar kundër kollës së madhe, përforcim i mbikëqyrjes inspektuese në kopshte

Në një deklaratë për media, zëdhënësi i Komisionit për Sëmundje Infektive, Dr. Zllate Mehmedoviq, ka bërë të ditur se janë 123 persona të infektuar me pertusis, prej të cilëve numri dominues, 109 persona, janë nga Shkupi, transmeton Portalb.mk.

“Arsyetimi i epidemisë që është shpallur në qytetin e Shkupit edhe njëherë konfirmohet nga raporti i fundit i Institutit të Shëndetit Publik. Në mënyrë sporadike kemi nga një rast nga Tetova, Dibra dhe Strumica, megjithatë ende nuk mund të themi se gjendja po ndizet në nivel kombëtar, gjë që është e mirë. Nga data 18.01 deri më 29.02.2024, me rekomandim të Komisionit për Sëmundje Infektive dhe me urdhër të Ministrisë së Shëndetësisë, pikat e vaksinimit në Shkup punojnë në dy ndërrime, dhe për gjithsej janë aplikuar 22.395 vaksina. Përfundimi është se vaksinimi po shkon mirë dhe do të vazhdojë me të njëjtin ritëm. Qytetarët, veçanërisht prindërit, do të kenë qasje në këto pika vaksinimi edhe në të ardhmen”, tha Mehmedoviq.

Ai theksoi se ajo që Komisioni vendosi të rekomandojë është që të forcohet mbikëqyrja inspektuese e Inspektoratit Shtetëror Sanitar Shëndetësor në territorin e qytetit të Shkupit, në mënyrë që të mund të shihet realisht situata në kopshtet e fëmijëve dhe të jetë më realiste në pasqyrën se si është situata, në kopshtet me fëmijë të vaksinuar dhe të pavaksinuar, a ndiqet vazhdimisht rekomandimi i Komisionit të Sëmundjeve Infektive për të mos pranuar në kopshte fëmijë të pavaksinuar dhe të pavaksinuar.

“Rekomandimi i radhës ka qenë që të mundësohet testimi i të gjithë territorit të shtetit për kollën e madhe, i cili do të bëhet nga Qendrat për Shëndet Publik. Deri më tani nuk ka pasur një mundësi të tillë, në qytetet e tjera më së shumti punuar në kultivimin mikrobiologjik, i cili ka të bëjë me izolimin e pertusisit, por tani teknologjia PCR duhet të vihet në dispozicion edhe për pjesën tjetër të qytetarëve në vend, në mënyrë që të materialet mund të përpunohen në qendrat lokale për shëndet publik”, theksoi Mehmedoviq.

Mehmedoviq deklaroi se rekomandimi i radhës ka të bëjë me regjistrimet digjitale të vaksinimeve të fëmijëve.

“Komisioni i Sëmundjeve Infektive ka marrë vendim që të rekomandojë që regjistrimet dixhitale të jenë të detyrueshme në pikat e vaksinimit, në mënyrë që të kemi një pasqyrë reale dhe më të mirë të të dhënave të fëmijëve të vaksinuar. Për pjesën tjetër të rekomandimeve që janë shqyrtuar, u diskutua nëse ka përfunduar prokurimi apo deri ku ka arritur prokurimi i vaksinave për të rriturit.  Ju e dini se Komisioni ka miratuar rekomandime për vaksinimin e të rriturve. Informacioni që kemi marrë nga Komiteti i Imunizimit është se vaksinat e para të destinuara për të rriturit pritet të mbërrijnë më 15 mars”, tha Mehmedoviq.

Kujtojmë se në raportin e fundit për situatën me kollën e mirë, Instituti i Shëndetit Publik (ISHP) njoftoi se në periudhën 23.02.2024 deri më 29.02.2024 janë raportuar 56 raste të reja me kollë të mirë.

Shumica e rasteve janë raportuar në Shkup (n=54), ndërsa raste janë raportuar edhe në Strumicë (n=1) dhe Dibër (n=1).

Mosha e pacientëve varion nga 0 deri në 70 vjeç, ndërsa numri më i madh i rasteve janë nga grupmosha e fëmijëve nga 10-14 vjeç (n=16).

Nga 56 rastet e reja janë shtruar 3 raste (5.4%) (2 fëmijë nën 1 vjeç dhe një nga grupmosha 1-4 vjeç), thuhet në raportin e IShP-së, të cilin eMagazine e transmeton rregullisht.