Raundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale në Turqi, Kilicdaroglu përpiqet të “joshë” amvisat

Me afrimin e raundit të dytë të zgjedhjeve presidenciale në Turqi, opozita po përpiqet në çdo mënyrë të tërheqë votuesit femra, kryesisht amvisa, të cilat preferojnë presidentin turk, Recep Tayyip Erdogan, raporton ABC. Në zgjedhje, amvisat preferojnë Erdoganin, nën qeverinë e të cilit u ndalua mbajtja e shamive në universitete dhe në sektorin publik. Në zgjedhjet e vitit 2018, sipas një raporti, 69% e amvisave votuan për presidentin turk.

“Duhet t’i takojmë, t’u kujtojmë se edhe pse (Erdogan dhe partia konservatore islamike AKP) kanë më shumë se 20 vjet që qeverisin vendin, pavarësisht se kanë të gjitha mjetet e propagandës, përfshirë median, ata nuk kanë fituar,” tha  Royda Aksoy, një feministe që mbështet kandidatin e opozitës Kemal Kilicdaroglu.

50-vjeçarja Çigdem Ener nuk ishte një prej tyre: në raundin e parë ajo zgjodhi ultra -nacionalistin Sinan Ogan.

“Turqia është një shtet laik, ajo u dha grave të drejtën për të votuar dhe për t’u zgjedhur” që në vitet 1930, tha ajo.

Në raundin e dytë Ener do të votojë për Kilicdaroglu.

Të njëjtën gjë do të bëjë edhe Thijen Albanli, por sepse është dakord me qëndrimet e tij. Gratë vriten, pothuajse asnjë nga vrasësit nuk dënohet”, thekson 60-vjeçarja, e cila është e shqetësuar edhe për praninë e islamistëve në koalicionin e Erdoganit.

Në vend të kësaj, Razige Kuskaya, 50 vjeç, dhe vajza e saj do të mbështesin “Tayip deri në pikën e fundit të gjakut tonë”.”

Nga Vani në Eskishehir, mbështetësit e Kilicdaroglu po përpiqen të bindin votuesit e polarizuar.

“Ne e dimë se ka grupe që nuk mund t’i bindim, kryesisht amvisat,” tha javën e kaluar kryebashkiaku i Stambollit Ekrem Imamoglu.

Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) e Erdoganit ka dy dekada që dërgon gra të trokasin në dyert e shtëpive. Bashkëshortja e tij, Emine Erdogan, ishte një nga drejtueset e kësaj lëvizjeje.

Erdogan beson se “gratë mund të flasin me gra të tjera dhe t’i bindin ato. Tani ka më shumë se pesë milionë aktiviste femra të AKP-së.

Si pjesë e detyrave të tyre, ata vizitojnë familjet për lindje, martesa ose vdekje, gjë që u lejon atyre të lidhen me amvisat dhe të mbledhin informacione, shton Aimé.

Për më tepër, familjet kanë përfituar kryesisht nga qendrat komunale familjare dhe sociale, të cilat e kanë bërë AKP-në popullore në nivel lokal. Por AKP humbi rreth 20 vende në zgjedhjet e 14 majit, “kështu që ne mund të jemi optimistë,” përfundon Aksoy.