Për 4 muaj, pesë persona u kapën me armë dhe arsenal pa leje në rajonin e Polloguit, vitin e kaluar u kapën 22

Edhe pse nuk ka të dhëna zyrtare se sa armë ilegale ka në rajonin e Pollogut, nga aktiviteti i policisë dhe sasia e armëve pa leje të zbuluara, mund të thuhet se janë të shumta. Vitin e kaluar, me armë pa leje janë kapur 22 persona, ndërsa në 4 muajt e kaluar janë kapur 5 persona, transmeton Portalb.mk.

“Në katër muajt e kaluar të këtij viti janë regjistruar 6 vepra të tilla penale, në të cilat janë përfshirë 5 persona, të cilët janë përfshirë me 3 kallëzime penale. Atyre janë gjetur dhe konfiskuar: 3 pistoleta, 1 pushkë gjuetie, 1 bombë dore dhe 373 fishekë të kalibrave të ndryshëm, 1 revole, 2 pushkë gjysmë automatike, 1 pushkë gjuetie, 2 korniza dhe 1 gjuajtje me top”, thotë zëdhënësi i SPB-së Tetovë Marjan Josifovski.

Shqetësuese është edhe situata në vitin 2022, pasi janë gjetur edhe një sasi e madhe armësh pa leje.

“Në vitin 2022 në rajonin SPB Tetovë, që përfshin rajonin e Tetovës dhe Gostivarit, janë regjistruar gjithsej 16 vepra penale. Prodhimi, posedimi, ndërmjetësimi dhe tregtimi i paautorizuar i armëve ose lëndëve shpërthyese, dënohet sipas nenit 396 të Kodit Penal. Në to janë përfshirë 22 persona të cilët janë përfshirë me 13 kallëzime penale. Në këto vepra penale janë gjetur dhe konfiskuar: 2 pistoleta, 2 automatikë, 2 pushkë gjuetie, 1 pistoletë automatike, 1 revole, 1 pistoletë sinjalizuese 432 copë municione, 9 gëzhoja, 4 korniza, 8845 fishekzjarre dhe 159 fishekzjarre”.

Policia e Tetovës përveç armëve të zjarrit ka gjetur edhe thika, shkopinj bejsbolli, pistoleta me gaz etj. Janë gjetur dhe konfiskuar 2 granata pa pronar.

Sipas të dhënave të MPB-së, në vend janë të regjistruara ligjërisht rreth 180 mijë armë, ndërsa sipas dispozitave ligjore parashikohet që me një leje armësh të regjistrohen maksimumi 10 armë. Policia për MIA-n deklaroi se ende është duke vazhduar procedura për riregjistrimin e armëve nga lejet e vjetra në ato të reja, e cila duhet të përfundojë deri më 4 qershor të këtij viti.

“Pas skadimit të këtij afati, pra pas zëvendësimit të lejeve të vjetra, do të kemi të dhëna më specifike për numrin total të armëve të regjistruara në territorin e vendit tonë. Në bazë të dispozitave të Ligjit për armët, autorizimi për blerjen e armëve personit fizik i lëshohet me plotësimin e moshës 18 vjeç, me përjashtim të autorizimit për blerjen e armëve të zjarrit të shkurtra me tytë me brazdë dhe armëve të gjata me tyta me brazdë personit fizik i lëshohet në bazë të një kërkese personale me shkrim të paraqitur më parë nëse personi fizik ka mbushur moshën 25 vjeç, përveç rastit kur personi nuk ka qenë anëtar aktiv i shoqatës së qitjes për më shumë se dy vjet”, tha Ministria e Brendshme.

Gjatë vitit 2021 janë dhënë gjithsej 5719 leje për armëmbajtje për persona fizik, gjatë vitit 2022 janë dhënë gjithsej 5969 leje armëmbajtje dhe gjatë vitit 2023 janë dhënë 2125 leje për armëmbajtje.

Megjithatë, sipas policisë, në këtë numër lejesh nuk përfshihen vetëm armët e reja të regjistruara, por edhe armët e riregjistruara. Gjatë vitit 2021 janë dhënë 3365 leje për blerje armësh, gjatë vitit 2022 janë dhënë 2480 leje dhe nga fillimi i vitit 2023 e deri më sot janë dhënë 1697 leje.