Një postim në Facebook manipulon me mjekun e famshëm Oz dhe ofron recetë magjike për humbje të shpejtë në peshë

Edhe pse përbërësit që përbëjnë recetën e shpërndarë në postim mund të kenë përfitime shëndetësore kur konsumohen në moderim dhe si pjesë e një diete të ekuilibruar, nuk ka asnjë provë që ata posedojnë veti magjike për të djegur yndyrën dhe për të humbur shtatë kilogramë në tre ditë. Për më tepër, fotoja që shoqëron postimin tregon doktor Oz dhe pretendimi se ai është mjek nga Turqia është i rremë. Mjeku Mehmet Oz, edhe pse me origjinë turke, është një kardiokirurg dhe personazh televiziv amerikan, jo mjek që punon në Turqi. Ai lindi në Cleveland, Ohio, SHBA dhe mori diplomën e tij mjekësore nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Pensilvanisë, shkruan Vërtetmatësi.

Një postim shumë viral në rrjetin social Facebook ofron një recetë për humbje të shpejtë në peshë dhe e shfaq doktor Oz si një mjek nga Turqia.

Pakkush mund ta besojë: Një mjek nga Turqia zbuloi se cila pije i zbraz zorrët aq shumë sa që për 3 ditë humbet 7 kilogramë, thuhet në postim.

Në epokën e mediave sociale, është shumë e lehtë të pengosh dhe të besosh postimet që premtojnë rezultate të mrekullueshme me përpjekje minimale. Përhapja e recetave të ndryshme që promovojnë kura magjike që nuk mbështeten nga shkenca mjekësore është një prirje shqetësuese në platformat e mediave sociale.

Një postim që qarkullon në Facebook për një recetë të supozuar për humbje të shpejtë të peshës, i shoqëruar nga një foto e Dr. Oz, etiketuar në mënyrë manipuluese si një mjek nga Turqia, nënvizon nevojën në rritje për kontroll të fakteve.

Edhe pse përbërësit në këtë recetë mund të kenë përfitime shëndetësore kur konsumohen në moderim dhe si pjesë e një diete të ekuilibruar, nuk ka asnjë provë që sugjeron se ata kanë vetitë magjike për të djegur yndyrën dhe për të humbur shtatë kilogramë në tre ditë, siç thuhet në postim.

Manipulimit i shtohet fakti se në foton që shoqëron postimin shfaqet doktor Oz, një personazh i njohur në mjekësi por edhe në media. Mirëpo pretendimi se ai është mjek nga Turqia është i gabuar. Mjeku Mehmet Oz, edhe pse me origjinë turke, është një kardiokirurg dhe personazh televiziv amerikan, jo mjek që punon në Turqi. Ai nuk ka lindur as në Turqi, por prindërit e tij janë me origjinë turke. Oz lindi në Cleveland, Ohio, SHBA dhe mori diplomën e tij mjekësore nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit të Pensilvanisë. Keqinterpretimi i identitetit të tij jo vetëm që përhap dezinformata, por edhe minon besueshmërinë e informacionit të paraqitur.

Përdoruesit e mediave sociale duhet t’u qasen me skepticizëm recetave të tilla të bëra vetë. Humbja e qëndrueshme e peshës arrihet përmes një kombinimi të një diete të shëndetshme, ushtrimeve të rregullta dhe modifikimeve të stilit të jetesës, jo përmes dietave të ndryshme dhe recetave të shpejta për humbje peshe. Gjithmonë konsultohuni me një profesionist të kujdesit shëndetësor përpara se të futni substanca të reja në dietën tuaj, veçanërisht nëse keni ndonjë gjendje mjekësore ose jeni duke marrë ilaçe.

Si përdorues të përmbajtjes në internet, është thelbësore të jemi të vetëdijshëm për taktikat e përdorura nga ata që duan të përhapin informacion të rremë ose mashtrues, domethënë ata që duan të manipulojnë publikun për të arritur një qëllim. Dezinformimi mund të ketë pasoja serioze, duke i bërë individët të braktisin trajtimet mjekësore të provuara në favor të barnave të paprovuara, duke përkeqësuar në këtë mënyrë gjendjen e tyre ose duke vonuar kujdesin e duhur.

Këto publikime shpesh promovojnë receta për përzierje bimore, si dhe terapi jokonvencionale, duke pretenduar se kanë veti të mrekullueshme, me veprim të shpejtë, pa asnjë provë shkencore për të mbështetur efektivitetin e tyre. Është thelbësore që lexuesit të verifikojnë informacionin nga burime me reputacion, kryesisht mjekë, përpara se të mendojnë të konsumojnë ndonjë gjë. Ndërsa mjetet në shtëpi dhe terapitë alternative ndonjëherë mund të ofrojnë lehtësim për probleme të vogla, ato kurrë nuk duhet të zëvendësojnë kujdesin mjekësor të bazuar në prova.

Nga të gjitha faktet e deklaruara, konkludojmë se këtij postimi, përveç përhapjes së informacioneve të rreme, i mungon edhe një kontekst i përshtatshëm. Ndërsa përhapja e recetave të shpejta për humbje peshe mund të jetë joshëse, është thelbësore t’i qaseni informacionit në lidhje me shëndetin me një mendje kritike dhe shqyrtim shtesë.