Moti me stuhi goditi Slloveninë, përmbytjet shkaktuan dëme materiale

Qindra intervenime zjarrëfikëse në Slloveni janë kryer që nga mbrëmja e djeshme për shkak të vërshimeve të mëdha të shkaktuara nga reshjet e dendura që kanë përfshirë vendin, transmeton H1.

Tre kampe janë evakuuar. Përmbytjet prekën Gorenjskan, Korushkana dhe luginën Zgornjesavinska. Instituti Shtetëror Hidrometeorologjik ka aktivizuar sot alarmin portokalli për pesë rajone të Kroacisë. Mund të ketë ndërprerje të energjisë elektrike, ndërprerje të rrjetit të komunikimit dhe mungesë të ujit të pijshëm.

Për shkak të situatës në vendet fqinje, niveli i ujit në lumenjtë Mura, Sava dhe Drava pritet të rritet ndjeshëm dhe uji në to mund të arrijë sot nivele shumë të larta uji në Kroaci. Duke qenë se Sava vjen nga Sllovenia me prurje të shtuar të ujit, ekziston mundësia e hapjes së pellgut të Prevlakës, në mënyrë që uji i tepërt të devijohet përmes shtyllës së Lonjsko dhe kështu të shkarkojë lumin Sava.

Ndërkaq, Qeveria e Republikës së Sllovenisë në profilin e saj në Facebook njoftoi se ka dhënë 1.1 milionë euro ndihmë për të prekurit nga stuhia në seancën e sotme.

“Ka dëme të mëdha në shumë fusha. Shumë familje në të gjithë Slloveninë pësuan dëme serioze në ndërtesa. Prandaj janë siguruar 1.1 milionë euro për bashkëfinancimin e blerjes së aseteve fikse dhe kryerjen e punimeve bazë për rikonstruksionin e objekteve. Janë edhe tri organizata humanitare që do të ofrojnë ndihmë”, njofton Qeveria.