Gjermanisë mund t’i mungojnë rreth 660.000 profesionistë të IT deri në vitin 2040

Mungesa e ekspertëve të IT-së në ekonominë gjermane do të rritet ndjeshëm në vitet e ardhshme nëse nuk merren kundërmasa, tregon studimi afatgjatë i shoqatës digjitale Bitcom, transmeton agjencia gjermane e lajmeve DPA.

Pa politikat e duhura, Gjermanisë mund t’i mungojnë rreth 663,000 profesionistë të IT-së në vitin 2040. Shoqata llogarit se aktualisht ka një mungesë prej 149 mijë personash në këtë fushë.

“Një hendek i madh do të shfaqet kryesisht për shkak të rritjes së nevojës për zhvillues, administratorë të sistemit dhe profesionistë të tjerë të IT. Deri në vitin 2040, gjithsej 1.92 milionë vende pune do të duhet të plotësohen, dhe ka vetëm 1.26 milionë punëtorë të kualifikuar në treg”, thotë anketa.

Kryetari i Bitcom, Ralf Wintergerst, thotë se përveç këtyre shifrave, ka mijëra vende pune të paplotësuara në IT në administratë, shkolla dhe institucione shkencore.

“Mungesa e profesionistëve të IT-së, e cila është përkeqësuar me kalimin e viteve, po prek të gjithë vendin dhe po ngadalëson digjitalizimin shumë të nevojshëm. Një hendek i zgjeruar i aftësive të TI-së nënkupton humbje të konkurrencës, vlerës së shtuar, rritjes dhe prosperitetit. “Pa ekspertë të IT, Gjermania po humbet të ardhmen e saj digjitale,” tha Wintergerst.

Shoqata shpjegon se si mund të përmirësohet situata.

Rreth 108,000 punëtorë shtesë të kualifikuar mund të hyjnë në treg deri në vitin 2040 – nëse tërhiqen më shumë studentë dhe praktikantë, interesi për IT rritet në mesin e popullatës femërore dhe braktisja e shkencave kompjuterike ndalet.

Për të arritur këtë qëllim, nevojiten masa të tilla si futja e më shumë klasave informatike në shkollat ​​anembanë Gjermanisë, si dhe hapja e departamenteve për shkenca kompjuterike, digjitalizim dhe inteligjencë artificiale.

Një kundërmasë shtesë është mbajtja e punonjësve të moshuar përtej moshës së pensionit. Kjo do të thotë se diferenca mund të zvogëlohet me 68,500 vende të tjera, sipas hulumtimit.