Gjermania ofron bazën e NATO-s për selinë e Detit Baltik

Gjermania po i ofron NATO-s aftësinë e saj për të operuar forcat detare nga një shtab detar rajonal në Detin Baltik, tha të dielën zëvendësadmirali Jan Christian Kaak, raporton agjencia gjermane e lajmeve DPA.

Kaak vuri në dukje se personeli i përkushtuar ishte tashmë në krye të manovrave detare të Brigjeve të Veriut, një stërvitje e madhe stërvitore ku marrin phesë 3,000 persona nga 14 vende të NATO-s, e cila fillon javën e ardhshme.

“Aktualisht ekziston një letër nga inspektori i përgjithshëm me zëvendëskomandantin suprem të NATO-s në Evropë, në të cilën themi qartë se jemi në gjendje të ofrojmë mundësinë e krijimit të një shtabi rajonale për Detin Baltik”, tha tha ai për DPA në Berlin, i cili shërben si inspektor i përgjithshëm i marinës gjermane dhe i përgjigjet drejtpërdrejt ministrit të Mbrojtjes,

NATO ka forcuar forcat e saj përgjatë krahut lindor të aleancës dhe rajonit të Balltikut pas pushtimit të Ukrainës nga Rusia.

Deti Baltik është një kanal kryesor për mallra, energji dhe telekomunikacion për disa anëtarë të NATO-s. Rusia ka një port detar në enklavën e Kaliningradit.

“Deti Baltik është një rrugë ujore kaq komplekse me pika kaq të ngushta, aq shumë vende bregdetare, saqë është thelbësore edhe në kohë paqeje të krijohet ekspertizë për të koordinuar se kush bën çfarë,” tha Kaak.

Kjo ishte një detyrë qendrore për shtabin e kohës së paqes, i cili mund të merrte komandën e kombinimeve kryesore detare në rajon, shtoi ai. Specialistët për këtë detyrë ishin vendosur tashmë në portin gjermano-lindor të Rostock, tha Kaak.