Gjermania nuk e njeh fitoren zgjedhore të Vladimir Putin si legjitime

Berlini e bëri të qartë këtë të hënë se nuk e njeh fitoren zgjedhore të Vladimir Putin si legjitime. Qeveria federale nuk i konsideron zgjedhjet në Rusi si “as të lira dhe as të drejta”, tha zëvendës zëdhënësja e qeverisë Christiane Hoffmann, duke shtuar se kancelarja nuk do ta uronte Putin, raporton ABC.

“Nuk ishin zgjedhje demokratike. Rezultati ishte qartësisht i paracaktuar dhe fushata zgjedhore u karakterizua nga një klimë frikësimi”, tha Hoffmann dhe, në përgjigje të një pyetjeje, vuri në dukje se kancelarja “nuk e përgëzoi” Vladimir Putinin.

“Ju e dini që ne nuk i shohim këto të ashtuquajtura zgjedhje as të lira, as të ndershme. Rezultati ishte qartësisht i paracaktuar. Sipas mendimit tonë, këto nuk ishin zgjedhje demokratike. Kandidatët realë nuk u lejuan. Kishte gjithashtu një klimë frikësimi dhe arrestimesh. Nuk ka liri të fjalës në Rusi. Rusia, siç ka thënë tashmë kancelari, tani është një diktaturë dhe drejtohet në mënyrë autokratike nga Vladimir Putin”, tha zëvendës zëdhënësja e qeverisë dhe e përshkroi procesin në territoret e pushtuara ukrainase si “jashtëzakonisht problematik”, duke theksuar se duhet dënuar.

Ne nuk e njohim atë. Vetëm Ukraina ka të drejtë të mbajë zgjedhje në këto territore. Ky është vlerësimi ynë dhe kjo është arsyeja pse kancelari nuk ka përgëzuar urimet e tij”, shtoi Hoffman.