Bytyqi: Shtatë orë në ditë punë nga viti 2025 në të paktën tre sektorë

Nga 1 janari 2025 do të futet 7 orëshi në një ditë pune në të paktën tre sektorë, për të parë se cilat janë mënyrat e zbatimit të tij, njoftoi dje zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike dhe nënkryetar i LSDM-së, Fatmir Bytyqi , duke theksuar se kjo është një masë për rritjen e produktivitetit të punëtorëve, por edhe për rritjen e cilësisë së jetës, transmeton Portalb.mk.

Sipas tij, ende nuk është saktësuar se në cilët sektorë do të futet 7 orëshi.

“Analiza nuk është ende përfundimtare në cilët sektorë. Ajo që po themi është që nga 1 janari 2025 do ta aplikojmë në të paktën tre sektorë për të parë se cilat janë metodat e zbatimit. Është tashmë një praktikë në të gjithë BE-në, por tashmë është një kërkesë nga të dyja palët dhe nga punëtorët si e tillë, sepse është një masë për rritjen e produktivitetit, dhe nga ana tjetër, është për përmirësimin e standardit të jetesës dhe cilësinë e jetës së të gjithë atyre që jetojnë në vend”, tha Bytyqi.

Sipas tij, vendosja e pagës minimale prej 600 euro dhe pagës mesatare prej 1100 euro deri në fund të mandatit të ardhshëm të LSDM-së është realitet.

“Rritja e cilësisë së jetës nuk mund të ndodhë nëse nuk keni vendime të guximshme. Një vendim të tillë e morëm në vitin 2020 kur nuk e dinim se do të kishim disa kriza përpara. Pastaj njoftuam pagë minimale prej 20 mijë denarë, ndërsa sot është 22.500 denarë, që është shumë më e lartë se premtimi”, tha ai.

Publiku ekspert së bashku me kundërshtarët, siç theksoi ai, i kritikuan si parti edhe atëherë se ekonomia do pësojë kolaps, se nuk mund të durohej.

“Prandaj ne pretendojmë se deri në fund të mandatit paga minimale do të jetë 600 euro, mesatarja 1100 euro dhe ekonomia mund ta mbështesë sepse po bëjmë ndryshime sistematike që të realizohet e gjitha. Më vjen mirë që edhe kundërshtarët treguan se inflacioni në vitet e ardhshme do të lëvizë rreth dy përqind. Është ndryshimi i kostos së jetesës. Dhe ne pretendojmë se do të jetë dy përqind secila, që do të thotë se kostoja e jetesës do të rritet kumulativisht për tetë përqind, ndërsa paga do të rritet përafërsisht me më shumë se 60 deri në 70 për qind. Ky është ndryshimi që duam të bëjmë”, tha Bytyqi.

Sipas tij, numri i përgjithshëm i të punësuarve në sektorin publik është pothuajse identik me atë që ishte në vitin 2016, me faktin se ka pasur të punësuar të rinj sepse ka pasur pensione dhe largim nga sektori publik.

Për atë se sa vende të punës janë krijuar gjatë mandatit, Bytyqi tha se këto janë mbi 40 mijë vende pune në sektorin privat në katër vjet.

Kujtojmë se në tremujorin e fundit të vitit 2023 në Maqedoninë e Veriut u regjistruan 9 518 vende të lira, ashtu që shkalla e vendeve të lira të punës është 1.90 përqind.

Shkallë më të lartë të vendeve të lira të punës ka prej 3.44 % në sektorin F – Ndërtimtaria, ndërsa shkallën më të ulët e ka sektori D – Furnizimi me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar që është 0.47 %”, theksoi Enti Shtetëror i Statistikave.

Varësisht nga rajoni, në atë të Shkupit ka 4 967 vende të lira. Më së shumti vende të lira ka te pjesa veprimtarisë për shërbime dhe shitje, kurse më së shumti kërkohen punëtorë te kompanitë që kanë më shumë se 250 të punësuar.