BE me pako të re sanksionesh kundër Rusisë

Shtetet anëtare të Bashkimit Evropian (BE) ranë dakord për një pako të re sanksionesh kundër Rusisë, njoftoi të mërkurën presidenca belge e bllokut, raporton Anadolu.

“Ambasadorët e BE-së sapo ranë dakord në parim për pakon e 13-të të sanksioneve në kuadër të agresionit të Rusisë kundër Ukrainës”, tha presidenca në një deklaratë të postuar në X.

“Kjo pako është një nga më të gjerat e miratuara nga BE. Ai do t’i nënshtrohet një procedure të shkruar dhe do të miratohet zyrtarisht më 24 shkurt”, në përvjetorin e dytë të konfliktit, thuhet më tej.

Shefi i politikës së jashtme të BE-së Josep Borrell tha se me pakon e re, BE do të shtojë pothuajse 200 persona dhe subjekte në listën e sanksioneve.

“Me këtë pako, ne po ndërmarrim më shumë veprime kundër subjekteve të përfshira në anashkalimin, sektorët e mbrojtjes dhe ushtarake”, tha ai në një deklaratë.

Që nga fillimi i luftës së Rusisë kundër Ukrainës në shkurt 2022, BE vendosi 12 pako sanksionesh kundër Rusisë, duke ndaluar importet dhe eksportet e naftës dhe qymyrit dhe eksportet e produkteve të teknologjisë së lartë, si dhe duke përjashtuar bankat ruse nga sistemi i pagesave ndërkombëtare SWIFT.

Të shtunën konflikti do të hyjë në vitin e tretë.

Pavarësisht nga pakësimi i mbështetjes për Ukrainën nga disa vende, vdekja javën e kaluar të figurës së burgosur të opozitës ruse Alexei Navalny, për të cilën shumë liderë evropianë fajësuan Moskën, ka dhënë një shtysë të re për të vendosur më shumë sanksione ndaj Rusisë.