Browsing Tag

Fatmir Sulejmani

Kur rëndomësohet e keqja

Janë të njohura historitë e shpërnguljeve masive të shqiptarëve nga vendbanimet e tyre, veçmas ato që ndodhën para dhe pas Luftës së Dytë Botërore, të planifikuara me marrëveshjet e fshehta serbo-turke, kur mijëra familje nga Kosova dhe…
Lexo më shumë

Përsiatje mbi bjeshkën

Ata që kanë lindur në qytete e fshatra të rrethuara me pyje e bjeshkë, janë të lidhur më ndryshe se të tjerët me natyrën e mahnitshme dhe nganjëherë të egër të bjeshkëve. Unë ndjehem fatlum që linda në Sellcën e rrethuar me kurora të bukura…
Lexo më shumë

MBJELLËSIT E KRYQAVE

Heronjtë e kolumnave të mia kanë qenë dhe janë zuzarët, që pisllëqet i bëjnë në emër të Zotit dhe të Atdheut. Ata u takojnë etnive dhe besimeve të ndryshme, ndaj kjo paanësi e dëshmuar prej vitesh, ma jep të drejtën ta shpreh mendimin pa…
Lexo më shumë

Shumë zhurmë për asgjë

Në një debat të mbajtur në janar të vitit 2002, në televizionin KISS të Tetovës, tek po bisedonim për konfliktin e posapërfunduar luftarak, pranova mendimin e bashkëbiseduesit maqedonas, se, mes dy etnive më të mëdha të Maqedonisë,…
Lexo më shumë

MEDIAT DHE POLITIKA

Dihet se mediat janë mjete të komunikimit me masat e gjera të popullit, që prodhojnë dhe shpërndajnë informacione për ngjarje të rëndësishme të të gjitha sferave të jetës. Në shoqëritë demokratike ato janë të pavarura dhe përcjellin lajme…
Lexo më shumë

Shqiptarët me bishtat e rrenave serbe

Letërsia politike serbe, veçmas ajo nga shekulli XIX e këndej, është fundekrye antishqiptare. Që në zanafillë ajo synoi njollosjen e imazhit tonë para fuqive të mëdha të kohës, të cilat, si përherë, mbajtën anën e më të fortit. E gjendur në…
Lexo më shumë

Në kujtim të Murtezan Arifit

Murtezan Arifi e ka vendin në mesin e poetëve më të mirë të gjeneratës së tij. Këtë nuk e them pse qe njëri ndër miqtë e mi më të afërt gjersa iku nga kjo botë, në vitin 2001, po pse vërtet qe i tillë, gjë që e dëshmojnë poezitë e…
Lexo më shumë

UDB-ashët shqipfolës për Teki Dërvishin

Udha e krijimtarisë letrare në gjuhën shqipe në Maqedoni qe më e vështirë se ajo e viseve të tjera shqiptare. Ajo u nis nga hiçi dhe u pengua me të gjithë mekanizmat e mundshëm të pushteteve totalitare, që nuk e ndalën kurrë mekamin e…
Lexo më shumë