Shkup, u prezantuan prioritetet e Presidencës belge me KE-në

Dje, më 25 janar 2024, në një ngjarje të organizuar nga Lëvizja Evropiane në Republikën e Maqedonisë së Veriut në ambientet e Delegacionit të Bashkimit Evropian në Shkup, u prezantuan prioritetet e Presidencës belge të Këshillit të Bashkimit Evropian, transmeton Portalb.mk.

Prioritetet u prezantuan dhe u elaboruan nga Frederic Meris, ambasador i Mbretërisë së Belgjikës në Republikën e Maqedonisë së Veriut, me seli në Sofje, David Geer, ambasador dhe shef i delegacionit të BE-së në Republikën e Maqedonisë së Veriut, Arbër Ademi, kryetar i Komisionit për Çështje Evropiane, Aleksandar Nikoloski, Kryetar i Këshillit Nacional për Integrime Evropiane dhe deputetet Sanela Shkriel, Snezhana Kaleska Vançeva dhe Gordana Siljanovska Davkova.

Ambasadori Frederic Meris theksoi se Belgjika është një nga gjashtë vendet themeluese të Bashkimit Evropian, i cili nga 1 janari deri më 30 qershor 2024 merr për të 13-tën herë presidencën e radhës të Këshillit të BE-së. Presidenca belge do të kryesojë me sloganin “Të mbrojmë, të forcojmë, të përgatitemi”.

Meris shpjegoi për të pranishmit gjashtë fushat tematike për të cilat do të punojë Presidenca:

– Mbrojtja e shtetit ligjor, demokracisë dhe unitetit të BE-së;
– Forcimi i konkurrencës së BE-së;
– Tranzicion i gjelbër dhe i drejtë;
– Forcimi i agjendës sociale dhe shëndetësore;
– Mbrojtja e njerëzve dhe kufijve gjithashtu
– Promovimi i BE-së si faktor global.

Në fund të prezantimit të tij, ai theksoi se Presidenca do të mbështesë miratimin e Agjendës Strategjike 2024-2029 dhe do të hapë debat dhe diskutim për të ardhmen e BE-së.

Ambasadori David Geer theksoi se gjatë presidencës belge, Bashkimi Evropian pret zgjedhjet për Parlamentin Evropian dhe më pas zgjedhjen e Komisionit të ri Evropian dhe një presidenti të ri të Këshillit Evropian. Në të njëjtën kohë, BE-ja duhet të përgatisë reforma dhe të forcojë themelet e saj në të ardhmen.

Sa i përket vendit tonë, ai përmendi se çdo vonesë në rrugën e integrimeve evropiane të Republikës së Maqedonisë së Veriut ka pasoja për vendin dhe rajonin dhe veçanërisht të rrezikuara janë të arriturat e vendit në të cilin ka investuar bashkësia ndërkombëtare.

Kryetari i Komisionit për Çështje Evropiane, Arbër Ademi, theksoi se integrimi i Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian është rruga e vetme që garanton zhvillim, prosperitet dhe stabilitet. Tani është momenti kur duhet formuar një forcë pro-evropiane, që të mos lejohet asnjë devijim nga ky kurs, duke marrë përgjegjësi pa vonesë për të mos humbur shansin tonë dhe për të përfunduar me sukses këtë proces jetik për brezat e ardhshëm. Duhet të kihet parasysh se hapja e grupimeve në negociatat me BE-në është një pikë kyçe para nesh, detyra e vetme e të cilëve janë ndryshimet në Kushtetutë, ku do të shtohen më shumë kombe, të cilat, përveç popullit bullgar, do të përfshijnë kroatët, malazezët, sllovenët, hebrenjt dhe egjiptianët.

Kryetari i Këshillit Nacional për Integrime Evropiane, Aleksandar Nikoloski, theksoi se vendi është i vogël dhe në të njëjtën kohë kompleks. Prandaj, në të ardhmen një rol të madh duhet t’u jepet forcave politike që nuk janë në Qeveri dhe nuk janë shumicë, sidomos për sektorë të rëndësishëm.

Lidhur me shtetin e së drejtës, ai sugjeroi dy shembuj të mirë që lidhen indirekt me shtetin e së drejtës. Njëri është Komisioni Kundër Korrupsionit dhe i dyti është Komisioni për Mbrojtjen nga Diskriminimi. Të dy komisionet janë zgjedhur në një mënyrë me një rol të përbashkët si për qeverinë ashtu edhe për opozitën dhe shoqërinë civile.

Kujtojmë se pasi të përfundojë mandati i Belgjikës, presidenca e radhës do të merret nga Hungaria. Hungaria do të mbajë presidencën e Këshillit nga korriku deri në dhjetor 2024.