Shkollat ​​e mesme nga Ballkani Perëndimor do të aplikojnë për një program të ri shkëmbimi

Një aktivitet fillestar i titulluar “Shkëmbimi për ndryshim”, organizuar nga Zyra Rajonale e Bashkëpunimit Rinor (RYCO) dhe Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), shënoi fillimin e një cikli të ri të programit rajonal të shkëmbimit të shkollave të mesme: Supershkolla. Në një atmosferë energjike në zyrën e GIZ-it në Tiranë, eventi mblodhi një grup të ndryshëm të ftuarish – nga ministra dhe ambasadorë, përfaqësues të organizatave partnere, deri te mësues dhe studentë nga rajoni – për të festuar fillimin e fazës së dytë të projektit, i cili synon mbështetjen e proceseve të ndërtimit të paqes dhe pajtimit, mësimit ndërkulturor dhe dialogut ndërmjet shkollave, nxënësve dhe komuniteteve të tyre, transmeton Portalb.mk.

Morën pjesë edhe mësimdhënës dhe nxënës nga shkollat ​​e mesme “Zef Lush Marku”, “Algoritëm” dhe “Dimitar Vlahov”.

Në këtë eveniment u shpall solemnisht thirrja e re, e tretë e hapur, e cila do t’u ofrojë mundësi 90 shkollave nga Shqipëria, Bosnja dhe Hercegovina, Kosova, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut dhe Serbia të lidhen dhe të zbatojnë aktivitete të përbashkëta përmes skemës unike të shkëmbimit në periudhën e ardhshme. Nga data 7 maj deri më 21 qershor 2024, të gjitha shkollat ​​e interesuara do të kenë mundësinë të aplikojnë për shkëmbim dhe të gjejnë një shkollë partnere nga një pjesë e ndryshme e rajonit të Ballkanit Perëndimor. Më shumë informacion është i disponueshëm në faqen e internetit të RYCO https://www.rycowb.org/.

Partneriteti ndërmjet shkollave nga dy palë të ndryshme kontraktuese të RYCO-s u jep studentëve mundësinë për të fituar kompetenca ndërkulturore duke i angazhuar të rinjtë në aktivitete që ndërtojnë mirëkuptim dhe pajtim të ndërsjellë në fushën qytetare, sociale, arsimore, kulturore dhe sportive.

Sekretari i Përgjithshëm i RYCO Albert Hani theksoi rëndësinë e programit Supershkolla për bashkëpunimin rajonal, ndërtimin e paqes dhe mësimin ndërkulturor, duke kontribuar në dialogun dhe fuqizimin e të rinjve: “Përpjekjet për t’i bërë shoqëritë në Ballkanin Perëndimor më elastike ndaj sfidave politike lokale dhe më të prirura për bashkëpunim dhe dialogu ka qenë qëllimi i RYCO për tetë vitet e fundit. Për të arritur këtë qëllim, ne duhet të fillojmë të veprojmë që në moshë të re. Kjo është arsyeja pse supershkollat ​​kanë një rëndësi të tillë, jo vetëm për RYCO, por për çdo individ në rajonin e Ballkanit Perëndimor. Të rinjtë kanë fuqinë për të forcuar përpjekjet e pajtimit dhe për të hapur derën për marrëdhënie dhe bashkëpunim afatgjatë. Sot, kur fillon faza e re e projektit, ne festojmë jo vetëm një mundësi të re, por edhe një potencial të madh për të forcuar të gjithë rajonin”.

Që nga viti 2021 kur filloi projekti, RYCO ka mbështetur 77 partneritete dypalëshe të shkollave të mesme nga rajoni dhe ka lehtësuar shkëmbimin e rreth 1840 nxënësve të shkollave të mesme përmes 154 shkëmbimeve të organizuara. Gjatë programit, 308 mësues të shkollave të mesme nga rajoni po forcojnë kapacitetet e tyre në fushat tematike të RYCO, arsimit joformal dhe menaxhimit të projekteve. Për më tepër, 3688 të rinj të tjerë u përfshinë në mënyrë indirekte përmes aktiviteteve lokale informuese të organizuara nga shkollat. Aktiviteti “Shkëmbimi për ndryshim” mblodhi disa nga ish-pjesëmarrësit për të ndarë historinë e tyre dhe për të përhapur “zërat e klasës”.

Nxënësja Iva Globoçki nga shkolla e mesme “Algoritam” tha: “Sinqerisht, mendoj se shkëmbimi i RYCO Superschool më largoi nga zona ime e rehatisë”. Përmes tyre takova kaq shumë të rinj të mahnitshëm me ambicie, ëndrra dhe kaq shumë dashuri për të ndarë, të cilët më shtynë të jem një version më i mirë i vetes. Këto shkëmbime janë me të vërtetë një proces që ia vlen të përjetohet”.

Cikli i ri i projektit, i shpallur në eventin në Tiranë, do të zgjasë deri në vitin 2026 dhe përmes dy thirrjeve të hapura do të mbledhë 2600 të rinj dhe do të mbështesë 90 partneritete dypalëshe supershkollore. Shkëmbimet do të kryhen nga 360 mësues të cilët do të kenë kapacitetin për të hartuar dhe zbatuar shkëmbime cilësore rinore të përmirësuara përmes aktiviteteve për ngritjen e kapaciteteve të programit Supershkolla.

Superschools është pjesë e projektit me shumë donatorë të quajtur “Programi i shkëmbimit të shkollave për Ballkanin Perëndimor” i financuar nga Bashkimi Evropian dhe Ministria Federale Gjermane për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (BMZ) dhe zbatuar nga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) dhe Zyra Rajonale për Bashkëpunim Rinor (RYCO).