Pesë fraza që duhet ti përdorni kur flisni me një fëmijë dominues

Sjellja e fëmijëve dominues shpesh konsiderohet si “boss”. Por është një reagim krejtësisht normal në një botë ku fëmijët kanë pak kontroll, thotë psikologu Xhejmi Blloh, transmeton Panacea.

“Është normale dhe e përshtatshme për moshën që fëmijët të jenë të zëshëm dhe të duan të kontrollojnë gjithçka”, tha Blloh.

Qoftë në park, në shtëpi ose në kënd lojërash, lidershipi ndodh kur fëmijët fillojnë të zhvillojnë një ndjenjë autonomie dhe pavarësie.

“Truri fillon të zhvillojë vetëdijen dhe konceptet për veten. Prandaj, fëmijët fillojnë të kuptojnë preferencat dhe dëshirat e tyre, por u mungon aftësia për të rregulluar plotësisht emocionet e tyre dhe për të kuptuar aftësitë sociale”, sqaron Blloh, e cila është gjithashtu nënë e dy fëmijëve.

Psikologia thotë se ajo vetë e ndihmon vajzën të menaxhojë vetëbesimin pa faj dhe turp. Për ta drejtuar fëmijën drejt sjelljes pozitive dhe produktive, ajo i përdor këto pesë fraza. Ata janë:

  1. “Më pëlqen që jeni i sinqertë, por le të gjejmë një mënyrë tjetër për t’i bërë fjalët tuaja të tingëllojnë më bukur.”
  2. “Dëgjoj që ju jepni shumë udhëzime. Pyete vëllain/motrën/mikun tënd se çfarë mendojnë për këtë lojë”.
  3. “Unë shoh që ju vazhdoni të krijoni ide.” Është e rëndësishme të përfshihen idetë e fëmijëve të tjerë.
  4. “Është në rregull që ju të zgjidhni atë që vizatoni, dhe unë do të zgjedh atë që dua të vizatoj”.
  5. “Unë shoh që ju vërtet dëshironi që vëllai/miku juaj të bëjë një gjë të caktuar. Por ju jeni përgjegjës vetëm për veten tuaj.

“Të kesh një fëmijë me shumë vetëbesim dhe një ndjenjë të fortë autonomie nuk është aspak një gjë e keqe.” “Inkurajoni fëmijët të jenë këmbëngulës, por në mënyrë të sjellshme dhe të ndërgjegjshme”, përfundon psikologia.