Partnerët strategjikë të Maqedonisë kanë shkruajtur urimet e tyre për festën e Ilindenit

Postimi që po analizojmë përhap dezinformata dhe denigron partnerët strategjikë të Maqedonisë, duke i quajtur “armiq”, dhe në vend të kësaj lavdëron Rusinë. Është e vërtetë që Rusia na uroi festën e Ilindenit, por urime kanë dërguar edhe ambasadat e SHBA-së, Francës dhe Britanisë së Madhe, si dhe delegacioni i BE-së në Shkup, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në Facebook që shpërndan dezinformata se Rusia na uron festën e Ilindenit, por partnerët strategjikë jo.

Derisa Rusia vëllazërore na uron Ilindenin 🇲🇰, armiqtë e Maqeedonisë, d.m.th. “Partnerët strategjikë” heshtin, thuhet në njoftimin që po analizojmë.

Ai ndau gjithashtu një printscreen të mesazhit të urimit nga ambasada ruse në vend.

Por nuk është e vërtetë që partnerët strategjikë të Maqedonisë nuk e kanë uruar për festën e Ilindenit. Vërtetmatësi kontrolloi njoftimet e ambasadave të SHBA-së, Francës dhe Britanisë së Madhe dhe të Delegacionit të BE-së në vend dhe pamë që jo vetëm na uruan festën, por morën pjesë edhe në festën shtetërore të saj.

SHBA, për shembull, dërgoi urime dy herë më 2 gusht (këtu dhe këtu).

 

Ambasada franceze ka publikuar fotografi nga përkujtimi i 120 vjetorit të Kryengritjes së Ilindenit në Shkup, Pelincë dhe Krushevë.

Në ceremoninë e udhëhequr nga kryeministri Dimitar Kovaçevski, ushtruesja e detyrës znj. Emmanuel Gardij vendosi kurorë lulesh në Shkup, sipas njoftimit të ambasadës franceze.

Urime me rastin e festës së Ilindenit ka dërguar edhe Ambasada Britanike në vend.

Me ftesë të presidentit Stevo Pendarovski, ambasadori britanik Matthew Lawson sot vendosi kurorë lulesh para Qendrës Përkujtimore ASNOM në Pelincë në shenjë respekti me rastin e shënimit të 2 gushtit – Ditës së Republikës. Ambasadori ka vizituar edhe shtëpinë ku kanë qëndruar oficerët e Ushtrisë Britanike në Luftën e Dytë Botërore, për të trajnuar partizanët se si të luftojnë. Misioni britanik prej pesë personash përbëhej nga Major Mostyn Davies, Kapiten Frank Thomson, Kapiten Dagmar dhe dy operatorë. Gëzuar festën dhe 120 vjet nga fillimi i kryengritjes së Ilindenit, thuhet në njoftimin e Ambasadës Britanike në Shkup.

Urime me rastin e festës kanë mbërritur nga Delegacioni i BE-së në Shkup dhe nga ambasadori evropian David Geer.

Nga kjo mund të konkludohet se njoftimi që po analizojmë përhap dezinformata dhe denigron partnerët strategjikë të Maqedonisë, duke i quajtur “armiq”, dhe në vend të kësaj glorifikon Rusinë. Është e vërtetë që Rusia na uron festën e Ilindenit, por urime kanë dërguar edhe ambasadat e SHBA-së, Francës dhe Britanisë së Madhe, si dhe Delegacioni i BE-së në vend. Prandaj, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.