Lloga mbron Ligjin për amnisti: Deputetëve do t’ua sjell një album nga “Idrizova” që të shohin si është atje

Gjithsej 286 të burgosur të dënuar deri në 6 muaj burgim do të lirohen, ndërsa 996 të burgosurve të tjerë do t’u ulet dënimi me burg nëse ligji për Amnisti i propozuar nga ministri i Drejtësisë Krenar Lloga për uljen e ngarkesës në burgjeve dhe i cili e ka kaluar filtrin e parë në qeveri. Ai në konferencën e sotme për media tha se pas udhëtimit zyrtar në Shtetet e Bashkuara të Amerikës (SHBA), kur të kthehet, vetë do ta mbrojë ligjin e propozuar në Kuvend. Kjo pritet të ndodhë pas dhjetë ditësh, transmeton Portalb.mk.

Reagimi i ministrit të Drejtësisë vjen pasi VMRO-DPMNE deklaroi se nuk do ta mbështesë ligjin.

“Do të vij në Kuvend me dhurata, nga një pasqyrë dhe nga një album me foto nga burgu i Idrizovës. Sepse secili prej nesh është autor i mundshëm i krimeve. Ndërsa VMRO-DPMNE e propozoi të njëjtin ligj për amnisti në vitin 2018, i cili u pranua dhe u votua nga të gjitha partitë politike. VMRO-DPMNE nuk mund të amnistohet. I kam shkruar direkt edhe Mickoskit duke i kërkuar që të vijë me mua nga partia kur të shkoj në Idrizovë, por nuk kam marrë përgjigje”, ka thënë Lloga.

Përveç këtyre 1.282 të burgosurve, akte referimi për vuajtje të dënimit me burg kanë edhe 2.813 të dënuar të tjerë. Disa prej tyre (ata që dënohen me burgim deri në 6 muaj), nëse ligji miratohet, nuk do të hyjnë fare, disave u ulet dënimi me një të tretën, e disa, të dënuar për krime më të rënda, do të hyjnë në qelitë e burgjeve dhe do të kryejnë të gjithë dënimin me burg.

Gjendja në Burgun e Idrizovës. Foto: Ministria e Drejtësisë
Gjendja në Burgun e Idrizovës. Foto: Ministria e Drejtësisë

 

I pyetur se pse gjatë gjithë këtyre viteve nuk është bërë asgjë për përmirësimin e kushteve të burgjeve, por shpëtimi kërkohet në lirimin e të burgosurve, Lloga tha se “nuk mund të flasë për diçka që ka ndodhur në të kaluarën”.

“Njerëzit vendosen në korridore. Njerëzit hyjnë për krime të vogla dhe dalin si kriminelë. Ushqimi nuk hahet. Nëse nuk kanë kush t’u marrë ushqim, mbeten të uritur”, tha ministri duke përshkruar situatën në burgun “Idrizovë”.

“Nuk më interesojnë lëndët specifike”

TV 24 raportoi dje se një nga ata që do të përfshihen me Ligjin për Amnisti dhe do të lirohen nëse ligji miratohet, janë Haki dhe Fejzi Aziri, dy të dënuarit për ndihmë në rastin “Monstra”. Pjesë e listës së të dënuarve, sipas televizionit, janë gjoja të afërm të zyrtarëve të Aleancës për Shqiptarët, si dhe Goran Smilevski, i dënuar për grabitjen e Tutunska Bankës, Sead Koçan, i dënuar për rastin “Transmet”, si dhe Carlito Brigande (Vullnet Maqellara) për pjesëmarrje në një ushtri të huaj, në ISIS.

Ministri Lloga është shprehur se nuk ka asnjë listë të të dënuarve që do të përfshihen në ligj, se asnjë parti politike nuk i ka kërkuar amnisti dhe se nuk i interesojnë raste konkrete.

“Nuk më intereson kjo. Nuk dua të futem në raste specifike”, pohoi Loga në konferencë.

Pse amnisti, e jo në provë?

Nëse ligji për amnisti miratohet, të dënuarit të cilët do të lihen në liri ose do të lirohen plotësisht nga vuajtja e dënimit, nuk do t’i nënshtrohen asnjë lloj risocializimi.

Kjo është ndryshe nga dënimi me kusht, i cili organizohet nga një shërbim profesional i organizuar në nivel sektori në Drejtorinë e Ekzekutimit të Sanksioneve dhe mbikëqyr ekzekutimin e dënimeve pa privim lirie, ose më mirë masat alternative: dënimi me kusht me mbikëqyrje mbrojtëse, punë në dobi të përgjithshme dhe arrest shtëpie, si dhe për ekzekutimin e lirimit me kusht, të shqiptuar me vendim të gjykatave.

Shërbimi i provës mbikëqyr personat e dënuar dhe u ofron atyre mbështetje, dhe synimi është ruajtja e sigurisë në komunitet duke përmirësuar risocializimin dhe rehabilitimin e personave në provë, si dhe reduktimin e numrit të të burgosurve.

Për momentin, në vend ka 11 zyra sprovuese, 28 zyrtarë të trajnuar dhe 450 raste aktive të provës.

“Tek ne shërbimi i provës funksionon shumë dhe përmes tij lehtësohen burgjet. Një ditë burg kushton 100 denarë, ndërsa një ditë me kusht 50 denarë. Megjithatë, prova dhe amnistia janë dy gjëra të ndryshme”, thotë Lloga.

Gjendja në Burgun e Idrizovës. Foto: Ministria e Drejtësisë
Gjendja në Burgun e Idrizovës. Foto: Ministria e Drejtësisë

Që nga viti 2004 është planifikuar ndërtimi i një godine të re burgu

Problemi i mbipopullimit në burgje dhe plani për ndërtimin e një institucioni të ri burgu daton më shumë se dy dekada. Ministri Lloga tha sot se në gjashtë muajt e fundit ka bërë shumë në këtë drejtim dhe se pritet që tenderi i shpallur në vitin 2004 për objektin e ri të burgut në “Idrizovë” të shpallet në nëntor.

“Ne kemi një leje ndërtimi, nuk ka më asnjë pengesë që të shpallet tenderi dhe në 6-9 muaj tashmë mund të ndërtojmë. Në ndërkohë kemi kërkuar edhe grante”, tha Lloga.

Ndërtesa e re e burgut do të jetë 15,000 metra katrorë, dhe periudha e planifikuar e ndërtimit është 4.5 vjet. Burgu i ri do të ketë vende për 900 të dënuar.

Çfarë parashikon Ligji për Amnisti?

Ligji për amnistinë, ashtu si ligji i vitit 2018, përjashton ose ul vuajtjen e dënimit me burg për disa kategori personash që nuk kanë kryer krime të rënda. Ndryshe nga ligji i 2018-ës, dhuna në familje tashmë është shtuar si vepër për të cilën nuk do të ketë amnisti.

Gjithashtu, amnistia nuk vlen për personat e dënuar me burgim të përjetshëm, për krimin e vrasjes, për krime kundër zgjedhjeve dhe votimit, kundër lirisë gjinore dhe moralit gjinor, kundër shtetit, kundër njerëzimit dhe ligjit ndërkombëtar, për krimet e abuzimit me pozitën dhe autoritetin zyrtar nga neni 353, puna nga pakujdesia në shërbim nga neni 353-c, për krime kundër rendit publik nga nenet 394 deri në 394-d të Kodit Penal, si dhe për krime të kryera gjatë ushtrimit të dhunës në familje dhe dhunës me bazë gjinore.

Amnistia nuk vlen as për krimet e grabitjes nga neni 238 paragrafi 5 i Kodit Penal, për krimet e mashtrimit në dëm të fondeve të Bashkimit Evropian, pastrimit të parave dhe produkteve të tjera nga vepra penale nga neni 273, abuzim të pozitës dhe autorizimit zyrtar, keqpërdorimi në shërbim, marrja e ryshfetit nga neni 357, dhënia e ryshfetit nga neni 358, dhënia e shpërblimit për ndikim të paligjshëm nga neni 358-a dhe marrja e shpërblimit për ndikim të paligjshëm nga neni 359, të gjitha nga Kodi Penal.

Amnistia nuk zbatohet për personat që kanë kryer veprat që i nënshtrohen amnistisë pas datës 1 shtator 2023. Amnistia nuk vlen për personat e dënuar ligjërisht për të cilët është lëshuar urdhër për shkak të mos disponueshmërisë së organeve të ndjekjes penale deri në datën e hyrjes në fuqi të këtij ligji.