Kuvendi i Shqipërisë miratoi Ligjin për amnistinë penale

Me 110 vota për, Kuvendi i Shqipërisë ka miratuar Ligjin për amnistinë penale, nga i cili pritet të përfitojnë afër 1.100 të dënuar, 700 nga të cilët do të lirohen menjëherë, raporton REL. Miratimi i amnistisë u bë i mundur pas marrëveshjes që u arrit pak ditë më parë mes shumicës parlamentare dhe një pjese të opozitës, marrëveshje që i dha fund bllokimit dhe tensioneve në seancat plenare.

Partia Socialiste dhe grupi i deputetëve të ‘Rithemelimit’ brenda Partisë Demokratike gjetën pajtim duke zgjidhur kështu ngërçin që mbante bllokuar votimin e këtij ligji.

Ministri i Drejtësisë, Ulsi Manja, tha se 700 të dënuar do të lirohen menjëherë, ndërsa 400 të tjerë do të përfitojnë ulje të dënimit. Gjithashtu do të përfitojnë 2.700 persona që janë në shërbim prove.

Nga amnistia do të pushohen menjëherë dhe 232 dosje të protestuesve të opozitës.

“Shqipëria, jo në rajon, por në Evropë ka numrin më të madh të personave të dënuar me burgim të përjetshëm. Vijmë te paraburgimi. Shqipëria ka 57 për qind numrin e të paraburgosurve në raport me numrin e të dënuarve. Në duhet të kishim 661 persona të paraburgosur. Ndërkohë që kemi 2.497 të paraburgosur mbi standardet e Bashkimit Evropian. I marrim ekstra 24.2 milionë euro në vit, kosto që kemi për mbajtjen e të burgosurve. Shqipëria duhet të marrë masa për t’i dhënë një zgjidhje afatgjatë kësaj çështje”, tha ministri Manja.

Sipas ligjit nga amnistia do të përfitojnë burrat e dënuar që u kanë mbetur pa vuajtur më pak se katër vjet burgim ose që janë dënuar deri me katër vjet, gratë e dënuara deri në pesl vjet apo që ju kanë mbetur pa vuajtur pesë vjet nga dënimi. Po ashtu përfitojnë të miturit, gratë që janë 50 apo mbi 50 vjeç, burrat 60 apo mbi 60 vjeç, personat që kanë qenë 18 vjeç apo nën këtë moshë.

Opozita e dha votën për miratimin e Ligjit për amnistinë penale, pasi në të u përfshin disa amendamente të propozuara nga deputeti opozitar, Gazmend Bardhi.

Kundër ligjit u shpreh gjatë seancës kreu i PD-së, Lulzim Basha.

“Një amnisti që shpërblen zyrtarë të korruptuar dhe dënuar nga Gjykata e Posaçme dhe ndëshkon opozitarë dhe protestues të tjerë. Është pazar kundër SPAK-ut, kundër drejtësisë, përfitojnë të korruptuarit, përfshirë zyrtarë të lartë”, tha Basha.

Pretendimet e tij i kundërshtuan deputeti Gazmend Bardhi dhe ministri i Drejtësisë Ulsi Manja. Ata theksuan se nuk përfiton asnjë zyrtar i dënuar nga Gjykata e Posaçme.

Amnistia penale u miratua në Qeverinë shqiptare që më 6 dhjetor të vitit të kaluar, dhe pritej të zbatohej në prag të ndërrimit të viteve. Për shkak se opozita nuk dha votat, ligji mbeti peng i sigurimit të shumicës së cilësuar prej 84 votash. Edhe pse ishte përcaktuar të votohej në seancën e 22 shkurtit të këtij viti, kryetarja e Kuvendit u detyrua ta tërheqë nga rendi i ditës për shkak se shumica parlamentare nuk i kishte votat e nevojshme.

Pajtimi u arrit vetëm një ditë më parë, pasi Gazmend Bardhi paraqiti disa amendamente, që u votuan në seancën e së enjtes. Njëri prej tyre mundëson falje, ulje dënimi, apo pushim të hetimeve për disa prej qytetarëve që janë arrestuar gjatë protestave të opozitës. Një tjetër amendament ndryshon një prej propozimeve të shumicës, që parashikonte që nga amnistia të përfitonin edhe të dënuar nga Gjykata e Posaçme. Me propozimin e Gazmend Bardhit përjashtohet mundësia e përfitimit nga ish-zyrtarë të nivelit të lartë, por mund të përfitojnë ata të një niveli më të ulët.

Në seancën plenare të së enjtes, që zgjati plot dhjetë orë, u votuan dhe pesë ligjet e seancës së 7 marsit, votimi i të cilave u anulua nga Sekretariati i Etikës. Anulimi i tyre u bë pas kërkesës së një grupi të deputetëve të opozitës se nuk pati kuorum për votimin e ligjeve. Më i rëndësishmi prej tyre është ligji që shtyn me një vit zbatimin e Ligjit për investimet strategjike. Edhe pse më herët opozita e ka kundërshtuar këtë ndryshim në ligj, në seancën e së enjtes e votoi atë.