Kthesë në rastin e Lidija Dimovës, OLAF kërkon që nga denoncimi i saj shteti të kthejë 2.2 milionë euro

Në vend se për parukieret dhe trajnimin e gomarëve, për të cilin u linçua publikisht ish-drejtoresha e Agjencisë Kombëtare për Programe Arsimore dhe Mobilitet, Lidija Dimova, OLAF kërkon që shteti të kthejë 2.2 milionë euro para të keqpërdorura evropiane për rastin për të cilin ajo ka bërë kallëzim penal, shkruan Fokus.

Ndërsa Dimova është ende në gjyq, OLAF kërkon para dhe një dëshmitar pohon se fondet evropiane janë keqpërdorur përmes një rrjeti shoqatash, kompanish, agjencish udhëtimi dhe shkollash dhe se njëra ofrohet për zbatim, tjetra zbatohet në terren dhe një e treta regjistrohet në raportet përfundimtare nga projektet e realizuara.

Gazetari i pavarur i cili është bashkëpunëtor i portalit Nota.mk, Aleksandar Metodijev, në një seri artikujsh zbuloi se Zyra Evropiane Kundër Mashtrimeve – OLAF kërkon që Maqedonia t’i kthejë 2.2 milionë euro, para të cilat ishin të destinuara për projekte në Maqedoni dhe të cilat ishin keqpërdorur.

Ai në një prononcim për “Fokus” sqaron se hulumtimin e ka nisur shtatorin e kaluar, kur ka marrë një dokument të OLAF-it dhe konfirmimi zyrtar i kërkesës për kthimin e 2.2 milionë eurove ka ardhur nga qeveria, e cila ka mbajtur seancën më 19.12. 2023 dhe rishikoi informacionin për rimbursimin.

“Interesant është fakti se në përgjigjen e qeverisë thuhet numri i rastit të menaxhuar nga OLAF dhe ai është OS/2019/0983/B4. Është i njëjti numër që figuron në dokumentin që kam marrë në shtator të vitit të kaluar, i cili i referohet një hetimi të OLAF kundër Lidija Dimovës. Ky numër tregon se hetimi është kryer për keqpërdorimin e 2.2 milionë eurove – para nga fondet e BE-së, për të cilën vetë Dimova, nga pozita e atëhershme drejtoreshë e Agjencisë Kombëtare, ka bërë kallëzim në Prokurorinë Publike më 30.12.2019” , thotë Metodijev i cili ka publikuar informacione në Nota.mk.

Ky rrjet kishte logjistikën e tij në Agjencinë kombëtare, ndërsa i raportuari i parë në kabinetin e kryeministrit, si mik i ngushtë i një prej koordinatorëve kombëtarë në Qeveri.

Emri i këtij personi, i cili u raportua për herë të parë nga Dimova, ndërsa ishte hetuar nga OLAF në vitin 2012 dhe 2013, nuk është bërë i ditur tani për tani, por ish-drejtoresha Dimova në një prononcim për “Fokus” me emër dhe mbiemër tregon se kush ka ushtruar presion ndaj saj për të tërhequr denoncimin.

Dimova në një prononcim për “Fokus” ka thënë se Zoran Zaev në prani të koordinatores nacionale Nola Ismajloska e ka urdhëruar që ta tërheqë denoncimin, kështu që ai denoncim ka qenë burimi i linçimit mediatik ndaj saj dhe procesit gjyqësor..

Ajo i rikthehet pikërisht denoncimit që kishte dorëzuar në dhjetor 2019 për keqpërdorimin e 2.2 milionë eurove prokurorit publik të atëhershëm të Republikës, Ljubomir Joveski dhe ngriu pagesat e të gjitha projekteve të kontestuara nga denoncimi.

“Në prill të 2020-ës, qeveria më dërgoi një “përshëndetje” me një listë projektesh që duhej të “lëshoja”. Në qershor të vitit 2020, kryeministri i atëhershëm Zoran Zaev – në prani të Nola Ismajloskës – më kërkoi të tërhiqja kallëzimin penal. Në tetor më pushuan për “sjellje joetike” (pyetni Ljupço Nikolovskin se çfarë do të thotë), dhe në korrik 2021 Nola u emërua koordinator rajonal për BE-në, natyrisht pasi votoi për ndryshimin e emrit të vendit. Drejtori i ri i Agjencisë Kombëtare, Marko Georgievski, në muajt e ardhshëm do t’i shlyejë të gjitha projektet e kontestuara nga skema në vlerë prej 2.2 milionë euro”, thotë Dimova për “Fokus”.

Për të, fati i vetëm në gjithë këtë rast është se Brukseli ishte i njohur, dhe ndërsa dokumentet te ne po zhdukeshin dhe u rishfaqen përsëri, OLAF-i punonte.

“Prokuroria nuk ka parë lidhje mes çështjes sime (keqpërdorimit të fondeve evropiane) dhe çështjes me 2.2 milionë euro, me gjithë insistimin tim… Nuk e di nëse do të ndodhë tani. Absurditeti është se prokuroria më ndjek për keqpërdorim të parave evropiane dhe OLAF pretendon se unë nuk kam bërë ndonjë keqpërdorim. Ajo që kërkon OLAF janë 2.2 milionë euro nga përvetësimi që kam zbuluar, e jo mjetet e pretenduara për të cilat më akuzon prokuroria”, thotë Dimova.

Ismajloska-Starova hyri në përbërjen paraprake parlamentare (2016-2020) nga lista e VMRO-DPMNE-së, por në fund të vitit 2018 ajo u përjashtua nga partia, së bashku me gjashtë bashkëpartiakë të saj që votuan për ndryshimet kushtetuese të dala nga Marrëveshja e Prespës.

“Fokus” ka kontaktuar Ismajloskën dhe e ka pyetur nëse janë të sakta informacionet se ajo ka kërkuar nga ish-drejtoresha e Agjencisë Kombëtare për Programe Arsimore dhe Mobilitet, Lidija Dimova, të tërheqë kallëzimin penal për keqpërdorim të 2.2 milionë eurove të parave evropiane.

Është pyetur edhe nëse ka pasur debat me qeverinë për kthimin e 2.2 milionë eurove të kërkuara nga OLAF.

“Kjo është një gënjeshtër e plotë. E hedh poshtë kategorikisht atë informacion si të pasaktë. As si koordinator kombëtar dhe as në asnjë cilësi tjetër nuk kam kërkuar tërheqjen e asnjë denoncimi. Unë jam e befasuar me një pyetje të tillë, sepse asnjë nga pozitat që kam mbajtur nuk ka pasur autoritet të merret me çështje të kësaj natyre”, është përgjigjur Ismajloska.

Nëntë vjet më parë, në vitin 2007, nën ombrellën e Ministrisë së Arsimit u themelua Agjencia Kombëtare për Programe Arsimore Evropiane dhe Mobilitet udhëhequr nga Boshko Nelkoski nga Struga, atëherë anëtar i Komitetit Ekzekutiv të unionit të forcave të reja të VMRO-së, e cila ishte e lidhur pikërisht me Ismajloskën.

Procesi gjyqësor në Gjykatën Penale kundër ish-drejtoreshës së Agjencisë kombëtare për programe arsimore evropiane dhe mobilitet, Lidija Dimova, filloi më 2 shkurt 2023.

Dimova u shkarkua dhe ndaj saj u hap hetim pasi u zbulua se në tre vitet e fundit Agjencia nacionale kishte ndarë grante nga programi “Erasmus 2” në vlerë prej 270 mijë euro për një parukieri. Pronari ka qenë edhe ekspert i jashtëm në Agjencinë nacionale dhe se është bërë e ditur se në thesarin e Agjencisë kanë munguar 15 mijë euro.

Menjëherë pas hetimit të paralajmëruar, i gjithë kreu shtetëror, në krye me ish-kryeministrin Zoran Zaev, ish-zëvendëskryeministrin për luftë kundër korrupsionit, Ljupço Nikolovski, ish-zëvendëskryeministrin për çështje evropiane, Nikolla Dimitrov, bënë thirrje për hetim dhe të zbulohet nëse janë të vërteta akuzat për keqpërdorim tëi parave evropiane. Edhe pse krimi nuk u vërtetua, qeveria kërkoi nga Këshilli shkarkimin e Dimovës, duke u thirrur në kodin etik.

Gjykatësi ia konfiskoi dy pasaportat, e obligoi që të paraqitej herë pas here në gjykatë dhe e ndaloi të kryente disa aktivitete.

Pas shkarkimit të Dimovës nga pozita e drejtores së Agjencisë Kombëtare, në vend të saj drejtor në detyrë u emërua Marko Gjorgievski.