50 përqind e fëmijëve në Shkup janë pjesërisht ose plotësisht të pavaksinuar kundër kollës së madhe

50% e fëmijëve në çerdhet e Shkupit janë pjesërisht ose plotësisht të pavaksinuar plotësisht me vaksinën DiTePer. Inspektorët në terren do të vazhdojnë edhe në ditët në vijim. Fëmijët nuk do të pranohen në kopshtin e fëmijëve, qoftë privat apo publik, derisa fëmija të vaksinohet plotësisht sipas moshës, transmeton Portalb.mk.

Bllokim dhe pritje në radhë në pikat e vaksinimit. Rreth 120 fëmijë janë vaksinuar në Poliklinikën e Bukureshtit gjatë ditës së sotme dhe numri i tyre pritet të rritet pasditën e sotme. Pediatrit thonë se shpeshherë kërkohen certifikata të vaksinimit dhe shumë prindër duan të përshpejtojnë procedurën e vaksinimit.

E reja është se deri më tani periudha e marrjes së rivaksinimit të parë në moshën 18 muajshe ishte një vit pauzë nga marrja e dozës së tretë të vaksinës, me ndryshimet e reja, rivaksinimi mund të bëhet gjashtë muaj para marrjes së vaksinës së tretë kundër kollës së mirë.

Prindërit në garë me kohën që fëmijët të marrin vaksinën e nevojshme. Është rreptësishtë e ndaluar pranimi i një fëmije pa imunizim të plotë në kopshte.

Prindërit, fëmijët e të cilëve nuk mund të vaksinohen për shkak të disa kushteve paraprake shëndetësore, për shembull: historia e lisë, dhe të cilët mund ta marrin vaksinën pas dy muajsh, nga IShSSh thonë se e vetmja certifikatë mjekësore e vlefshme është nga Klinika për Sëmundjet e Fëmijëve, me të cilat fëmija do të mund të shkojë në kopsht pa marrë dozë specifike vaksine. E njëjta gjë vlen edhe për kushtet e tjera shëndetësore kur fëmija nuk mund të vaksinohet.

Ndryshe, Komisioni për Sëmundjet Infektive rekomandoi javën e kaluar që Inspektorati Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor (IShSSh) të kryejë inspektim të intensifikuar në kopshte, për të mundësuar testimin në të gjithë vendin për pertusis, si dhe ruajtjen e një regjistri digjital të detyrueshëm vaksinimi.