SHBA-ja u kthye në UNESCO pas mungesës 4-vjeçare

SHBA-ja iu ribashkua UNESCO-s të premten, pas tërheqjes në vitin 2018 nën presidentin e atëhershëm Donald Trump, transmeton Anadolu.

Administrata Trump, pasi akuzoi se kishte paragjykime antiizraelite, u tërhoq nga agjencia e specializuar e OKB-së që synon promovimin e paqes dhe sigurisë botërore nëpërmjet bashkëpunimit ndërkombëtar në arsim, art, shkencë dhe kulturë.

Vendet anëtare të UNESCO-s miratuan me shumicë dërrmuese kthimin e SHBA-së pas një mungese të gjatë në një votim në një sesion të jashtëzakonshëm të Konferencës së Përgjithshme që filloi të enjten.

Sipas një deklarate në faqen zyrtare të OKB-së, 132 shtete anëtare votuan pro ribashkimit të SHBA-së me organizatën, ndërsa dhjetë votuan kundër.

Pasi UNESCO votoi për pranimin e Palestinës si vend anëtar në vitin 2011, SHBA-ja dhe Izraeli ndaluan kontributet financiare për organizatën.

Trump njoftoi në vitin 2017 se SHBA-ja, së bashku me Izraelin, do të tërhiqen nga UNESCO, duke përmendur si justifikim paragjykimet e supozuara të organizatës kundër Tel Avivit. Vendimi zyrtarisht hyri në fuqi në dhjetor 2018.

Të enjten, 193 shtetet anëtare të UNESCO-s u mblodhën për një sesion të jashtëzakonshëm të Konferencës së Përgjithshme për të shqyrtuar propozimin e SHBA-së.

“Me këtë kthim, UNESCO do të jetë në një pozicion edhe më të fortë për të kryer mandatin e saj”, tha Drejtoresha e Përgjithshme e UNESCO-s Audrey Azoulay.