RMV, është ndërprerë testimi i 4.500 nxënësve për shkak të grevës për paga më të larta në Qendrën Shtetërore të Provimeve

Qendra shtetërore e provimeve ka ndërprerë testimin ndërkombëtar të 4500 nxënësve të shkollave fillore për shkak të grevës për paga më të larta dhe ka lënë në paqartësi mbi 15 mijë maturantë që duhet t’i nënshtrohen provimit të maturës shtetërore, transmeton Portalb.mk.

Mbrëmë mësuesit e klasave të katërta dhe të teta, klasat e të cilëve u përzgjodhën për testim, morën mesazhe se anketa ndërkombëtare TIMSS që ishte paraparë të mbahej më 5 maj është shtyrë dhe do të mbahet pas datës 14 maj. Ky testim madhor duhet të përfundojë deri më 25 maj.

TIMMS (Trends in International Mathematics and Science Study) është një studim ndërkombëtar i matematikës dhe shkencës që mat njohuritë në klasat e katërta dhe të teta. Për këto studime shteti paguan një tarifë pjesëmarrjeje.

Javën e kaluar 29 punonjës të QShP-së kanë nisur grevën deri marrjen e pajtueshmërisë së Ministrisë së Financave për rritje pagash, por nga asnjë ministri nuk ka pasur përgjigje nëse punonjësit e qendrës së provimeve do të marrin paga më të larta.

“Mësuesit kanë marrë rritje prej kohësh, ndësa rrogat tona janë harruar. Me rritjen e pagës minimale tashmë dy herë, janë rritur vetëm ata me pozicionin më të ulët. Ndërsa ne jemi baza, gjegjësisht  strumbullari i një sërë procesesh që ndodhin në arsim. Kemi ardhur në një situatë ku punonjësit nuk mund të mbijetojnë me rritjen e çmimeve. Ne kemi një rol shumë më serioz se sa na vlerëson qeveria. Shpresojmë të marrim përgjigje pozitive sa më shpejt të jetë e mundur. Nuk është vetëm matura shtetërore, ka procese që kufizohen me afate. Këta punëtorë janë në procese kyçe, secili prej tyre është i rëndësishëm dhe është e rëndësishme të stimulohen, të marrin rrogë për një jetë dinjitoze”, tha Emilia Boshkovska, kryetare e organizatës sindikale të QShP-së.

Greva la në paqartësi 15.620 maturantë të cilët nuk e dinë nëse do t’i nënshtrohen në kohë provimit të maturës shtetërore, që është kërkesë ligjore për pranimin në universitet.

Më 27 maj do të jepet provimi i parë ekstern – Gjuhë amtare dhe letërsi, i cili është i detyrueshëm për të gjithë maturantët. Gjuhë dhe letërsi maqedonase janë regjistruar 10.768, gjuhë dhe letërsi shqipe 4.380, gjuhë dhe letërsi turke 357 maturantë.

Testimi i provimit të dytë ekstern është caktuar për datën 10 qershor. Është fakultative dhe maturantët patën mundësinë të zgjedhin nga shtatë lëndë. Provimet do të nisin në orën 10:00 dhe rreth 1.700 testues do të përfshihen në zbatimin e provimit të maturës shtetërore. Nëse sesioni i qershorit realizohet (në kohë), maturantët të cilët nuk do ta kalojnë provimin e maturës ose jo plotësisht, do të mund ta japin provimin në sesionit e  gushtit– më 9 dhe 11 gusht.

Ministri Jeton Shaqiri ka kërkuar nga punëtorët që të mos e vënë në dyshim provimin e maturës shtetërore. Ai apeloi që bashkë me drejtoreshën të komunikojnë me institucionet e tjera dhe të presin Marrëveshjen e Përgjithshme Kolektive.