Polonia kërcënoi të padisë Gjermaninë për mbetjet e hedhura

Ministrja polake e Mjedisit, Anna Moskwa, i bëri thirrje Gjermanisë të mërkurën që të rimarrë mbetjet që dyshohet se janë hedhur ilegalisht në Poloni, raporton ABC. Moskwa tha në një konferencë shtypi se Varshava tashmë kishte paraqitur një ankesë në Komisionin Evropian, hapi i parë në një veprim të mundshëm ligjor.

Çfarë tha ministrja polake?

Ministrja Moskwa tha se të paktën 35 tonë mbetje gjermane ndodheshin aktualisht në territorin polak, në shtatë landfille të ndryshme.

Ajo shtoi se qeveria gjermane dhe autoritetet lokale nuk i janë përgjigjur një kërkese për largimin e tyre, dhe Berlini e kishte kthyer topin përsëri në landet e ndryshme gjermane.

“Ne kemi ndërhyrë në mënyrë të përsëritur të fqinjët tanë gjermanë në perëndim, si në nivel shtetëror dhe federal, për të kërkuar heqjen e mbetjeve gjermane që ndodhen ilegalisht në tokën polake,” tha ministrja Moskwa.

“Qeveria federale u përgjigj se ishte në kompetencën e landeve gjermane, ndërkohë që landet nuk nxitojnë për të ndërmarrë veprime.

Në një referencë të dukshme ndaj partisë së Të Gjelbërve, e cila është pjesë e koalicionit qeverisës trepartiak të Gjermanisë,  Moskwa tha se ajo po i drejtohej “qeverisë jashtëzakonisht të gjelbër” të Gjermanisë.

“Ne kemi bërë një ankesë në Komisionin Evropian, që është hapi i parë në procedurën para referimit në Gjykatën e Drejtësisë së Bashkimit Evropian.

Brukseli dhe Berlini janë ende në pritje

Komisioni Evropian tha se megjithëse ishte në dijeni të raporteve të një ankese në vazhdim nga Polonia, ai nuk kishte marrë ende dokumentin zyrtar. Ministria gjermane e Mjedisit tha se nuk e kishte marrë ankesën dhe nuk ishte në gjendje të komentonte mbi të.

Megjithatë, zëdhënësi Christopher Stolzenberg tha se në përgjithësi eksportet e paligjshme të mbetjeve janë një shqetësim për qeverinë gjermane. Ai konfirmoi se qeveritë e landeve, jo Berlini, ishin përgjegjëse për hetimin, gjurmimin dhe urdhërimin e kthimit të eksporteve të paligjshme, por shtoi se Berlini është përpjekur të ndihmojë “në një mënyrë joformale” kur ka mundur.

Një temë e fushatës zgjedhore

Çështja e mbetjeve të huaja të depozituara në Poloni ka qenë e përhapur prej vitesh, por është bërë një temë e nxehtë politike në prag të zgjedhjeve polake më vonë këtë vit. Çështja u bë veçanërisht e diskutueshme pasi rreth 5000 ton mbetje kimike u dogjën në një sallë magazinimi fundjavën e kaluar në Poloninë perëndimore.

Qeveria konservatore kombëtare Ligj dhe Drejtësi (PiS) ka fajësuar opozitën. Ai pretendon se Platforma Qytetare (PO) liberal-konservatore lejoi importin e papenguar të mbetjeve të rrezikshme gjatë mandatit të tij. Nga ana e saj, PO, e cila nuk është në pushtet që nga viti 2015, akuzoi qeverinë se nuk i ka mbikqyrur siç duhet deponitë.