Perëndimi nuk ka një plan shpopullimi dhe Rusia nuk është e vetmja që hulumton vaksinë kundër kancerit

Postimi përdor termin “Rusi vëllazërore” për të portretizuar Rusinë si të kundërtën e plotë të Perëndimit, i cili portretizohet si armiqësor. Sipas postimit, Perëndimi po bën plane për të vrarë njerëz dhe Rusia për t’i shpëtuar ata përmes vaksinave kundër kancerit. Por nuk është e vërtetë se Rusia është i vetmi vend që punon në prodhimin e vaksinave kundër kancerit. Vitin e kaluar, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nënshkroi një marrëveshje me gjigantin farmaceutik gjerman Biontech për të filluar studimet klinike mbi trajtimet e personalizuara të kancerit, me synimin për të arritur 10,000 pacientë deri në vitin 2030, shkruan Vërtetmatësi.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook ku shkruhet: “Ndërsa në Perëndim po bëjnë plane për të shpopulluar planetin, në Rusinë vëllazërore po punojnë për të shpëtuar njerëzimin! Ka një ndryshim, a? Aty janë BE dhe NATO…”.

Si pjesë e postimit, një foto e Presidentit të Rusisë, Vladimir Putin, shpërndahet me titullin në serbisht: “Sensacion, Putin shpalli vaksinën kundër kancerit” dhe nëntitull “Rusia po i afrohet krijimit të një vaksine kundër kancerit, Presidenti rus Vladimir Putin tha sot.

Nuk është e vërtetë ajo që thuhej në njoftimin se Perëndimi po bën plan për shpopullimin e planetit. Ky postim është në kontekstin e narrativës kundër BE-së dhe NATO-s, gjë që duket nga fundi i postimit, por gjithashtu promovon një teori konspirative të paargumentuar dhe të pabazuar se Perëndimi dëshiron disi të shpopullojë planetin. Një nga elementët karakteristikë të kësaj teorie konspirative është i ashtuquajturi shpopullim, në kundërshtim me të vërtetën e padiskutueshme, që është se numri i njerëzve në tokë po rritet dhe do të vazhdojë të rritet në vitet në vijim.

Vendet perëndimore kujdesen për shëndetin e popullsisë dhe Bashkimi Evropian po përmirëson vazhdimisht legjislacionin për të ofruar kujdes më të mirë shëndetësor për njerëzit. Në Perëndim zhvillohen mjekësia moderne, vaksinat, trendet e reja moderne mjekësore në trajtimin e sëmundjeve, publiku informohet për llojet e ndryshme të ushqimeve dhe ndikimin e tyre në shëndet, industrinë ushqimore, emetimin e gazrave etj. E gjithë kjo është në funksion të një jete më të mirë dhe më të gjatë. Sipas Eurostat dekadën e kaluar, jetëgjatësia në BE u rrit me një ritëm relativisht konstant deri në vitin 2019 kur jetëgjatësia ishte 81.3 vjet. Që atëherë, vitet 2020 dhe 2021 kanë parë një rënie të jetëgjatësisë. Në vitin 2021 jetëgjatësia në BE ishte 80.1 vjet.

Më 1 janar 2023, mosha mesatare e popullsisë në BE arriti në 44.5 vjeç. Që do të thotë se pothuajse gjysma e popullsisë në BE ishte më e vjetër se 44.5 vjeç. Mosha mesatare e popullsisë së BE-së është rritur me 2.3 vjet që nga viti 2013, kur ishte 42.2 vjeç.

Metodat e zakonshme që përdoren në mënyrë të rreme për të manipuluar publikun që Perëndimi dëshiron të shpopullojë botën ndaj atyre që kundërshtojnë vaksinat. Qarqet kundër vaksinimit abuzojnë me hapësirën e internetit dhe përhapin gënjeshtra se vaksinat janë plan shpopullimi dhe në këtë mënyrë shkaktojnë kaos pavarësisht se qëllimi i vaksinave është pikërisht i kundërti, që është mbrojtja e popullatës nga sëmundje të ndryshme dhe në këtë mënyrë të jetojë më gjatë dhe të kursehen jetë, të cilat, përndryshe, do të kishin vdekur për shkak të sëmundjeve.

Në postimin që po rishikojmë, termi “Rusi vëllazërore” përdoret për të paraqitur Rusinë si krejtësisht të kundërtën e Perëndimit, i cili paraqitet si armiqësor. Në postim, Perëndimi bën plane për të vrarë njerëz dhe Rusia për t’i shpëtuar ata përmes vaksinave kundër kancerit. Një term i tillë është jashtëzakonisht i papërshtatshëm dhe i pasaktë nëse dihet se Rusia, ndër të tjera, e deklaroi edhe Maqedoninë e Veriut si shtet armik.

Putin tha se Rusia ka ardhur shumë afër krijimit të vaksinave të kancerit të gjeneratës së ardhshme dhe barnave imuno-moduluese, por pa specifikuar se cilin lloj kanceri do të synonin këto vaksina:

“Shpresoj se së shpejti do të përdoren efektivisht si mjete në terapinë individuale”, tha ai.

Në të njëjtën kohë, nuk është e vërtetë se Rusia është i vetmi vend që punon në prodhimin e vaksinave kundër kancerit. Vitin e kaluar, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar nënshkroi një marrëveshje me gjigantin farmaceutik gjerman Biontech për të filluar studimet klinike mbi trajtimet e personalizuara të kancerit, me synimin për të arritur 10,000 pacientë deri në vitin 2030.

Kompanitë farmaceutike Moderna dhe Merck po zhvillojnë një vaksinë eksperimentale kundër kancerit, e cila në një studim tregoi se zvogëlon mundësinë e kthimit të meanlomës ose vdekjes nga melanoma (kanceri më vdekjeprurës i lëkurës) përgjysmë pas 3 vitesh trajtimi.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Nuk është e vërtetë që Perëndimi po bën një plan për të shpopulluar planetin dhe Rusia, megjithëse po zhvillon një vaksinë kundër kancerit, nuk është i vetmi vend me përpjekje të tilla. Përkundrazi, vaksina të tilla po zhvillohen edhe në vendet perëndimore, ku janë në një fazë më të avancuar.